Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Vitiligo
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Vitiligo

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidziekte waarbij witte plekken op de huid ontstaan. Dit komt doordat het pigment uit de huid op die plekken verdwijnt. De lichte, vaak witte plekken van vitiligo kunnen over het hele lichaam voorkomen. Deze huidziekte komt veel voor, ongeveer 1 op de 100 mensen heeft namelijk vitiligo. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit, maar het verloop van vitiligo is niet goed te voorspellen. Vitiligo is niet besmettelijk. Meestal krijgt iemand voor het 30e levensjaar voor het eerst te maken met vitiligo, maar het is ook mogelijk dat vitiligo zich later openbaart.

Oorzaken & symptomen van vitiligo

Vitiligo is een auto-immuunziekte aan de pigmentcellen. In iedere huid bevinden zich pigmentcellen en een deel heeft de mogelijkheid te verkleuren. De kleur van de huid wordt bepaald door onze genen, maar onder invloed van zonlicht maken deze pigmentcellen extra pigment aan en worden ze bruiner. Wanneer u vitiligo heeft wordt de werking van de pigmentcellen en het afweersysteem verstoord. Normaal gesproken verdedigt het afweersysteem het lichaam tegen gevaren van buiten het lichaam, zoals bacteriën en andere ziektekiemen, maar bij mensen met vitiligo valt het ook de pigmentcellen van het eigen lichaam aan. Hierdoor functioneren deze pigmentcellen niet meer zoals zou moeten. Bij het ontwikkelen van vitiligo speelt erfelijke aanleg een rol. Zo komt vitiligo vaker voor bij verschillende personen binnen een familie. Ook andere auto-immuunziekten komen in families met vitiligo vaker voor, voorbeelden hiervan zijn schildklieraandoeningen en suikerziekte.

Bij vitiligo ontstaan witte plekken zonder pigment op de huid. Meestal zijn de plekken te vinden rond lichaamsopeningen, zoals de mond, ogen en geslachtsdelen. Ook komt vitiligo vaak voor op de handen. Wanneer vitiligo ontstaat op een stuk huid met haren erop, is het ook mogelijk dat de haren verder groeien zonder pigment en dus wit worden. De plekken die zijn aangedaan kunnen vervelend jeuken.

Onderzoek & diagnose van vitiligo

De huidverandering is bij vitiligo zo duidelijk en kenmerkend, dat uw arts over het algemeen alleen aan de huiduitslag al kan zien dat u vitiligo heeft. Vanuit de diagnose kan wel gestart worden met een behandelplan bij Bergman Clinics | Huid & Vaten kunt u terecht voor UVB lichttherapie.

Behandeling van vitiligo

Vitiligo is een ziekte waarvan het verloop lastig te voorspellen is. Het kan langzaam uitbreiden of hetzelfde blijven. Er zijn ook voorbeelden van mensen bekend waarbij de vitiligo spontane verbetering liet zien.

Doormiddel van UVB lichttherapie bij Bergman Clinics | Huid & Vaten kunt u de huid stimuleren om pigment aan te maken. Deze therapie dient in een aaneengesloten periode te worden gegeven. In het begin zal zullen de vitiligovlekken reageren met kleine bruine puntjes. Na maanden van behandeling vormen de vele puntjes een soort ingekleurde vlek.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van vitiligo bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen ?

Wanneer u vitiligo heeft is uw huid zeer gevoelig voor zonlicht. De vitiligoplekken kunnen zeer gemakkelijk verbranden in de zon. Daarom is het belangrijk om uw huid te bedekken wanneer u in de zon gaat. U kunt ook zonnebrandcrème gebruiken, maar dan is het belangrijk te realiseren dat dit maar een korte tijd bescherming biedt


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus stopt Bergman Clinics tot en met maandag 6 april met alle niet acute en/of urgente behandelingen.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 6 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.