Zonbeschadiging (actinische keratose)

Behandelingstraject
4

Behandeling zonbeschadiging (actinische keratosen)

Behandeling van zonbeschadiging (actinische keratosen)

  • U heeft last van lichamelijke of mentale klachten, veroorzaakt door actinische keratosen. Sommige mensen krijgen jeuk of een geïrriteerd gevoel. Anderen hebben cosmetische klachten.
  • U wilt de kans op huidkanker verkleinen. Actinische keratosen, maar ook een zonbeschadigde huid, geven een hogere kans op huidkanker. Deze schade is ontstaan door een teveel aan zonlicht dat vanaf de geboorte tot nu op de huid heeft geschenen. Ook veel zonverbranding in het verleden geeft meer kans op huidkanker.

Bevriezen

De specialist bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren was een witte verkleuring van de huid.

Crème of gel (imiquimod, ingenol-mebutaat of 5-fluorouracil)

U krijgt van uw specialist een crème of een gel als u veel plekjes op de huid heeft. De crème of gel moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de specialist. De crème of gel maakt de actinische keratosen kapot. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst verergeren voordat verbetering intreedt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.

Fotodynamische behandeling (Photodynamic therapy (PDT))

Als u veel plekken op uw huid heeft of grote plekken, kan de specialist besluiten om u een ‘fotodynamische behandeling’ te geven. Bij deze behandeling brengen we eerst een speciale crème aan op de actinische keratosen. Deze crème maakt de onrustige cellen gevoelig voor licht. Na enkele uren worden de actinische keratosen belicht met een speciale lamp of verblijft u enkele uren buiten in daglicht. De speciale crème in combinatie met het licht maakt de actinische keratosen kapot. De behandeling kan pijnlijk zijn op het moment dat u aan de lamp wordt blootgesteld. Ook de dag na de behandeling heeft u soms nog pijn. Na deze behandeling ziet de behandelde huid er eerst slechter uit voordat deze verbetert.

Overige behandelingen

Soms kiest u samen met uw specialist voor andere manieren van behandeling zoals een chemische peeling, CO2 laser behandeling of curettage.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.