Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Beenzweer / Open been
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Beenzweer / Open been

 Wat is een beenzweer of een open been?

Een beenzweer, of open been (medische term is ulcus cruris), is een grillig gevormde wond op het onderbeen. De wond kan open, met bruinig wondvocht bedekt, of deels bedekt met wondkorst zijn. Ook kan er zwarte, afgestorven, huid te zien zijn rond de wond. Hoewel een beenzweer meestal niet pijnlijk is, kan het wel een beperking zijn, onaangenaam ruiken en veel vocht produceren.

 Oorzaken & symptomen van een beenzweer

Een beenzweer is in de meeste gevallen een symptoom van andere medische problemen die aderafwijkingen tot gevolg hebben. Door vertraagde bloedsomloop in het slagaderlijke systeem krijgen bepaalde delen van het lichaam minder voeding en zuurstof, wat gevolgen heeft voor het weefsel en leidt tot een beenzweer. Spataderen, vocht in de benen en dikke enkels kunnen een voorbode zijn van een beenzweer.

 Onderzoek & diagnose beenzweer

Een dermatoloog kan beoordelen of u een beenzweer heeft en zal in het geval dit zo is eerst op zoek gaan naar de onderliggende kwaal die het heeft veroorzaakt. U wordt onderzocht op oedeem en uw aderen worden gecontroleerd. Dit probleem wordt aangepakt zodat het lichaam zelf de beenzweer kan laten helen.

 Behandeling van beenzweer

Een arts zal de behandeling van een open been starten indien er een infectie optreedt. Vanwege het infectiegevaar is het belangrijk snel naar een arts te gaan indien uw been niet vanzelf heelt.

Om het vocht in de benen (oedeem) te verminderen en om de bloedafvoer uit het been naar het hart te bevorderen, wordt uw been gezwachteld. Zwachtelen is vooral effectief in combinatie met lopen. De combinatie van zwachtelen en het aanspannen van de kuitspieren zorgt ervoor dat de stuwing en de verhoogde druk in het been afneemt. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter de open wond bereiken en kan het genezingsproces op gang komen. De officiële benaming voor zwachtelen is ambulante compressietherapie. Als het vocht weggezwachteld is kunnen elastische kousen aangemeten worden.

 Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer u oedeem in het been heeft kunt u het volgende doen om een beenzweer te voorkomen:

  • Beweeg veel en span daarbij vooral uw kuitspieren aan om het overtollige vocht uit uw onderbenen te krijgen. Bij lopen en fietsen gebruikt u de kuitspieren veel.
  • Rol u voet goed af wanneer u loopt (zet met uw voorvoet af zodat uw hak omhoog komt) zodat uw kuitspier zich aanspant.
  • Doe kuitspieroefeningen indien lopen niet of moeilijk mogelijk is. Een eenvoudige oefening is om de tenen naar beneden en weer naar boven te bewegen of om rondjes te draaien met de voeten.
  • Leg uw been omhoog wanneer u ligt. Dan loopt het bloed eenvoudiger terug uit uw benen zodat het oedeem kan verminderen.
  • Rook niet. Roken heeft een grote negatieve invloed op uw gezondheid en vooral uw vaatstelsel waardoor doorbloeding slechter wordt en de druk in de aderen groter wordt. 

Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.