Wat is maculadegeneratie?

Behandelingstraject
6

De behandeling

Leeftijdsgebonden macula degeneratie is moeilijk te behandelen. Voor de 'droge' vorm zijn op dit moment geen behandelingen mogelijk. Behandeling van de ‘natte’ of exsudatieve vorm is wel mogelijk in een vroeg stadium. Hier zijn er op dit moment enkele vormen van behandeling mogelijk. 

Vaatgroeiremmers (VEGF)

Het introduceren van vaatgroeiremmende medicijnen in de oogheelkunde is een revolutionaire stap in de behandeling van natte maculadegeneratie. Bij Bergman Clinics | Ogen wordt met Avastin®, Beovu®, Eylea en met Lucentis® gewerkt.

Avastin®

Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat injecties in het oog met Avastin® even goed werken als Eylea en Lucentis®. De NOG heeft besloten om sinds 1 januari 2012 bij voorkeur te behandelen met Avastin®.

Bij een groot gedeelte van de patiënten verbetert de gezichtsscherpte na de behandeling, terwijl bij het merendeel van de patiënten een stabilisatie bereikt kan worden. Helaas verslechtert ongeveer tien procent van de patiënten ondanks de behandeling.

Ooginjectie

Avastin®, Beovu®, Eylea en Lucentis® wordt door een injectie in de oogbol toegediend. Het oog wordt hiervoor eerst met oogdruppels verdoofd. Na het aanbrengen van een ooglidhouder en ontsmetten met jodium wordt er een zeer kleine hoeveelheid geneesmiddel (0,05 ml) achter de lens in het oog gespoten. Daarna wordt de ooglidhouder verwijderd en antibiotische gel aangebracht. De hele procedure duurt circa tien minuten en de injectie is doorgaans niet pijnlijk.

Photodynamische therapie (PDT) 

Deze behandeling wordt bij speciale indicaties uitgevoerd. Bij deze therapie worden alleen de lekkende bloedvaatjes behandeld om de achteruitgang van het gezichtsvermogen af te remmen. Soms wordt gekozen voor een combinatie van PDT en vaatgroeiremmende geneesmiddelen.

Bergman Clinics | Ogen beschikt over de meest geavanceerde apparatuur om het verloop van de ziekte vast te leggen.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Is maculadegeneratie erfelijk?

Erfelijke aanleg speelt een grote rol bij het ontstaan van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Wanneer u eerstegraads familieleden heeft met LMD heeft u een verhoogd risico om ook LMD te krijgen. In dat geval kunt u zich eventueel na het 50ste levensjaar oogheelkundig laten controleren om kenmerken van LMD in een vroeg stadium op te sporen. Een goede en betrouwbare genetische screening is op dit moment in Nederland nog niet beschikbaar.

Kan ik begeleiding krijgen bij maculadegeneratie / kom ik in aanmerking voor Low Vision Onderzoek?

In overleg met de oogarts kan elke patiënt met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) met een visus kleiner of gelijk aan 30% of die visuele beperking in het dagelijks leven ervaart verwezen worden naar een Low Vision spreekuur voor hulpmiddelen of naar een revalidatiecentrum. Verder is het belangrijk om te weten dat er ook een patiëntenvereniging is voor patiënten met LMD: https://maculavereniging.nl/.

Vanaf welke leeftijd krijg je symptomen/ klachten?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is er in vele verschillende vormen. In de regel treden de eerste symptomen op vanaf 70 jaar. Er zijn ook familiaire vormen die op jongere leeftijd voorkomen.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat is Maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt.

Wat kan ik doen om mijn ogen te beschermen?

Uit studies is gebleken dat het helpt om te stoppen met roken, te zorgen voor een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. Verder kunt u eventueel u in overleg met uw oogarts speciale voedingssupplementen gebruiken die antioxidanten bevatten in een specifieke samenstelling, de zogenaamde AREDS-2 formule.

Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties van een behandeling van maculadegeneratie?

