Herpes

Onder herpes worden alle ziekten verstaan die veroorzaakt worden door het Herpes Simplex Virus (HSV). Er zijn twee varianten van herpes; herpes type 1 en herpes type 2. De eerste vorm van herpes geeft over het algemeen infecties rond de mond. De tweede vooral rond de geslachtsdelen.


Herpes is een veel voorkomende virusinfectie. De herpes die rond de mond voorkomt staat ook wel bekend als koortslip. Dit herpes virus komt erg veel voor, twee op de drie mensen zijn geïnfecteerd met dit herpes virus. Veel mensen die geïnfecteerd zijn met herpes merken niets van de infectie en velen zullen dan ook geen plekjes op de lip of naast de mond ontwikkelen. Voor mensen met een zeer zwakke weerstand en voor zuigelingen kan een infectie met herpes een zeer zorgelijk verloop hebben en zelfs fataal zijn aangezien de herpes zich als een infectie kan uitbreiden naar de hersenen.

Herpes blijft een leven lang in het lichaam van de geïnfecteerde persoon actief. Terugkerende herpes symptomen zijn dus goed mogelijk. Vaak komt de herpes terug door prikkels als stress, koorts, ongesteldheid, zonlicht of een lagere weerstand. Wanneer u veel last heeft van de blaasjes van herpes, is medicatie mogelijk.

Oorzaak & symptomen van herpes

De meeste mensen worden besmet met herpes door direct contact met iemand die herpes heeft. Dit kan gebeuren door zoenen, contact van huid op huid of seksueel contact. Ook wanneer herpes op voorwerpen zit, kan het worden overgedragen. De herpes infecteert zich via de slijmvliezen of via de huid en bereikt vervolgens de lymfeklieren. Deze kunnen door de herpes infectie opzwellen en pijnlijk zijn. Na de eerste infectie blijft het herpes virus in het lichaam. Het virus gaat namelijk bij de eerste infectie via de plaatselijke zenuwuiteinden en via de zenuwbanen naar de bijbehorende zenuwknoop.

Heel weinig mensen krijgen gelijk na de infectie klachten. Normaal gesproken ontstaan de kenmerkende klachten, zoals blaasjes, van herpes pas drie tot negen dagen na de infectie. Deze herpes-blaasjes zijn eigenlijk een ontsteking van de mond of lippen. Als de herpesinfectie in het bloed komt, kunt u koorts krijgen en andere ziekteverschijnselen voelen.

De koortslip is de bekendste uiting van herpes. Deze infectie aan de lippen wordt gekenmerkt door kleine blaasjes, die pijnlijk of branderig aanvoelen. Deze herpes blaasjes drogen in en worden korstjes die spontaan afvallen. Herpes aan de lippen is vaak zeer mild. Toch is het mogelijk veel pijnklachten te hebben en kunnen cosmetisch ontsierende huidafwijkingen ontstaan.

Wanneer u herpes aan de geslachtsdelen of anus heeft, geeft dit veel meer klachten. De pijnklachten kunnen zeer heftig zijn.

Bij sommige mensen komt de herpes maandelijks terug, anderen krijgen slechts enkele malen in hun leven een opvlamming van herpes. De regelmatig terugkerende infectieverschijnselen van herpes zijn meestal minder heftig dan tijdens de eerste besmetting.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.