Huid & Vaten

Waar staan wij voor?

Bekijk de animatie video voor een korte uitleg over ons zorgaanbod, kwaliteit en vergoeding door zorgverzekeraars.

Meer weten

PhotoDynamische Therapie (PDT)

Tekst a|A     Contrast +|--

PDT is een nieuwe en succesvolle methode om oppervlakkige huidkanker en het voorstadium van huidkanker te behandelen. De behandeling bestaat uit het aanbrengen van een speciale crème (Metvix ®). Nadat de crème na 3 uur is ingewerkt, wordt de aangedane plek(ken) belicht met zuiver rood licht. Het rode licht en de crème apart zijn onschadelijk. Alleen de combinatie rood licht en crème, zorgen ervoor dat de tumorcellen vernietigd worden.

Indien u overgevoelig/allergisch bent voor pinda’s en/of soja dient u dit aan te geven. De crème kan in dit geval namelijk een overgevoeligheidsreactie geven.

Voordelen van PDT behandeling.

 • De genezing gaat snel aangezien er betrekkelijk weinig schade aan de gezonde huidcellen optreedt.
 • Het cosmetische resultaat is zeer goed, met een minimale kans op littekens.
 • PDT kan, indien nodig, worden herhaald en verhindert andere behandelingsopties in de toekomst niet.
 • Geen bijwerkingen op de lange termijn.

De PDT behandeling is voor patiënten met uitgebreide velden van actinische keratosen één van de meest succesvolle behandelingen. In de wetenschappelijke literatuur ligt het genezings percentage boven de 90% na drie maanden. Helaas zal geen van de behandelingen tegen actinische keratosen de zonschade in de huid uiteindelijk definitief kunnen genezen. Bij alle behandelingen, dus ook bij PDT behandeling, bestaat in de loop van de tijd de kans op het ontwikkelen van nieuwe actinische keratosen.

Behandeling

Om de te behandelende plek beter toegankelijk te maken voor de crème, verwijderen wij eerst eventuele korsten. Daarna wordt de speciale crème en een niet-licht doorlatend verband aangebracht. Het is belangrijk dat dit verband goed blijft zitten.

 • Na 3 uur wordt het verband en de overtollige crème verwijderd en zal de plek belicht worden met een zuiver rood licht. De belichting duurt ongeveer 10 minuten. Hierna mag u weer naar huis.
 • Tijdens de lichtbehandeling moet u een beschermbrilletje dragen, deze krijgt u van de assistente. 
 • Na de behandeling wordt er een droogverband aangelegd, die 24 uur moet blijven zitten.
 • In het geval van een basaalcelcarcinoom of morbus Bowen dient de behandeling na 1 week te worden herhaald.

 - Algemeen - bergman-clinics-pdt.jpg

Nazorg

 • De plek moet gedurende 24 uur tegen licht beschermd worden. Daarna is de toegediende crème uitgewerkt.
 • De eerste 24 uur na de behandeling niet douchen. Om er voor zorgen dat de eventuele wond niet nat wordt.
 • Als de plek nog gevoelig is kunt u paracetamol volgens instructies op de bijsluiter gebruiken.
 • Na verwijdering van het verband kan er korstvorming en irritatie optreden. Dit is normaal, de genezing van de huid vindt onder de korst plaats. Verwijder de korst niet. Nadat de huid genezen is valt de korst er vanzelf af.
 • Er kan zich een blaar vormen en/of vochtophoping ter plaatse optreden. Ook dit is een normaal verschijnsel en is van voorbijgaande aard.

 

Risico's

 • De behandeling kan tijdens de belichting met de rode lamp pijnlijk zijn. De kans op pijn is het meest waarschijnlijk bij belichting van grote oppervlakten en in gebieden waar de huid dicht op het botweefsel zit (zoals schedel, borstbeen of scheenbenen). Het is belangrijk dat u tijdens de belichting de mate van pijn aangeeft, hier zal ook door de behandelaar naar worden gevraagd. Indien sprake is van veel pijn kunnen wij hierop ingrijpen, bijvoorbeeld door lokale verdoving of door de behandeling tijdelijk te onderbreken.
 • Het behandelde gebied zal aansluitend aan de behandeling rood zijn. Meestal trekt dit na een dag weg, soms kan dit wegtrekken langer duren. Uiteindelijk zal het behandelde gebied altijd hetzelfde aspect krijgen als de omliggende huid.
 • Soms kan het behandelde gebied infecteren. U kunt dit herkennen doordat zich wondjes, blaasjes of gele korsten in het behandelde gebied ontwikkelen. Neemt u in dat geval contact op.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 1 december zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Wanneer u ouder bent dan 12 jaar, dient u een mondkapje te dragen in de kliniek.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.

 - Banners - untitled-design-3.png