Tranende ogen

Tranen ontstaan door de grote traanklier en kleine klieren van het slijmvlies. Tranende ogen kunnen meerdere oorzaken hebben. Door ene vuiltje of traanpunten die zijn verstopt.


Wat zijn tranende ogen?

Tranen ontstaan door de grote traanklier en kleine klieren van het slijmvlies. Klieren van het ooglidranden produceren vetachtig substantie, die zorgt dat het oog steeds gesmeerd is. De traanklier produceert meer traanvocht bij emoties en oogirritaties. De ene persoon traant veel makkelijker dan de andere. De oogleden pompen de tranen naar de twee traanpunten, die de tranen afvoeren. Van de traanpunt gaan de tranen via een klein kanaaltje naar de traanzak en daarna via het neustraankanaal naar de neus. Daarom moet u snuiten na huilen.

Naast het smeren hebben de tranen een afweerfunctie en voeren ze vuil af. Bij een verstopt traansysteem gaat dit niet en kunnen ziektekiemen een ontsteking veroorzaken.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.