- Wat is impetigo (krentenbaard)?
- Oorzaken & symptomen impetigo (krentenbaard)
- Onderzoek & diagnose van impetigo (krentenbaard)
- Behandeling van impetigo (krentenbaard)
Wat is impetigo (krentenbaard)?
Symptomen van impetigo zijn met name een rode huid met blaasjes en kleine blaren. Als de blaren en blaasjes stuk gaan komt er vocht uit. Over het algemeen is de infectie onschuldig en genezen de plekken vanzelf binnen 2 tot 3 weken. Sommige kinderen krijgen last van een heftige reactie op de infectie zoals koorts en opgezwollen lymfeklieren. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen. De kans op impetigo is groter wanneer u een andere huidaandoening heeft. Door het besmettingsgevaar is het aan te bevelen om impetigo snel te behandelen.
Oorzaken & symptomen impetigo (krentenbaard)
De huidinfectie die optreedt bij impetigo kan worden veroorzaakt door twee soorten van bacteriën. Zowel stafylokokken als streptokokken kunnen impetigo veroorzaken.
Bij een infectie door stafylokokken kan er impetigo met blaren ontstaan. Impetigo is een erg besmettelijke huidaandoening, vooral op scholen en bij sportclubs waar veel kinderen bij elkaar komen verspreidt de impetigo erg gemakkelijk. Wanneer een kind al een huidaandoening heeft, een wondje heeft of wanneer de hygiëne niet optimaal is, is de kans nog groter om geïnfecteerd te raken met impetigo.
De eerste tekenen van krentenbaard zijn een rode huid en het ontstaan van blaasjes en kleine blaren. Vaak vallen deze eerste verschijnselen van impetigo helemaal niet op, vooral omdat de blaasjes snel knappen en er korstjes op vormen. Kenmerkend is dat wanneer de blaren en blaasjes van impetigo stuk gaan er vocht vrij komt. Dit vocht droogt in en zorgt voor de korsten met een gele tot bruine kleur. De korsten kunnen na verloop van de tijd groter worden. Na een tijdje vallen deze korstjes vanzelf van de huid.
De huid die onder de impetigo korsten vandaan komt kan nog enige tijd rood blijven. Maar geneest uiteindelijk helemaal, impetigo zorgt niet voor blijvende littekens.
Deze korstjes zijn bij impetigo gelig of bruin en kunnen na verloop van tijd groter worden. Na een tijdje vallen deze korstjes vanzelf van de huid. Wanneer de infectie met impetigo heftig is, kan het kind zich niet lekker voelen en last hebben van koorts en opgezwollen klieren.
Onderzoek & diagnose van impetigo (krentenbaard)
De diagnose impetigo kan vaak snel gesteld worden op basis van de symptomen. Het kan voorkomen dat het vocht uit de blaasjes op kweek wordt gezet. Dit wordt dan in het laboratorium onderzocht om vast te kunnen stellen welke bacterie impetigo heeft veroorzaakt.
Behandeling van impetigo (krentenbaard)
Afhankelijk van de infectie wordt een medicijn of crème voorgeschreven. Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn om de wondjes sneller in te laten drogen. Dit verkort de periode van besmetting. Meestal genezen de wondjes binnen 1 tot 3 weken zonder littekens achter te laten.
Wat kun je doen om een impetigo infectie te voorkomen?
Impetigo is zeer besmettelijk. Een goede hygiëne kan bijdragen aan het voorkomen van de infectie met impetigo. Dit beschermt niet voor 100% beschermen. Heeft u zelf of uw kinderen impetigo en deze wordt nog niet behandeld? Probeer dan vooral kinderen te vermijden. Zo verlaagt u het risico dat de impetigo wordt doorgegeven.
Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van Impetigo bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.