Wat is staar (cataract)?

Behandelingstraject
4

De voorbereiding op het staaronderzoek

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt voor een staaronderzoek bij Bergman Clinics, is het belangrijk dat u voorafgaand aan het onderzoek een aantal dingen doet en weet. Hieronder leest u meer over wat u mee moet nemen naar het staaronderzoek en wat u van het onderzoek kunt verwachten.

Wat moet ik meenemen voor het staaronderzoek?

Wanneer u een van onze klinieken bezoekt voor staaronderzoek, is het belangrijk dat u het volgende meeneemt:

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Een verwijsbrief van de huisarts of specialist
 • Het pasje van uw huidige zorgverzekering
 • Uw bril en/of lenzen
 • Lijst met medicijnen die u gebruikt

Bekijk onze video om meer te weten te komen over de voorbreiding van een staaroperatie.

Uw legitimatiebewijs 

Zorginstellingen worden streng gecontroleerd. Daarom is het belangrijk dat u altijd uw legitimatiebewijs meeneemt, zodat wij u kunnen identificeren. Ook als u al langer bekend bent bij Bergman Clinics | Ogen (of voorheen Oogziekenhuis Zonnestraal, Ozon Oogkliniek en Phaco Centrum Oogkliniek) vragen wij u een legitimatiebewijs mee te nemen en dit bij binnenkomst te tonen aan de assistente. Legitimeren gebeurt aan de hand van uw burgerservicenummer (BSN) dat op uw identiteitspapieren staat.

Onder een geldig legitimatiebewijs verstaan wij:
• Een geldig Nederlands (of buitenlands) paspoort
• Een geldige Nederlandse identiteitskaart
• Een geldig Nederlands rijbewijs

Uw zorgverleningspasje

Om te controleren of ook uw verzekeringsgegevens actueel zijn, is het noodzakelijk om ook altijd het pasje van uw huidige zorgverzekeraar mee te nemen.

Verwijsbrief van uw huisarts of specialist

Om een afspraak te maken, heeft u een verwijzing (digitaal of schriftelijk) van uw huisarts of een specialist nodig. Houd er rekening mee dat uw verzekering de kosten van de geleverde zorg zonder verwijzing mogelijk niet vergoedt.

Melden bij de balie

Wanneer u de kliniek bezoekt, meldt u zich bij de balie. Hier worden al uw gegevens gecontroleerd. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Zodra u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.

Biometrie-onderzoek

Voordat of vlak nadat de oogarts bepaalt of u in aanmerking komt voor een staaroperatie, voert de optometrist een voorbereidend oogonderzoek (ook wel biometrie-onderzoek genaamd) uit. Dit onderzoek is pijnloos. Uw ogen worden onderzocht en er wordt gekeken of premium lenzen een medische optie voor u zijn. Samen met de optometrist loopt u ook een gezondheidsvragenlijst door en bekijkt u het medicatieoverzicht. Ook krijgt u meer informatie over hoe verdoving tijdens een staaroperatie werkt.

Hinder en autorijden na staaronderzoek

Ter voorbereiding op het staaronderzoek worden uw ogen meestal gedruppeld met pupilverwijdende druppels. De druppels zorgen ervoor dat uw ogen zo’n twee uur verwijd blijven. Daardoor kunt u hinder ervaren van het zonlicht en wazig zien. Een zonnebril kan helpen. Bovendien adviseren we om de eerste 2 uur na het onderzoek niet zelf auto te rijden.

 

Andere vragen over voorbereiding staaronderzoek

Heeft u nog vragen over de voorbereiding van een staaronderzoek? U kunt met uw vragen altijd terecht bij een van de baliemedewerkers.

Eerlijk over resultaat

Bergman Clinics | Ogen is specialist in oogheelkundige zorg. Onze oogartsen helpen u bij het veilig en pijnloos verwijderen van staar. U bent bij ons in goede handen.

De kwaliteit van onze behandelingen bepaalt uw kwaliteit van leven. Daarom zijn we eerlijk over de resultaten die u kunt verwachten. We kijken niet alleen naar de medische resultaten, maar ook naar de resultaten bij u thuis in het dagelijks leven. Die meten we met behulp van medische kwaliteitsrapportages, ervaringen van onze cliënten via PROM’s (Patient Reported Outcome Measures) en cliënttevredenheidsonderzoek.

Dit zijn de resultaten voor onze staaroperaties:

 • Het uiteindelijke resultaat van de cataractoperatie wordt door cliënten beoordeeld met een 8,3.
 • Bij 95% komt de brilsterkte die de cliënt na de staaroperatie nodig heeft, overeen met de van tevoren gemaakte inschatting.
 • Cliënten beoordelen de medische deskundigheid van de arts met een 8,7.
 • Bij 0% van de cliënten is na de operatie een infectie ontstaan.

Meer weten over de behandeling van staar bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?

Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen). Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Hoe herken ik staar aan mijn oog?

Er zijn verschillende redenen waardoor u staar op een of meerdere ogen kunt krijgen. Een voorbeeld van een symptoom is dat u meer behoefte aan licht hebt tijdens het lezen. Daarnaast is uw zicht wazig, is de brilsterkte veranderd en is er minder waarneming van kleuren. Hierdoor ontstaat een grauw beeld.   

Hoe ontstaat ouderdomsstaar aan mijn oog?

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van per persoon verschillend.

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?

Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Kan nastaar verholpen worden?

Ja, nastaar kan zeker verholpen worden. Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. 

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren. Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?

Ziet u flikkeringen alsof het onweert?

 • Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
 • Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?

Neemt u contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?

Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?

De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren?

 • Sauna: 2 weken na de operatie
 • Kapper: 1 week na operatie
 • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
 • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
 • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
 • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
 • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
 • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
 • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
 • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?

Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Bergman Clinics | Ogen implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?

U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.

Wat is bilateraal cataract precies?

Bij bilateraal cataract is er sprake van staar aan beide ogen. Dit kan worden behandeld met een operatie. Bij deze operatie worden uw beide ogen direct na elkaar behandeld. Normaal gesproken zit er 2 weken tussen deze operaties. Uw behandelend arts zal u uitgebreid informeren over de mogelijkheden tijdens uw eerste consult bij Bergman Clinics.

Wat is nastaar?

Als gevolg van een staaroperatie kan nastaar ontstaan. Het lijkt dan alsof het wazige zicht is teruggekeerd. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Het kan voorkomen dat het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie troebel wordt, waardoor het scherpe zicht langzaam weer verdwijnt. Dit wordt nastaar genoemd. Lees hier meer over nastaar.

Wat te doen na een staaroperatie?

Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind. Wanneer uw oog enkele uren na de operatie pijnlijk is, dan kunt u een paracetamol nemen. 

Welke complicaties kunnen ontstaan tijdens een staaroperatie?

Bij iedere medische ingreep geldt dat het verloop en het eindresultaat onvoorspeelbaar is. Tijdens een staaroperatie lukt het niet altijd om alle lensresten weg te halen. Verder bestaat er een kans dat er een kapselscheurtje, infectie, netviesprobleem of infectie optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig. Een staaroperatie behoort tot een van de meest veilige operaties; de kans op complicaties is dus zeer gering.

Welke vormen van staar bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten vormen van staar. Het is per persoon afhankelijk hoeveel last iemand daarvan heeft. Staar kan ontstaan door een ziekte, maar ook kan staar ontstaan door een beschadiging van het oog of bij een ongeval. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Monofocale kunstlens
100% vergoed*
100% vergoed*
Monofocale torische kunstlens
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
Multifocale kunstlens
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
Multifocale torische kunstlens
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.