Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Pemphigus en Bulleus Pemphigoid

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat zijn pemphigus en bulleus pemphigoïd?

Pemphigus en bulleus pemphigoïd (ook wel parapemphigus) zijn auto-immuunziekten waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Deze ziekten zijn zeldzaam en kunnen plotseling ontstaan. Het lichaam wordt aangevallen door het eigen afweersysteem, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Hierbij worden antistoffen aangemaakt die delen van de huid aanvallen. Dit veroorzaakt blaren op de huid.

Het verschil tussen pemphigus en bulleus pemfigoïd is de plaats waar de blaren ontstaan en de huid wordt aangevallen.

  • Bij pemphigus ontstaan de blaren op de opperhuid
  • Bij bulleus pemfigoïd ontstaan de blaren onder de opperhuid.

Ook is er verschil in de ernst van pemphigus en bulleus pemfigoïd. Omdat pemphigus zich op de opperhuid bevindt is dit een ernstigere variant en kan in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Dit komt door eventueel vochtverlies en is er een groter risico op infecties.

Oorzaken & symptomen pemphigus en bulleus pemphigoid

Pemphigus en bulleus pemfigoïd zijn niet erfelijk. Wat precies de prikkel is van deze auto-immuunziekten is nog onduidelijk. Het kunnen mogelijk bijwerkingen zijn van een bepaald medicijn en er zijn aanwijzingen dat er een vorm van pemphigus ontstaat na een specifieke infectie.

Duidelijk is wel dat pemphigus en bulleus pemfigoïd over het algemeen ontstaan bij volwassenen en maar zelden bij kinderen. Behandeling slaat over het algemeen goed aan bij pemphigus en bulleus pemfigoïd, maar kan een hele lange tijd nodig zijn.

De symptomen van pemphigus en bulleus pemfigoïd zijn niet allemaal hetzelfde.

Pemphigus

Pemphigus heeft zelfs verschillende vormen. Bij de normale vorm van pemphigus (pemphigus vulgaris) ontstaan de blaren en wondjes eerst in de mond en keel en later op andere plekken op het lichaam. Bij pemphigus foliaceus ontstaan deze alleen maar op de huid.

Bulleus pemfigoïd

Bij bepaalde vormen van pemfigoïd worden ook de slijmvliezen aangedaan. Na verloop van tijd kunnen door littekenvorming ernstige blijvende gevolgen ontstaan. Zowel bij pemphigus en bulleus pemfigoïd ontstaan blaren. Maar bij bulleus pemfigoïd gaan de blaren gepaard met erge jeuk. De blaren komen voor over het hele lichaam en de huid eronder is rood. De blaren kunnen als zeer pijnlijk ervaren worden.

Onderzoek & diagnose van pemphigus of bulleus pemfigoïd 

Voor het onderzoek en de diagnose te kunnen stellen voor pemphigus of bulleus pemfigoïd wordt er door de dermatoloog onder verdoving een stukje huid weggenomen (biopt). Dit wordt vervolgens in het lab onderzocht.

Behandeling van pemphigus of bulleus pemfigoïd 

Afhankelijk van de mate van de aandoening zal de dermatoloog de behandeling starten. Dit kan doormiddel van crèmes of het innemen van medicijnen. De behandeling is er met name op gericht om het afweersysteem te onderdrukken waardoor de aanmaak van antistoffen en het optreden van ontstekingen wordt onderdrukt.

Wat kan ik doen tegen pemphigus of bulleus pemfigoid? 

Als er blaren ontstaan kunt u deze het beste zo lang mogelijk intact laten, tenzij de blaren erg groot zijn. Grote blaren kunnen aan de zijkant worden doorgeprikt om het blaarvocht te laten weglopen. Verwijder het blaardak niet, want dat vormt een goede bescherming. Als er wonden ontstaan, bedek deze dan met een vet gaasje. Gebruik geen gaasjes die aan de wond gaan vastzitten. Gebruik bij voorkeur verband in plaats van een pleister. Zo beschadigt u niet de huid.

Houdt de beschadigde huid goed in de gaten op het ontstaan van eventuele infecties. Een infectie kunt u herkennen aan het ontstaan van roodheid, pijn en etterige afscheiding. Infectieverschijnselen moeten worden behandeld met een antibioticum in een zalf of tabletten.

Het is mogelijk normaal te douchen, maar wees voorzichtig met de beschadigde huidgedeelten en plekken op de huid waar blaren zitten, vooral bij het afdrogen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van pemphigus of bulleus pemfigoïd bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.