Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Erythema multiforme

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is erythema multiforme?

Erythema multiforme is een milde maar soms wel uitgebreide huiduitslag. Het kan ook afwijkingen aan de slijmvliezen laten zien. Over het algemeen zorgt een prikkel van buiten of binnen het lichaam voor de huidaandoening erythema multiforme. Deze prikkels kunnen infecties zijn, maar ook het gebruik van geneesmiddelen, inwendige ziektes en zelfs een zwangerschap kan de aanleiding zijn voor de ontwikkeling van erythema multiforme. Vaak wordt er ook geen directe oorzaak gevonden voor de erythema multiforme.

Oorzaken & symptomen erythema multiforme

Bij erythema multiforme ontstaat er uitslag op de huid door een reactie op een prikkel. De huid reageert hierbij extreem op bijvoorbeeld een infectie of een geneesmiddel. De meest voorkomende oorzaak van erythema multiforme zijn infecties met herpes simplex virus en mycoplasma.

In mindere mate kunnen geneesmiddelen de oorzaak zijn voor de ontwikkeling van erythema multiforme. Geneesmiddelen als onder andere antibiotica, pijnstillers en middelen tegen epilepsie kunnen de prikkel veroorzaken. Wanneer u erythema multiforme heeft, kan de aandoening door zonlicht erger worden.

Symptomen

Erythema multiforme is meestal een niet ernstige aandoening, waarvan u zich niet ziek voelt. De uitslag bij erythema multiforme is rood en kan in de vorm van vlekken, schietschijven en galbulten zijn. Vooral de schietschijven zijn zeer kenmerkende afwijkingen van erythema multiforme. De uitslag is rond en heeft verschillende zones, met een donker centrum en een rode ring aan de buitenkant

De uitslag bij erythema multiforme komt vooral voor op de handpalmen, handruggen, voeten, polsen, knieën en ellebogen. U kunt op iedere leeftijd erythema multiforme ontwikkelen. De uitslag ontstaat bij erythema multiforme gedurende enkele dagen en is na uiterlijk twee weken meestal weer verdwenen.

Wanneer de uitslag zeer uitgebreid is en daardoor de slijmvliezen ook aangedaan zijn door de erythema multiforme, kunt u ziek worden van erythema multiforme.

 Onderzoek & diagnose bij erythema multiforme

Uw arts kan over het algemeen eenvoudig zien dat u erythema multiforme heeft. Diagnosticeren van erythema multiforme is nog duidelijker wanneer u op het moment een herpes infectie heeft of net heeft gehad. Om de diagnose van erythema multiforme te bevestigen zal over het algemeen bloed worden geprikt. Ook kan een biopt worden afgenomen. Het bloed en het stukje huid zullen worden onderzocht om erythema multiforme aan te tonen.

 Behandeling bij erythema multiforme

In de regel zal de uitslag van erythema multiforme na een aantal weken vanzelf verdwijnen. Wanneer uw erythema multiforme het gevolg is van een herpes simplex virus, kan het zijn dat de erythema multiforme weer terugkomt wanneer u weer last heeft van de herpes infectie. Dit kan het geval zijn wanneer u koortsblaasjes op de lippen heeft, maar ook bij herpes van de geslachtsorganen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythema multiforme bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.