GA TERUG
Acne Littekens
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Acne Littekens

Acne littekens ontstaan doordat de huid ernstig beschadigd kan raken door acne. Niet alleen tijdens de ontsteking kunt u ernstige last hebben van de acne. Wanneer de acne ontsteking geheeld is, kunnen ernstige en ontsierende littekens achterblijven. Het vervelendste aan acne littekens is dat deze vaak op zeer zichtbare plaatsen zitten, zoals in het gezicht.

 Waaraan zijn acne littekens te herkennen?

Bij acne littekens gaat het over het algemeen om littekens die op het gezicht, de rug en de borst voorkomen. De acne littekens hebben vaak de vorm van putjes of hobbeltjes. Mensen die een zogenaamd ‘pokdalig’ gezicht hebben, lijden over het algemeen aan acne littekens.

 Oorzaken van acne littekens

Jeugdpuistjes of acne zijn ontstekingen van de huid. Wanneer u last heeft van (ernstige) acne kan het voorkomen dat er acne littekens achter blijven op de plek waar de puistjes en ontstekingen hebben gezeten. Net als bij andere littekens ontstaan acne littekens na een beschadiging van de huid.

De gevolgen van acne en acne littekens kunnen zich op verschillende manieren openbaren. Wanneer de acne net is verdwenen zijn er rode vlekjes te zien. Deze zijn ontstaan door de ontstekingen op dezelfde plek. De rode vlekjes blijven gedurende 3 tot 9 maanden zichtbaar. Deze vlekjes vallen niet onder acne littekens. Het kan voorkomen dat de vlekjes uiteindelijk, onder invloed van de zon, verkleuren in donkere pigmentvlekken.

De vorming van daadwerkelijke acne littekens zijn te zien als putjes, hobbeltjes, verharding in de huid, of een mengeling van verschillende soorten littekens. Hierbij zijn de onderhuidse ontstekingen zo opgevlamd dat er in de huid littekenweefsel ontstaat.

 Behandeling acne littekens 

Acne littekens worden veel minder zichtbaar wanneer er op de plek van de littekens nieuwe huid groeit. Om de ontsierende acne littekens minder zichtbaar te maken, zijn verschillende litteken behandelingen mogelijk bij Bergman Clinics | Huid & Vaten die de aanmaak van nieuwe huidgroei stimuleren. Soms is het zelfs mogelijk de acne littekens volledig te doen verdwijnen.

Het verschilt per persoon en bijvoorbeeld de diepte van de littekens welke behandelingen nodig of mogelijk zijn.

Stans excisie

Hierbij worden diepe acne littekens weggesneden en de huid wordt vervolgens gehecht. In plaats van het putvormige acne litteken ontstaat er een onopvallend lijnvormig litteken.

Jessner/TCA peeling

Door de chemische bestanddelen van een peeling, lost de bovenste laag van de huid en zelfs de bovenste laag van het bindweefsel op. Dit geeft een sterk branderig gevoel. Eerst is de huid rood, kan opzwellen en zal gaan vervellen. Nieuwe huidcellen vormen hierna nieuwe huid waar de chemische peeling heeft plaatsgevonden. De huid voelt hierdoor egaler aan. acne littekens worden minder zichtbaar wanneer men een Jessner/TCA peeling ondergaat.

CO2 Laserbehandeling

Acne littekens die geschikt zijn voor een behandeling met een laser, zijn acne littekens in de vorm van putjes en in de vorm van knobbeltjes op de huid. Door behandeling met de laser wordt de aanmaak van nieuwe cellen, collageen en elastine gestimuleerd. Behandeling met de CO2-laser is snel, zo goed als pijnloos en zeer nauwkeurig.

Dermabrasie

Door het bovenste huidlagen mechanisch te verwijderen met een gespecialiseerde slijptechniek, ontstaat in het helingsproces van de ontstane schaafwonden, nieuwe huid. Deze techniek moet uitgevoerd worden door een ervaren behandelaar. Het heeft als voordeel dat ook acne littekens op de neus goed behandeld kunnen worden.

Het behandeltraject is voor ieder persoon verschillend. Bij Bergman Clinics | Huid & Vaten kunt u terecht voor een goede analyse van de acne littekens. Wij kiezen dan samen met u welke behandelmethode het beste geschikt is.

 Veelgestelde vragen

Hoe kan ik acne littekens voorkomen?

Heel belangrijk is het bij acne niet aan de puistjes te krabben of deze uit te drukken. Niet alleen ontstaan hierdoor pijnlijke wondjes, de kans op blijvende acne littekens wordt ook veel groter. Daarnaast kunnen de bacteriën aan de handen en vooral onder de nagels de huid extra infecteren en tot nog grotere ontstekingsreacties leiden.

 


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.