Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Erythema multiforme

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is erythema multiforme?

Erythema multiforme is een milde maar soms wel uitgebreide huiduitslag. Het kan ook afwijkingen aan de slijmvliezen laten zien. Over het algemeen zorgt een prikkel van buiten of binnen het lichaam voor de huidaandoening erythema multiforme. Deze prikkels kunnen infecties zijn, maar ook het gebruik van geneesmiddelen, inwendige ziektes en zelfs een zwangerschap kan de aanleiding zijn voor de ontwikkeling van erythema multiforme. Vaak wordt er ook geen directe oorzaak gevonden voor de erythema multiforme.

Oorzaken & symptomen erythema multiforme

Bij erythema multiforme ontstaat er uitslag op de huid door een reactie op een prikkel. De huid reageert hierbij extreem op bijvoorbeeld een infectie of een geneesmiddel. De meest voorkomende oorzaak van erythema multiforme zijn infecties met herpes simplex virus en mycoplasma.

In mindere mate kunnen geneesmiddelen de oorzaak zijn voor de ontwikkeling van erythema multiforme. Geneesmiddelen als onder andere antibiotica, pijnstillers en middelen tegen epilepsie kunnen de prikkel veroorzaken. Wanneer u erythema multiforme heeft, kan de aandoening door zonlicht erger worden.

Symptomen

Erythema multiforme is meestal een niet ernstige aandoening, waarvan u zich niet ziek voelt. De uitslag bij erythema multiforme is rood en kan in de vorm van vlekken, schietschijven en galbulten zijn. Vooral de schietschijven zijn zeer kenmerkende afwijkingen van erythema multiforme. De uitslag is rond en heeft verschillende zones, met een donker centrum en een rode ring aan de buitenkant

De uitslag bij erythema multiforme komt vooral voor op de handpalmen, handruggen, voeten, polsen, knieën en ellebogen. U kunt op iedere leeftijd erythema multiforme ontwikkelen. De uitslag ontstaat bij erythema multiforme gedurende enkele dagen en is na uiterlijk twee weken meestal weer verdwenen.

Wanneer de uitslag zeer uitgebreid is en daardoor de slijmvliezen ook aangedaan zijn door de erythema multiforme, kunt u ziek worden van erythema multiforme.

 Onderzoek & diagnose bij erythema multiforme

Uw arts kan over het algemeen eenvoudig zien dat u erythema multiforme heeft. Diagnosticeren van erythema multiforme is nog duidelijker wanneer u op het moment een herpes infectie heeft of net heeft gehad. Om de diagnose van erythema multiforme te bevestigen zal over het algemeen bloed worden geprikt. Ook kan een biopt worden afgenomen. Het bloed en het stukje huid zullen worden onderzocht om erythema multiforme aan te tonen.

 Behandeling bij erythema multiforme

In de regel zal de uitslag van erythema multiforme na een aantal weken vanzelf verdwijnen. Wanneer uw erythema multiforme het gevolg is van een herpes simplex virus, kan het zijn dat de erythema multiforme weer terugkomt wanneer u weer last heeft van de herpes infectie. Dit kan het geval zijn wanneer u koortsblaasjes op de lippen heeft, maar ook bij herpes van de geslachtsorganen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythema multiforme bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.