Oorzaken & symptomen maculadegeneratie
Maculadegeneratie ontstaat wanneer de kegeltjes in de macula afsterven. Dit veroorzaakt een achteruitgang of verlies van het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien. Hierdoor is het oog minder goed tot slecht in staat details en kleuren waar te nemen. Het perifere zien blijft in de meeste gevallen gespaard, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te vinden, ook al mist men dan scherpte. De aandoening treedt meestal op bij het ouder wordende oog. Vaak wordt macula degeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.
In de westerse wereld, dus ook in Nederland, is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 65 jaar. Men schat (anno 2009) dat in Nederland 100.000 mensen boven de 55 jaar LMD hebben.
Symptomen maculadegeneratie
- Wazige vlek in het midden van het blikveld
- Niet scherp kunnen zien
- Vervormd zien
Oogziekte simulator Oogfonds
Wilt u ervaren hoe het is om maculadegeneratie te hebben? Dat kan door middel van de oogziekte simulator van het Oogfonds. U kunt deze pagina bekijken door de ogen van iemand met maculadegeneratie.
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.