Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Netelroos

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is netelroos?

Netelroos is een huidaandoening die erg kan jeuken. Het kenmerkt zich door bultjes die op verschillende plaatsen op de huid ontstaan. Netelroos wordt ook wel urticaria of galbulten genoemd. Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen.

De bultjes ontstaan bij netelroos over het algemeen erg snel, maar trekken ook snel weer weg. In de meeste gevallen is de netelroos dus van korte duur. Wanneer netelroos op komt zetten, zijn er kleine rode vlekjes te zien. Deze kunnen grote plekken vormen doordat de vlekken samenvloeien. Een grote plek van netelroos wordt een kwaddel of een urtica genoemd. De aangedane plekken op de huid trekken weer snel weg, vaak al binnen enkele uren.

Netelroos komt zowel bij vrouwen als bij mannen van alle leeftijden voor.
Meestal duurt de periode waarin u last heeft van netelroos niet langer dan 3 maanden. Wanneer de netelroos langer aanwezig blijft, wordt er van chronische netelroos gesproken.

Oorzaken & symptomen van netelroos

Netelroos ontstaat door een prikkel die er voor zorgt dat er in de huid histamine wordt vrijgemaakt. Histamine zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden. De huid wordt warm en rood en ontstaan er vochtophopingen.

De prikkels die zorgen voor netelroos kunnen fysisch zijn, zoals kou, warmte en zonlicht. Maar ook geneesmiddelen, infecties, allergieën en insectenbeten kunnen een trigger zijn voor netelroos. Soms is het onduidelijk welke prikkel de netelroos heeft veroorzaakt.

Normaal gesproken zorgt netelroos voor jeukende, rode vlekken die scherp begrensd zijn. Vaak is het midden van de vlek bleker dan de rest. Verschillende plekken vormen samen een kwaddel en ze verdwijnen binnen enkele uren zonder dat er een litteken achterblijft.

Er zijn ook een aantal speciale vormen van netelroos:

Inspanningsurticaria

Inspanningsurticaria ontstaat door transpiratie en lichamelijke beweging, vooral in een warme omgeving. Bij deze vorm van netelroos zijn zeer kleine brandende en jeukende bultjes te zien.

Urticaria factitia

Urticaria factitia is een netelroos die door pressie of frictie van de huid ontstaat. De kwaddels zijn streepvormig en jeuken erg.

Koude-urticaria

Koude-urticaria treedt op wanneer de huid koud wordt. Doordat men bij deze vorm van netelroos snel warmte verliest kan er een gevaarlijke bloeddrukdaling ontstaan.

Vertraagde drukurticaria

Vertraagde drukurticaria ontstaat door druk op de huid. De zwellingen zijn pijnlijk en hard bij deze vorm van netelroos, maar komen niet direct opzetten, dit kan enkele uren duren.

Onderzoek & diagnose van netelroos

Netelroos is eenvoudig te herkennen door uw arts. Uw arts zal waarschijnlijk vragen hoe u reageert op de meest voorkomende prikkels van netelroos. Het is handig om te weten wat de netelroos veroorzaakt, dan kunt u deze prikkel vermijden. De arts zal de plekken netelroos bekijken en vaak is er dan ook geen extra onderzoek nodig.

Behandeling van netelroos

Bij de behandeling van netelroos wordt gekeken door welke prikkel netelroos wordt veroorzaakt. Afhankelijk hiervan is de behandeling gericht op het verlichten van de jeuk of het remmen van de afgifte van histamine. Bespreek dit met arts of dermatoloog .

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u netelroos heeft?

Over het algemeen heeft men niet lang last van netelroos. Soms zijn de klachten van netelroos al weg voordat u langs een arts heeft kunnen gaan. Wanneer u lange tijd last heeft van chronische netelroos, kan het een lastige aandoening zijn, vooral door de heftige jeuk die optreedt bij netelroos.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van netelroos bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.