Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Atheroomcyste
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Atheroomcyste

 Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een veel voorkomend goedaardig huidgezwel dat voornamelijk voorkomt bij volwassenen. Het gezwel is een holte in de huid met daarin een ophoping van gekweekte hoornschilfers. Deze ophoping wordt veroorzaakt doordat de normale uitgang van de haarfollikel en zijn talgklier afgesloten raakt. Het woord “atheroom” verwijst naar de inhoud van de cyste namelijk, een “vettige substantie”.

Een atheroomcyste kan op termijn grote bobbels veroorzaken die te herkennen zijn aan een ronde, gelijkmatige vorm. Vaak is er bij een atheroomcyste ook een verstopte porie te zien. Een atheroomcyste is meestal niet schadelijk voor de gezondheid, maar ziet er soms vanuit cosmetisch oogpunt niet mooi uit. In dat geval is het mogelijk om een atheroomcyste te laten verwijderen. Ook als er pijnklachten ontstaan is het prettiger om een atheroomcyste weg te laten halen. Het gezwel is ook in dat geval volledig onschadelijk voor de gezondheid.

 Oorzaken & symptomen van atheroomcyste

Een atheroomcyste ontstaat door een abnormale ingroei van hoorncellen in de diepe lagen van de lederhuid, waarbij er een holte ontstaat. Deze holte is gevuld met een witgele verweekte hoornsubstantie, die bij het openen van de holte een zeer onaangename geur afgeeft. Het ontstaan ervan is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verstopte of ontstoken talgklier bij de haarwortel. De holte is omkapseld door een redelijk stugge cystewand.

 Onderzoek & diagnose van een atheroomcyste

De diagnose stelt de dermatoloog op het blote oog. Het betreft één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat weke tot vaste huidkleurige gezwellen. Deze zitten vast aan de huid en zijn meestal goed begrensd en verschuifbaar ten opzichte van de onderliggende vetlaag.

Een atheroomcyste kan op meerdere plekken van de huid zitten. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen. De cyste geeft normaal gesproken geen klachten. Het kan voorkomen, wanneer de holte verstopt is geraakt, dit tot een ontsteking leidt. Dit kan voor pijn, roodheid en een toename van de zwelling zorgen. In dat geval is het verstandig om te cyste te verwijderen. Wanneer de cyste eenmaal ontstoken is geweest zal deze wat meer “vastgebakken” aanvoelen in de huid.

 Behandeling van een atheroomcyste

Atheroomcysten zijn langzaam groeiende gezwellen van de huid die nooit kwaadaardig worden. Een kleine atheroomcyste hoeft in principe niet behandeld te worden. Maar als u een hele grote of zelfs ontstoken cyste heeft, of als u het cosmetisch heel storend vindt, is het mogelijk deze te laten verwijderen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden of verwijdering van een atheroomcyste bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag.

 


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.