Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Erythema nodosum

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is erythema nodosum?

Erythema nodosum is een huidaandoening waarbij er een ontsteking optreedt in de vetcellen die direct onder de huid liggen. Er ontstaan warme, rode bulten die erg pijnlijk kunnen zijn. Erythema nodosum komt vooral voor op de benen. Bij deze huidaandoening reageert het lichaam met een ontstekingsreactie op een prikkel, zoals een infectie, medicijn of ziekte. Vaak is het onduidelijk waar de erythema nodosum exact vandaan komt of welke prikkel precies verantwoordelijk is. Erythema nodosum komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 15 tot 40 jaar. Erythema nodosum is niet besmettelijk.

 Oorzaken & symptomen erythema nodosum

Wanneer u erythema nodosum heeft, ontstaan plotseling pijnlijke, warme en rode bulten op de benen. Erythema nodosum kan in enkele gevallen ook op de armen voorkomen. De plekken die zijn aangedaan door erythema nodosum zijn vaak 1 tot 5 centimeter groot. Het is mogelijk dat deze bij elkaar een grote plek op de huid worden. In een periode van 3 tot 6 weken ontwikkelen er steeds nieuwe rode, warme bulten, die erg pijnlijk kunnen zijn.

De rode erythema nodosum plekken worden na verloop van tijd blauwer en hierna verdwijnen ze. Erythema nodosum veroorzaakt geen littekens op de aangedane ledematen. De plekken van erythema nodosum krijgt u over het algemeen op beide benen. Daarnaast zijn de enkels en het onderste deel van uw benen vaak dik.

Er is een mogelijkheid dat uw erythema nodosum zich ontwikkelt tot een ernstigere aandoening. In dat geval kan de erythema nodosum ervoor zorgen dat u zich echt ziek voelt met koorts, moeheid, hoofdpijn, ontstekingen aan uw ogen of pijn in uw gewrichten. Neem in dat geval contact op met uw arts.

 Onderzoek & diagnose erythema nodosum

Een dermatoloog zal de plekken op de huid goed kunnen herkennen als erythema nodosum. Om er zeker van te zijn dat het ertyhema nodosum is zal er een klein stukje huid worden onderzocht (biopt). Dit biopt wordt onder plaatselijke verdoving afgenomen. Het kan voorkomen dat er extra bloedonderzoek nodig is of dat er een foto wordt gemaakt van de longen.

Ook zal de dermatoloog de oorzaak proberen te vinden van de erythema nodosum. Hiervoor is het zeer belangrijk om te weten of u andere lichamelijke klachten heeft of dat u op dit moment, recent of in het verleden andere ziektes heeft of heeft gehad. Ook is het belangrijk om te weten of u medicijnen gebruikt.

Behandeling erythema nodosum

Over het algemeen is het ziekteverloop bij erythema nodosum zo dat het vanzelf binnen 3 tot 6 weken verdwijnt en nooit meer terugkomt. In sommige gevallen keert de erythema nodosum, met of zonder een aanwijsbare prikkel, na verloop van tijd weer terug. Er zijn ook mensen waarbij deze huidziekte langer bestaat.

 Wat kunt u zelf doen tegen erythema nodosum

Wanneer de pijnlijke klachten van erythema nodosum ernstig zijn, is het zaak advies van een goede arts in te winnen en daarnaast voldoende bedrust te houden. Een bezoek aan de een van de dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kan een uitkomst bieden in de vorm van een compressie-therapie of kaliumjodidebehandeling.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythema nodosum bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.