Beenzweer / Open been

Een beenzweer, of open been (medische term is ulcus cruris), is een grillig gevormde wond op het onderbeen. De wond kan open, met bruinig wondvocht bedekt, of deels bedekt met wondkorst zijn. Ook kan er zwarte, afgestorven, huid te zien zijn rond de wond. Hoewel een beenzweer meestal niet pijnlijk is, kan het wel een beperking zijn, onaangenaam ruiken en veel vocht produceren.


 

 Oorzaken & symptomen van een beenzweer

Een beenzweer is in de meeste gevallen een symptoom van andere medische problemen die aderafwijkingen tot gevolg hebben. Door vertraagde bloedsomloop in het slagaderlijke systeem krijgen bepaalde delen van het lichaam minder voeding en zuurstof, wat gevolgen heeft voor het weefsel en leidt tot een beenzweer. Spataderen, vocht in de benen en dikke enkels kunnen een voorbode zijn van een beenzweer.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Wat kan ik zelf doen om een beenzweer te voorkomen?

Wanneer u oedeem in het been heeft kunt u het volgende doen om een beenzweer te voorkomen:

  • Beweeg veel en span daarbij vooral uw kuitspieren aan om het overtollige vocht uit uw onderbenen te krijgen. Bij lopen en fietsen gebruikt u de kuitspieren veel.
  • Rol u voet goed af wanneer u loopt (zet met uw voorvoet af zodat uw hak omhoog komt), zodat uw kuitspier zich aanspant.
  • Doe kuitspieroefeningen indien lopen niet of moeilijk mogelijk is. Een eenvoudige oefening is om de tenen naar beneden en weer naar boven te bewegen of om rondjes te draaien met de voeten.
  • Leg uw been omhoog wanneer u ligt. Dan loopt het bloed eenvoudiger terug uit uw benen zodat het oedeem kan verminderen.
  • Rook niet. Roken heeft een grote negatieve invloed op uw gezondheid en vooral op uw vaatstelsel waardoor doorbloeding slechter wordt en de druk in de aderen groter wordt.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!