Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Lichen planus

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is lichen planus?

Lichen planus is een huidziekte waarbij kleine paars-rode bulten ontstaan die behoorlijk kunnen jeuken. De bulten zijn aan de bovenkant plat en er kunnen duidelijke witte strepen in te zien zijn. Lichen planus komt vaak voor op de polsen, de enkels en op de onderkant van de rug. Er is echter ook een variant van lichen planus waarbij de bulten op andere plekken van de huid of in de mond of op de geslachtsdelen voorkomen. Lichen planus is niet besmettelijk.

 Oorzaken & symptomen van lichen planus

De rood tot paarse bultjes, die bij lichen planus op de huid te zien zijn, zijn aan de bovenkant plat. Bij lichen planus komen de bultjes over het algemeen voor op de onderkant van de rug en aan de binnenkant van de enkels en polsen. Het kan ook dat u de lichen planus bultjes op andere plaatsen op het lichaam krijgt. Het komt voor dat er witte strepen in te zien zijn. Ook kunt u witte strepen aan de binnenkant van uw wang hebben, op de tong of op andere slijmvliezen in de mond, wanneer u aan lichen planus lijdt. Meestal zijn deze witte strepen de eerste indicatie dat u lichen planus heeft.

Lichen planus op uw slijmvliezen kan heel snel tot wondjes leiden en kan daardoor zeer pijnlijk zijn. Helemaal wanneer de lichen planus zich op de geslachtsdelen manifesteert kan het zorgen voor pijn. Soms zijn ook de nagels aangetast door de lichen planus. Op de nagels zijn dan ongewone gleufjes, ribbels of zelfs spleten in de nagel te zien.

 Behandeling van lichen planus

Wanneer u last heeft van lichen planus, heeft u een grote kans dat de klachten vanzelf binnen twee jaar verdwijnen. Helaas geneest de lichen planus in de mond niet spontaan en eenvoudig. U kunt hier langdurig klachten van ondervinden. Door een behandeling tegen de lichen planus te beginnen, kunnen de klachten wel wat afnemen. Neem contact op voor een afspraak met één van de dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten.

Wanneer de lichen planus is verdwenen, kunnen er nog donkerbruine vlekken op de huid achterblijven. Deze trekken na verloop van tijd uit zichzelf weg.

 Wat kunt u zelf doen?

  • Probeer uw huid zo min mogelijk te beschadigen, want in beschadigde huid kan een nieuwe lichen planus plek ontstaan.
  • Als u last heeft van lichen planus in uw mond, kunnen bepaalde voedingsmiddelen uw klachten verergeren. Denk hierbij aan sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïne-houdende dranken zoals koffie en cola, knapperig voedsel zoals toast en chips. Als u het gevoel heeft dat dit zo is, kunt u deze producten beter vermijden.
  • Het is belangrijk om bij lichen planus in de mond regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan omdat de lichen planus het gebit en het tandvlees kan aantasten.
  • Als u lichen planus in de mond heeft, is het extra belangrijk om te stoppen met roken en minder alcohol te gebruiken. Dit wordt geadviseerd om het licht verhoogde risico op mondkanker te verminderen.
  • Bij lichen planus op de geslachtsdelen is er een kleine kans dat er huidkanker in de lichen planus plek ontstaat. Controleer uw huid regelmatig. Als u zelf een bult ontdekt die snel groter wordt, of als er spontaan een wond ontstaat die niet geneest, is het belangrijk om dit te laten controleren door uw arts.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van Lichen planus bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.