GA TERUG
Zonbeschadiging (actinische keratose)
bergman-clinics-verwijzers-nascholing.jpg
imageHomepage
Informatie Coronavirus Informatie Coronavirus
In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.Meer weten

Toon submenu

Zonbeschadiging (actinische keratose)

Wat is actinische keratose (zonbeschadiging)?

Zonbeschadiging wordt in medische kringen aangeduid als actinische keratose. Wanneer u zonbeschadiging van de huid heeft, zijn er kleine ruwe plekjes op uw huid ontstaan onder invloed van zonlicht. Deze plekjes zijn echt schade aan huid, vandaar dat ze zonbeschadiging worden genoemd. U krijgt zonneschade door de zon of de zonnebank.

Alle delen van het lichaam die in de zon zijn geweest kunnen zonbeschadiging ontwikkelen, maar vooral daar waar de huid heel veel is blootgesteld aan zonlicht, komt zonbeschadiging het meeste voor. Dit is vooral in het gezicht en op de handen. Het is erg belangrijk om zonbeschadiging te behandelen, aangezien deze onschuldige plekjes zich zouden kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van zonbeschadiging (actinische keratosen). Ongeveer 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.

 Oorzaken & symptomen van een zonbeschadiging

Zowel in de zon als onder de zonnebank loopt u het risico op een zonbeschadiging . Daarbij speelt het type huid dat u heeft een hele grote rol. Wanneer u een hele lichte huid heeft en snel verbrandt in de zon, heeft u meer kans op een zonbeschadiging dan wanneer uw huid donkerder is.

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van zonbeschadiging. Van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid, zou 80% plekjes zonbeschadiging hebben.

Een zonbeschadiging is vaak eenvoudigweg een klein ruw plekje op de huid. De zonbeschadiging is huidkleurig, maar kan ook rood of bruinachtig zijn. De grootte van de zonbeschadiging is erg variabel, over het algemeen van enkele millimeters tot enkele centimeters in doorsnede. Wanneer de zonbeschadiging ontstaat is deze slecht te zien, maar wel te voelen. De huid voelt ruw en schilferig aan. Het kan ook zijn dat een plekje van een zonbeschadiging gevoelig zijn. Meerdere plekjes bij elkaar zijn geen uitzondering.

De zonbeschadiging is meestal te vinden op de ruggen van de handen, op de onderarmen, in het gezicht, op de hoofdhuid of op het decolleté bij vrouwen. Vaak is het niet eenvoudig de zonbeschadiging van ander huidaandoeningen te onderscheiden, daarom is een gedegen onderzoek noodzakelijk. Ook omdat een behandeling van de zonbeschadiging noodzakelijk is, want er is een kans dat de zonbeschadiging zich ontwikkelt tot huidkanker.

 Onderzoek & diagnose zonbeschadiging (actinische keratosen)

De dermatoloog van Bergman Clinics | Huid & vaten ziet vaak aan de plekjes op uw huid of u een zonbeschadiging (actinische keratosen) heeft. Om zeker te weten of er geen sprake is van een andere huidziekte neemt de specialist soms een klein stukje (een biopt) weg onder plaatselijke verdoving. Dit sturen we op voor onderzoek.

 Behandeling van zonbeschadiging (actinische keratosen)

  • U heeft last van lichamelijke of mentale klachten, veroorzaakt door actinische keratosen. Sommige mensen krijgen jeuk of een geïrriteerd gevoel. Anderen hebben cosmetische klachten.
  • U wilt de kans op huidkanker verkleinen. Actinische keratosen, maar ook een zonbeschadigde huid, geven een hogere kans op huidkanker. Deze schade is ontstaan door een teveel aan zonlicht dat vanaf de geboorte tot nu op de huid heeft geschenen. Ook veel zonverbranding in het verleden geeft meer kans op huidkanker.

Bevriezen

De specialist bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren was een witte verkleuring van de huid.

Crème of gel (imiquimod, ingenol-mebutaat of 5-fluorouracil)

U krijgt van uw specialist een crème of een gel als u veel plekjes op de huid heeft. De crème of gel moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de specialist. De crème of gel maakt de actinische keratosen kapot. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst verergeren voordat verbetering intreedt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.

Fotodynamische behandeling (Photodynamic therapy (PDT))

Als u veel plekken op uw huid heeft of grote plekken, kan de specialist besluiten om u een ‘fotodynamische behandeling’ te geven. Bij deze behandeling brengen we eerst een speciale crème aan op de actinische keratosen. Deze crème maakt de onrustige cellen gevoelig voor licht. Na enkele uren worden de actinische keratosen belicht met een speciale lamp of verblijft u enkele uren buiten in daglicht. De speciale crème in combinatie met het licht maakt de actinische keratosen kapot. De behandeling kan pijnlijk zijn op het moment dat u aan de lamp wordt blootgesteld. Ook de dag na de behandeling heeft u soms nog pijn. Na deze behandeling ziet de behandelde huid er eerst slechter uit voordat deze verbetert.

Overige behandelingen

Soms kiest u samen met uw specialist voor andere manieren van behandeling zoals een chemische peeling, CO2 laser behandeling of curettage.

 Wat kunt u zelf doen tegen zonbeschadiging?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor zonbeschadiging. Daarom kunt u het beste:

Uw huid beschermen tegen zonlicht. Dit kan door door kleding te dragen met lange mouwen en bijvoorbeeld een hoed op te zetten.Geen gebruik maken van een zonnebank. Ook bij zonnen  onder de zonnebank kunt u zonbeschadiging oplopen.

Een crème tegen zonnebrand gebruiken met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger) wanneer u echt geen ander optie heeft dan uw huid blootstellen aan de zon.
Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De plekjes zijn meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte wisselt van enkele millimeters tot enkele centimeters.

De plekjes zitten vooral op onderstaande plaatsen:

  • Het gezicht.
  • De hoofdhuid.
  • De bovenkant van de handen.
  • De onderarmen.
  • Het decolleté (de borst) bij vrouwen.

In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van een zonbeschadiging bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.