Huid & Vaten

Waar staan wij voor?

Bekijk de animatie video voor een korte uitleg over ons zorgaanbod, kwaliteit en vergoeding door zorgverzekeraars.

Meer weten

Oorzaken & symptomen melanoom

Tekst a|A     Contrast +|--

Een melanoom is een groep pigmentcellen die is veranderd in kwaadaardige cellen. De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel. Een melanoom is een ernstige vorm van kanker die zich kan verplaatsen en uitzaaien.

Vreemde (moeder)vlek checken

Hoe kunt u een melanoom tijdig herkennen? Houd verdachte (moeder)vlekken altijd in de gaten! Pas daarbij de ABCD regel toe om een melanoom te herkennen. Als drie of meer dingen van toepassing zijn kan er sprake zijn van een onrustige of kwaadaardige moedervlek.

Ook veranderingen van een bestaande moedervlek moet u in de gaten houden. Bij meer dan twee van de onderstaande factoren kan er sprake zijn van een kwaadaardige omvorming.

 • Groter worden
 • Van kleur of kleursamenstelling veranderen
 • Jeuken, steken, pijn doen
 • Korstjes
 • Bloeden

  - Huid & Vaten - herken-melanoom.png
Een melanoom ontstaat meestal uit een onrustige moedervlek en in slechts enkele gevallen uit een gewone moedervlek. Heel zelden ontstaan melanomen spontaan, zonder dat andere moedervlekken omvormen tot de melanoom. Mensen met meerdere zogenaamde “onrustige” moedervlekken hebben een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.

Men gelooft dat overmatige blootstelling aan zonlicht een risicofactor is bij het ontstaan van melanomen, maar over hoe dat precies gebeurt verschillen de meningen. Met name zonverbranding is een groot risico, vooral als dit gebeurt vóór de leeftijd van 20 jaar zorgt dit voor veel schadelijke effecten. Ook het huidtype speelt een rol, mensen met een licht huidtype lopen een verhoogd risico. In ongeveer 10% van de gevallen lijkt er sprake van erfelijke aanleg. Het is daarom belangrijk dat mensen verstandig zonnen.

Melanomen kunnen zich uitzaaien, voornamelijk via de lymfebanen in de huid. De lymfebanen monden uit in lymfeklieren. De lymfeklier waar de eventuele uitzaaiing het eerst terechtkomt wordt de schildwachtklier genoemd. Vermoedelijk worden pas daarna de overige nabijgelegen lymfeklieren (in oksels, liezen en hals) aangedaan. Wanneer een lymfeklier een uitzaaiing bevat, voelt deze als een stevig bolletje onder de huid van 2-3 cm doorsnede.

De vooruitzichten van iemand die een melanoom heeft gehad hangen sterk af van de kans op uitzaaiingen. Dit laatste is weer afhankelijk van de dikte van het melanoom: hoe dunner het melanoom, hoe groter de kans op volledige genezing. Momenteel is de overlevingskans van 5 jaar voor alle mensen met een melanoom in Nederland ongeveer 80%. Bij een uitzaaiing in een lymfeklier is de kans op genezing veel kleiner. Bij een uitzaaiing van een melanoom via het bloed in andere organen is genezing in het algemeen niet meer mogelijk.

Het melanoom komt overal ter wereld steeds vaker voor, met name bij mensen met een blanke huid. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met deze vorm van huidkanker de laatste decennia sterk verbeterd.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
 • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
 • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.