In de meeste gevallen is de injectie een korte en veilige behandeling. De meest voorkomende klachten zijn irritatie en slecht zien met name op de dag van de injectie. De meest voorkomende complicaties bij een injectie in het oog zijn bloedinkjes (oppervlakkig of in het oog) of ontsteking. Met rust en eventueel medicamenteuze behandeling gaat dit snel weer over. In zeldzame gevallen is een hersteloperatie nodig.

Er zijn veel studies gedaan naar de bijwerkingen van anti-VEGF injecties in het oog in de rest van het lichaam. Hieruit is gebleken dat de kans op bijwerkingen per injectie erg klein is. Er werd aanvankelijk gedacht dat er mogelijk een iets verhoogde kans zou zijn op een hart- of herseninfarct, sterfte of bloedingen, maar uit de verschillende studies is een duidelijk verhoogd risico hierop tot op heden nog niet aangetoond.

Wat zijn de symptomen van maculadegeneratie?

De eerste klachten zijn wazig zien met of zonder een kleine vervorming in het beeld, meestal in een oog. De lijntjes van een tegelwand zijn bijvoorbeeld niet helemaal recht of er zit een deukje in. Soms zien patiënten in het centrum een grauwe of donkere vlek die permanent aanwezig is. Ook is er vaak meer licht nodig bij lezen.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke behandelingen zijn mogelijk bij maculadegeneratie?

Het hangt af van de vorm van leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) af of behandeling mogelijk is. LMD bestaat uit twee vormen. De droge en de natte vorm.

Ongeveer 80%-90% van de mensen met LMD heeft de droge vorm. Voor de droge vorm is eigenlijk nog geen behandeling beschikbaar. Eventueel kunt u in overleg met uw oogarts speciale voedingssupplementen gebruiken die antioxidanten bevatten in een specifieke samenstelling, de zogenaamde AREDS-2 formule.

Droge LMD kan overgaan in de natte vorm. Bij de natte vorm ontstaan er bloedvaatjes in het gebied van de maculadegeneratie die kunnen gaan lekken. Deze lekkage kan leiden tot schade aan de zenuwcellen. Bij natte LMD kunnen injecties worden toegediend in het oog met vaatgroeiremmers (VEGF-remmers) om het proces te vertragen. Deze injecties moeten regelmatig herhaald worden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Welke soorten maculadegeneratie zijn er?

Er zijn twee typen maculadegeneratie: Juveniele maculadegeneratie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Juveniele maculadegeneratie dient zich op jonge leeftijd aan, is erfelijk en openbaart zich in verschillende vormen, waarvan de ziekte van Stargadt de meest bekende is.

Juveniele maculadegeneratie komt betrekkelijk weinig voor. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie bestaat uit 2 soorten, namelijk droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie.

Droge maculadegeneratie begint als kleine bleekgele afzettingen, ’drusen’ genoemd, die zich ophopen in de macula. Het optreden van deze drusen gaat samen met vermindering van het aantal kegeltjes in de macula, waardoor het zien zal verslechteren. Dit is een sluipend en zéér langzaam verlopend proces, waarbij het vele jaren kan duren, voordat het zien achteruit gaat.

Bij natte maculadegeneratie verloopt het proces van slechter gaan zien veel sneller dan bij de droge LMD. De natte LMD ontstaat als er zeer kleine nieuwe bloedvaatjes achter de macula gaan groeien. Omdat de wanden van deze bloedvaatjes aangetast zijn, lekt er bloedplasma wat aanleiding geeft tot een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen. Uiteindelijk ontstaat een litteken in de macula met verlies van het centrale zien. Natte LMD treedt vrijwel alleen op bij mensen die al droge LMD hebben.

Word ik volledig blind bij maculadegeneratie?

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is alleen de centrale gezichtsscherpte aangedaan. Het perifere gezichtsvermogen (het gezichtsvermogen rondom het centrum) blijft meestal redelijk goed. Hierdoor leidt LMD zelden tot volledige blindheid. Wel hebben patiënten met LMD vaak een vervormd centraal beeld of een vlek in het centrum waardoor het zien erg beperkt wordt en bijvoorbeeld lezen en het herkennen van gezichten moeilijk is.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!