Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Keratoacanthoom
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Keratoacanthoom

 Wat is een keratocanthoom?

Een keratoacanthoom is een goedaardige huidtumor die in relatief korte tijd kan ontstaan. Een keratoacanthoom komt vaak voor op een plaats op de huid die vaak blootgesteld wordt aan zonlicht. Hierbij kunt u denken aan het gezicht, de oren, armen en handen. Het keratoacanthoom ontstaat uit cellen van de haarfollikels, de zakjes in de huid waar uw haren uit groeien. Over het algemeen ontstaat een keratoacanthoom vanaf middelbare leeftijd.

Een keratoacanthoom kan een erg grote gelijkenis vertonen met een plaveiselcelcarcinoom op de huid. Een keratoacanthoom is echter onschuldig en goedaardig, maar een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige huidtumor is. Daarom is het zaak uw keratoacanthoom snel na het ontstaan goed te laten onderzoeken. Een keratoacanthoom kan ook eenvoudig door middel van bevriezing worden verwijderd.

 Oorzaken & symptomen van een keratoacanthoom

Een keratoacanthoom ontwikkelt zich heel snel. In enkele weken kan zich een keratoacanthoom vormen als een ronde, huidkleurige of rode tumor op de huid. Soms groeit de tumor door tot een bultje met een doorsnede van enkele centimeters. Kenmerkend voor een keratoacanthoom is de aanwezigheid van een hoornprop in het centrum van de tumor. U zult geen pijn of jeuk hebben aan de keratoacanthoom en de tumor bloedt ook niet. Over het algemeen blijft een keratoacanthoom enkele maanden zitten, waarna deze kleiner wordt en uiteindelijk verdwijnt. Het komt geregeld voor dat een keratoacanthoom voor een litteken zorgt dat zichtbaar blijft.

 Onderzoek & diagnose van een keratoacanthoom

Een dermatoloog zal uw keratoacanthoom goed willen onderzoeken om uit te sluiten dat u een plaveiselcelcarcinoom op de huid heeft. Dit kan door uw keratoacanthoom goed te bekijken. Wanneer het een karakteristiek keratoacanthoom is die snel is gegroeid en de typische vorm van een keratoacanthoom heeft, kan hiermee al de diagnose gesteld worden.

Is uw keratoacanthoom niet zo duidelijk van vorm en weet u niet meer precies wanneer uw keratoacanthoom is gegroeid en hoe lang dat duurde? Dan is het verstandig het weefsel microscopisch te laten onderzoeken om een plaveiselcelcarcinoom uit te sluiten. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen dit onderzoek voor u uitvoeren.

 Behandeling van een keratocanthoom

Het is erg belangrijk dat u de keratoacanthoom laat onderzoeken, aangezien het risico aanwezig is dat uw keratoacanthoom eigenlijk een plaveiselcarcinoom is. In dat geval is acute behandeling noodzakelijk. Wanneer uit onderzoek blijkt dat het om een keratoacanthoom gaat, hoeft u deze niet te laten behandelen. Wanneer de keratoacanthoom op een cosmetisch of praktisch vervelende plaats zit, dan is het verstandig om de keratoacanthoom weg te laten halen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van eenkeratocanthoom bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.