Droge ogen

Droge ogen ontstaat bij mensen die niet genoeg traanvocht of traanvocht van slechte kwaliteit produceren. Het oog kan hierdoor niet goed vochtig gehouden worden. Door droge ogen kunnen de ogen gaan branden, steken of slijm gaan afscheiden. Dit kan tot een teveel aan traanvocht leiden. Het traanvocht is echter niet van goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat. Hierdoor ontstaat droge ogen en wordt het oog kwetsbaar voor uitdroging.


Wat is traanvocht?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Iedere keer dat u met uw oog knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de traanfilm. De traanfilm houdt het oog glad, beschermt het oog tegen de buitenlucht en voorkomt dat het oog uitdroogt.

De traanfilm is samengesteld uit drie lagen:

  • Olieachtige laag: Kleine kliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meibom produceren de olieachtige, buitenste laag van de traanfilm. De functie is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.
  • Waterige laag: De traanklier in de oogkas, boven de buitenste ooghoek, maakt de middelste laag aan. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof.
  • Slijmachtige laag: De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog. Het zorgt ervoor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.
Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!