Huid & Vaten

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Acne vulgaris

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt rond de pubertijd te maken met acne. De één heeft slechts enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Soms blijft acne ook na de pubertijd bestaan of ontstaat het alsnog op volwassen leeftijd

Deze acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Talgklieren produceren huidsmeer of talg. Bij te veel afscheiding van talg raakt de uitvoergang van de talgklier soms verstopt, waardoor er een talgophoping ontstaat. Dat noemen we mee-eters of comedonen.

In de talgklieren zetten bacteriën talg om in vetzuren. Door de opeenhoping van talg en irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in het omliggende bindweefsel terecht en veroorzaken een ontsteking, met als gevolg pukkels, puistjes en in ernstige gevallen grote onderhuidse infiltraten. In sommige (ernstige) gevallen leidt acne tot ontsierende en levenslange littekens.

 Onderzoek & diagnose acne vulgaris 

Op basis van uiterlijke kenmerken kan een dermatoloog al vaak bepalen in welke mate u acne heeft. Een dermatoloog kan acne behandelen of symptomen bestrijden zodat u er minder last van heeft.

 Behandeling van acne vulgaris

Wie last heeft van ontstekingsverschijnselen krijgt een heel andere behandeling dan iemand met voornamelijk afgesloten talgklieren. Behandeling van acne, zelfs de lichtere vormen, kost veel tijd en aandacht. Acne is niet altijd te genezen, maar symptomen kunnen meestal wel bestreden worden.

Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht, de ernst van de aandoening, de mate van fysieke en mentale klachten, en de mate van littekenvorming.

Wij bieden diverse behandelingen voor acne:

  • Inwendige medicatie: antibiotica of vitamine A zuur
  • Uitwendige medicatie: vitamine A zuur
  • Lasertherapie (CO2 lasertherapie): terugbrengen van vergrootte talgklieren

 Wat kunt u zelf doen?

Bij verhoogde talgproductie kunt u het teveel aan talg verwijderen door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben). Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid

Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en raden wij af.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van acne bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Helpt tandpasta smeren tegen acne?

Helaas, hier is geen bewijs voor. Sterker nog: door het smeren van tandpasta wordt de huid erg droog en kan de acne nog erger worden, wat voor meer puistjes en pukkels zorgt.

Helpt zonnen tegen acne?

Het lijkt misschien zo dat zonnen tegen acne helpt, omdat je huid bruiner wordt en de roodheid van de acne minder opvalt. Veel zon kan de huid echter dermate uitdrogen en irriteren waardoor de klachten verergeren. UV-/zonlicht kan de puistjes wel uitdrogen.

Wat kan ik zelf doen tegen acne?

Huidverzorging

In de meeste gevallen hebben mensen met acne last van verhoogde talgproductie. Kenmerkend is een vettig, glimmend gezicht. Door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben) verwijdert u het teveel aan talg en zorgt u voor een gezonde huid. Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Tijdens de behandeling ontstaat soms een droge huid. Een hydraterende crème biedt wellicht uitkomst. Pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor juist weer puistjes kunnen ontstaan. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.

Geneesmiddelen

Het is verstandig om niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Bij het ontstaan van acne spelen meestal meerdere factoren een rol. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het daarom beter om een middel aan de behandeling toe te voegen. Met een combinatiebehandeling kan de aandoening op meerdere fronten tegelijk worden bestreden.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.