Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Beenzweer / Open been

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is een beenzweer of een open been?

Een beenzweer, of open been (medische term is ulcus cruris), is een grillig gevormde wond op het onderbeen. De wond kan open, met bruinig wondvocht bedekt, of deels bedekt met wondkorst zijn. Ook kan er zwarte, afgestorven, huid te zien zijn rond de wond. Hoewel een beenzweer meestal niet pijnlijk is, kan het wel een beperking zijn, onaangenaam ruiken en veel vocht produceren.

 Oorzaken & symptomen van een beenzweer

Een beenzweer is in de meeste gevallen een symptoom van andere medische problemen die aderafwijkingen tot gevolg hebben. Door vertraagde bloedsomloop in het slagaderlijke systeem krijgen bepaalde delen van het lichaam minder voeding en zuurstof, wat gevolgen heeft voor het weefsel en leidt tot een beenzweer. Spataderen, vocht in de benen en dikke enkels kunnen een voorbode zijn van een beenzweer.

 Onderzoek & diagnose beenzweer

Een dermatoloog kan beoordelen of u een beenzweer heeft en zal in het geval dit zo is eerst op zoek gaan naar de onderliggende kwaal die het heeft veroorzaakt. U wordt onderzocht op oedeem en uw aderen worden gecontroleerd. Dit probleem wordt aangepakt zodat het lichaam zelf de beenzweer kan laten helen.

 Behandeling van beenzweer

Een arts zal de behandeling van een open been starten indien er een infectie optreedt. Vanwege het infectiegevaar is het belangrijk snel naar een arts te gaan indien uw been niet vanzelf heelt.

Om het vocht in de benen (oedeem) te verminderen en om de bloedafvoer uit het been naar het hart te bevorderen, wordt uw been gezwachteld. Zwachtelen is vooral effectief in combinatie met lopen. De combinatie van zwachtelen en het aanspannen van de kuitspieren zorgt ervoor dat de stuwing en de verhoogde druk in het been afneemt. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter de open wond bereiken en kan het genezingsproces op gang komen. De officiële benaming voor zwachtelen is ambulante compressietherapie. Als het vocht weggezwachteld is kunnen elastische kousen aangemeten worden.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen om een beenzweer te voorkomen?

Wanneer u oedeem in het been heeft kunt u het volgende doen om een beenzweer te voorkomen:

 • Beweeg veel en span daarbij vooral uw kuitspieren aan om het overtollige vocht uit uw onderbenen te krijgen. Bij lopen en fietsen gebruikt u de kuitspieren veel.
 • Rol u voet goed af wanneer u loopt (zet met uw voorvoet af zodat uw hak omhoog komt), zodat uw kuitspier zich aanspant.
 • Doe kuitspieroefeningen indien lopen niet of moeilijk mogelijk is. Een eenvoudige oefening is om de tenen naar beneden en weer naar boven te bewegen of om rondjes te draaien met de voeten.
 • Leg uw been omhoog wanneer u ligt. Dan loopt het bloed eenvoudiger terug uit uw benen zodat het oedeem kan verminderen.
 • Rook niet. Roken heeft een grote negatieve invloed op uw gezondheid en vooral op uw vaatstelsel waardoor doorbloeding slechter wordt en de druk in de aderen groter wordt.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.