PhotoDynamische Therapie (PDT)

Wat is PhotoDynamische Therapie?

PhotoDynamische Therapie (PDT) is een methode om actinische keratosen en oppervlakkige huidkanker te behandelen. De behandeling bestaat uit het aanbrengen van een speciale crème (Metvix ®). Deze crème maakt de beschadigde cellen gevoel voor licht. Na enkele uren wordt de aangedane plek belicht met een speciale lamp.

Indien u overgevoelig/allergisch bent voor pinda’s en/of soja dient u dit aan te geven. De crème kan in dit geval namelijk een overgevoeligheidsreactie geven.

Voordelen van een PDT behandeling:

  • De genezing gaat snel aangezien er betrekkelijk weinig schade aan de gezonde huidcellen optreedt.
  • Het cosmetische resultaat is zeer goed, met een minimale kans op littekens.
  • PDT kan, indien nodig, worden herhaald en verhindert andere behandelingsopties in de toekomst niet.
  • Geen bijwerkingen op de lange termijn.

De PDT behandeling is voor patiënten met actinische keratosen en oppervlakkige huidkanker een succesvolle behandeling. Helaas zal geen van de behandelingen tegen actinische keratosen de zonschade in de huid uiteindelijk definitief kunnen genezen. Bij alle behandelingen bestaat in de loop van de tijd kans op het ontwikkelen van nieuwe actinische keratosen.


Behandelingstraject:


Behandeling van een PDT behandeling

  • Om de te plek beter toegankelijk te maken voor de crème, verwijderen wij eerst eventuele schilfers en korsten. Daarna wordt de speciale crème en een niet-licht doorlatend verband aangebracht. Het is belangrijk dat dit verband goed blijft zitten.
  • Na 3 uur wordt het verband en de overtollige crème verwijderd en zal de plek belicht worden met een speciale lamp met fel rood of blauw licht. De belichting duurt ongeveer 10 minuten. Hierna mag u weer naar huis.
  • Tijdens de lichtbehandeling moet u een beschermbrilletje dragen, deze krijgt u van de assistente.
  • Na de behandeling wordt er een droogverband aangelegd, die 24 uur moet blijven zitten. In het geval van oppervlakkige huidkanker dient de behandeling na 1 week te worden herhaald.
  • De behandeling kan tijdens de belichting met de rode lamp pijnlijk zijn. De kans op pijn is het meest waarschijnlijk bij belichting van grote oppervlakten en in gebieden waar de huid dicht op het botweefsel zit (zoals schedel, borstbeen of scheenbenen). Het is belangrijk dat u tijdens de belichting de mate van pijn aangeeft, hier zal ook door de behandelaar naar worden gevraagd. Indien sprake is van veel pijn kunnen wij hierop ingrijpen, bijvoorbeeld door lokale verdoving of door de behandeling tijdelijk te onderbreken.

 - Huid & Vaten - photodynamische-therapie-1.jpg

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!