Assisteer mij
Assisteer mij

Bewegen

Ook nu kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

De behandeling bij een rughernia

Tekst a|A     Contrast +|--

Als blijkt dat uw rughernia niet vanzelf overgaat en moet worden behandeld door middel van een operatie, zal uw neurochirurg u uitgebreid informeren over de procedure. Op deze pagina leest u meer over de twee meest gebruikte operatietechnieken.

De herniaoperatie wordt bij Bergman Clinics onder algehele narcose uitgevoerd. Er bestaan verschillende operatietechnieken waarvan hieronder de meest gebruikelijke methoden staan beschreven:

 • De klassieke "open” operatie: via een incisie in het midden van de rug. Hierbij worden de rugspieren met een spreider opzij gehouden. 

 • De Micro Tube Discectomiemethode (MTD): via een snede van ongeveer twee cm in de rug wordt een dunne naald ingebracht.

Minimale belasting met de mircotube techniek

Bij de Micro Tube Discectomiemethode (MTD) wordt de herniaoperatie met behulp van een microscoop (of loepbril met hoofdlamp) uitgevoerd. Via een snede van ongeveer twee centimeter wordt een dunne naald ingebracht. Over deze naald worden steeds dikkere buisjes geschoven, zodat de juiste opening ontstaat waardoor geopereerd kan worden (afbeelding10.)

De herniaoperatie wordt uitgevoerd terwijl de neurochirurg door een operatiemicroscoop of loepbril kijkt, waarmee de neurochirurg zeer nauwkeurig te werk kan gaan. 

De voordelen van de Micro Tube techniek ten opzichte van de andere operatietechnieken:

 •  Minder weefselschade
 •  Opnameduur van slechts een dag en een nacht
 •  Sneller herstel

Niet iedere hernia is geschikt om op deze wijze te opereren, de neurochirurg zal u hier verder over informeren. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.