Wat is diabetische retinopathie?

Behandelingstraject
5

De behandeling van diabetische retinopathie

Voor het zoveel mogelijk voorkomen of beperken van schade is een goede instelling van de diabetes en een goede bloeddruk heel belangrijk. Maar ondanks een goede instelling kan het nodig zijn dat er een behandeling gestart moet worden. Meestal betreft dit in eerste instantie een laserbehandeling.

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen worden om verschillende redenen verricht. De belangrijkste zijn:

  • het verminderen van macula oedeem. Macula oedeem is vochtopstapeling in de macula.
  • het afsluiten van microaneurysmata. Microaneurysmata is de locale verwijding van de kleine bloedvaatjes of haarvaten.
  • het bestrijden en/of voorkomen van vaatnieuwvormingen.- be-diabetic-retinopathy-cc

Schematische voorstelling van een laserbehandeling van het netvlies.

Cryocoagulatie (behandeling  met bevriezing)

Als herhaalde laserbehandelingen onvoldoende effect heeft dan is de volgende stap kortdurende bevriezing van de randen van het netvlies (cryocoagulatie). Met cryocoagulatie kan de uiterste rand van het netvlies worden behandeld die met de laser niet is te bereiken.

Vitrectomie

Als er veel vaatnieuwvormingen zijn of als er bloeding in het glasvocht is ontstaan die niet spontaan wil ophelderen dan kan de oogarts een operatie overwegen. Het gaat hierbij om een vitrectomie. Bij deze operatie wordt het glasvocht (en ook de bloeding in het glasvocht) verwijderd. Eventueel aanwezige membranen kunnen verwijderd worden en er kan aanvullend worden gelaserd.

- be-diabetic-retinopathy-dd

Schematische weergave van een vitrectomie waarmee een bloeding in de glasvochtruimte bij diabetes mellitus verwijderd kan worden. De vitrectoom is een happertje en zuigertje waarmee het troebele glasvocht wordt verwijderd.

Injecties bij of in de oogbol

Macula oedeem is moeilijk te behandelen. De eerste optie is meestal een behandeling met de laser. Als het oedeem onvoldoende reageert dan kan er een medicijn naast of in het oog worden geïnjecteerd.

Bij vergevorderde vaatnieuwvormingen kan de oogarts voorstellen om een vaatgroeiremmer in de glasvochtruimte te injecteren. Als de vaatnieuwvormingen eenmaal zijn verminderd, kan het oog verder worden behandeld met laser of eventueel een glasvochtoperatie (vitrectomie).

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl