Onderzoek & diagnose terugkerende blaasontsteking
Een onderzoek naar terugkerende blaasontsteking begint met een afspraak met de medisch specialist. Tijdens dit gesprek krijgt u ruim de tijd om uw klachten kenbaar te maken. Het doel is om een goed inzicht te krijgen in de aard van uw klachten. Het vaststellen van een blaasontsteking gebeurt meestal door het onderzoeken van de urine. Bij dit onderzoek wordt de eerste ochtendurine in een schoon potje opgevangen. Soms is het nodig de urine te kweken in het laboratorium, dit onderzoek kan enkele dagen duren. Als u bij herhaling blaasontstekingen hebt, dan zal de specialist u verder onderzoeken.
Eerste consult
Tijdens het eerste bezoek op de kliniek worden uw klachten uitgebreid besproken en wordt u lichamelijk onderzocht. U kunt rustig uw problemen en uw verwachtingen bespreken. Tijdens dit bezoek wordt de blaasfunctie getest. Dit gebeurt door u op een speciaal toilet te laten plassen, waarbij de straal kan worden gemeten (flowmetrie). Het is dus van belang dat u met een redelijk gevulde blaas komt. Daarna worden verschillende onderzoeken gedaan:
- Een uitwendige echo om te kijken of uw blaas goed leeg is. Als er na het plassen teveel urine achterblijft in de blaas, kan dat een oorzaak zijn van de blaasontstekingen
- Uw urine wordt nagekeken om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten
- Er wordt een gynaecologisch onderzoek verricht om te kijken of er sprake is van een verzakking of eventuele afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken. Hierbij wordt vaak een inwendige echo gemaakt.
- Bij het gynaecologisch onderzoek wordt ook de bekkenbodem onderzocht.
Op basis van de bevindingen stelt de specialist een behandelplan voor u op.
Aanvullende onderzoeken
Indien de arts aanvullend onderzoek wil doen, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een onderzoek om in de blaas te kijken (cystoscopisch onderzoek).
Cystoscopisch onderzoek
We doen een cystoscopie als we afwijkingen willen uitsluiten in de urinebuis of in de blaas. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis. De cystoscoop is aangesloten op een camera zodat u kunt meekijken op een scherm.
Toegangstijden
Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.
Bekijk toegangstijdenVragen
Bij welke vestigingen kan ik terecht?
Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
- Resultaat van de behandeling
- Veiligheid
- Cliëntgerichtheid
- Ervaring team