GA TERUG
Acne vulgaris
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Acne vulgaris

 Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt rond de pubertijd te maken met acne. De één heeft slechts enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Soms blijft acne ook na de pubertijd bestaan of ontstaat het alsnog op volwassen leeftijd

Deze acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Talgklieren produceren huidsmeer of talg. Bij te veel afscheiding van talg raakt de uitvoergang van de talgklier soms verstopt, waardoor er een talgophoping ontstaat. Dat noemen we mee-eters of comedonen.

In de talgklieren zetten bacteriën talg om in vetzuren. Door de opeenhoping van talg en irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in het omliggende bindweefsel terecht en veroorzaken een ontsteking, met als gevolg pukkels, puistjes en in ernstige gevallen grote onderhuidse infiltraten. In sommige (ernstige) gevallen leidt acne tot ontsierende en levenslange littekens.

 Onderzoek & diagnose acne vulgaris 

Op basis van uiterlijke kenmerken kan een dermatoloog al vaak bepalen in welke mate u acne heeft. Een dermatoloog kan acne behandelen of symptomen bestrijden zodat u er minder last van heeft.

 Behandeling van acne vulgaris

Wie last heeft van ontstekingsverschijnselen krijgt een heel andere behandeling dan iemand met voornamelijk afgesloten talgklieren. Behandeling van acne, zelfs de lichtere vormen, kost veel tijd en aandacht. Acne is niet altijd te genezen, maar symptomen kunnen meestal wel bestreden worden.

Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht, de ernst van de aandoening, de mate van fysieke en mentale klachten, en de mate van littekenvorming.

Wij bieden diverse behandelingen voor acne:

  • Inwendige medicatie: antibiotica of vitamine A zuur
  • Uitwendige medicatie: vitamine A zuur
  • Lasertherapie (CO2 lasertherapie): terugbrengen van vergrootte talgklieren

 Wat kunt u zelf doen?

Bij verhoogde talgproductie kunt u het teveel aan talg verwijderen door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben). Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid

Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en raden wij af.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van acne bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.