Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Oorzaken & symptomen melanoom

Tekst a|A     Contrast +|--

Een melanoom is een groep pigmentcellen die is veranderd in kwaadaardige cellen. De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel. Een melanoom is een ernstige vorm van kanker die zich kan verplaatsen en uitzaaien.

Vreemde (moeder)vlek checken

Hoe kunt u een melanoom tijdig herkennen? Houd verdachte (moeder)vlekken altijd in de gaten! Pas daarbij de ABCD regel toe om een melanoom te herkennen. Als drie of meer dingen van toepassing zijn kan er sprake zijn van een onrustige of kwaadaardige moedervlek.

Ook veranderingen van een bestaande moedervlek moet u in de gaten houden. Bij meer dan twee van de onderstaande factoren kan er sprake zijn van een kwaadaardige omvorming.

 • Groter worden
 • Van kleur of kleursamenstelling veranderen
 • Jeuken, steken, pijn doen
 • Korstjes
 • Bloeden

  - Huid & Vaten - herken-melanoom.png
Een melanoom ontstaat meestal uit een onrustige moedervlek en in slechts enkele gevallen uit een gewone moedervlek. Heel zelden ontstaan melanomen spontaan, zonder dat andere moedervlekken omvormen tot de melanoom. Mensen met meerdere zogenaamde “onrustige” moedervlekken hebben een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.

Men gelooft dat overmatige blootstelling aan zonlicht een risicofactor is bij het ontstaan van melanomen, maar over hoe dat precies gebeurt verschillen de meningen. Met name zonverbranding is een groot risico, vooral als dit gebeurt vóór de leeftijd van 20 jaar zorgt dit voor veel schadelijke effecten. Ook het huidtype speelt een rol, mensen met een licht huidtype lopen een verhoogd risico. In ongeveer 10% van de gevallen lijkt er sprake van erfelijke aanleg. Het is daarom belangrijk dat mensen verstandig zonnen.

Melanomen kunnen zich uitzaaien, voornamelijk via de lymfebanen in de huid. De lymfebanen monden uit in lymfeklieren. De lymfeklier waar de eventuele uitzaaiing het eerst terechtkomt wordt de schildwachtklier genoemd. Vermoedelijk worden pas daarna de overige nabijgelegen lymfeklieren (in oksels, liezen en hals) aangedaan. Wanneer een lymfeklier een uitzaaiing bevat, voelt deze als een stevig bolletje onder de huid van 2-3 cm doorsnede.

De vooruitzichten van iemand die een melanoom heeft gehad hangen sterk af van de kans op uitzaaiingen. Dit laatste is weer afhankelijk van de dikte van het melanoom: hoe dunner het melanoom, hoe groter de kans op volledige genezing. Momenteel is de overlevingskans van 5 jaar voor alle mensen met een melanoom in Nederland ongeveer 80%. Bij een uitzaaiing in een lymfeklier is de kans op genezing veel kleiner. Bij een uitzaaiing van een melanoom via het bloed in andere organen is genezing in het algemeen niet meer mogelijk.

Het melanoom komt overal ter wereld steeds vaker voor, met name bij mensen met een blanke huid. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met deze vorm van huidkanker de laatste decennia sterk verbeterd.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.