De behandeling van staar (staaroperatie)
Staaroperatie
Staar (cataract) is alleen te verhelpen met een operatie. Er zijn geen medicijnen voor. Of een staaroperatie noodzakelijk is, hangt af van de ernst van uw klachten. Ofuje merkt dat u staar heeft, hangt af van de plek in de ooglens waar de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Zit de troebele plek ver buiten het midden van de ooglens, dan heb je hier vaak geen last van. In dat geval heeft u staar, maar is een operatie niet nodig. Het is dan echter wel realistisch om rekening te houden met een staaroperatie in de toekomst. Uw zicht wordt namelijk langzaam minder goed. Ook mensen op (zeer) hoge leeftijd hebben vaak baat bij een staaroperatie.
Soms volstaat een andere bril, die een gedeelte van de klachten, maar niet alle klachten, verbetert. Soms is het verstandiger de bril niet te veranderen, maar de verdere voortschrijding van staar af te wachten. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten.
Het doel van de operatie
Het doel van een staaroperatie is om je scherper te laten zien. Bij een staaroperatie wordt via enkele kleine sneetjes in het hoornvlies jouw troebele lens verwijderd en vervangen door een heldere kunstlens. De sneetjes zijn meestal zo klein dat we deze niet hoeven te hechten.
Hoe lang duurt de staaroperatie?
Een staaroperatie is zo achter de rug: het duurt maar 10 tot 15 minuten. Inclusief voorbereidingen en nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. Daarna mag u weer naar huis.
Voorzorgsmaatregelen voor de operatie
- Neem op de avond of ochtend voor de behandeling een bad of douche
- Gebruik geen make-up of dagcrème op de dag van de behandeling
- Gebruik drie dagen van tevoren geen mascara meer
- Draag geen sieraden
- Draag makkelijk zittende kleding
- Draag haren niet in een knot of staart
- Draag geen hoofddoek tijdens de behandeling
- Je hoeft niet nuchter te zijn
Bilateraal cataract
Bilateraal cataract opereren is een chirurgische ingreep waarbij beide ogen direct na elkaar worden behandeld voor cataract. Normaal zit er minimaal 2 weken tussen de operaties.
Bergman Clinics heeft het afgelopen jaar aan een pilot gewerkt om te onderzoeken of bilateraal cataract opereren een efficiëntere en cliëntvriendelijkere manier is om te opereren. Inmiddels is de pilot succesvol afgerond en daarmee zijn we verheugd om de volgende stap richting alle focusklinieken te zetten om bilateraal cataract te opereren. Dit vergt enige tijd om het overal operationeel mogelijk te maken. Mocht u al in aanmerking komen voor een bilateraal cataract-operatie, dan zal de oogarts u daarover informeren tijdens uw eerste consult.
Hoe gaat de staaroperatie in zijn werk?
Bij de operatie verwijderen we de oude lens via een kleine opening uit het kapselzakje (het zakje rond de ooglens). Dit gebeurt met een mini-stofzuigertje (we noemen dit phaco-emulsificatie). Dit mini-stofzuigertje stoot trillingen uit, waardoor de troebele lens verpulverd wordt. Tegelijkertijd worden de losgetrilde deeltjes opgezogen. Vervolgens plaatst de oogarts de opgerolde kunstlens in het lege kapselzakje. De lens ontvouwt zich vanzelf en zet zich daarbij vast.
Wat is de functie van de kunstlens?
Een oog is in staat om scherp te stellen op diverse afstanden: dichtbij (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek), op een tussenafstand (bij het koken of achter de computer) en in de verte (buiten en bij het autorijden). Bij een staaroperatie gaat het natuurlijk vermogen van het oog om op meerdere afstanden scherp te stellen verloren. Na de staaroperatie heeft het oog hulp nodig om scherp te stellen op meerdere afstanden. Het scherpstellen zal dan op kunstmatige wijze worden nagebootst door het dragen van een bril en/of contactlenzen, of door een premium (implant)lens.
Welke kunstlenzen zijn er?
De kunststof lens is al voor de staaroperatie aangemeten. Net als verschillende soorten brillen en contactlenzen zijn er ook verschillende soorten kunstlenzen. Meestal wordt voor de monofocale lens gekozen. Met deze lens kunt u op één afstand scherp zien. Dat kan dichtbij zijn, of veraf. Om op een andere afstand scherp te kunnen zien, is dan een bril nodig.
Er zijn ook lenzen die een leescorrectie wegnemen, namelijk multifocale lenzen. Na de staaroperatie is een leesbril dan (bijna) niet meer nodig. Als iemand een cilinderafwijking van het oog heeft, kan dat gecorrigeerd worden met torische lenzen. Tegenwoordig kunnen torische lenzen geïntegreerd worden in monofocale en multifocale lenzen.
Er bestaan meerdere soorten kunstlenzen. We onderscheiden de monofocale (standaard) kunstlens, de monofocale torische kunstlens, de multifocale kunstlens en de multifocale torische kunstlens.
1.) Basiskunstlens (monofocale kunstlens)
Deze lens wordt het meest geïmplanteerd. Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp. Dit is meestal in de verte. U heeft dan voor het lezen een leesbril nodig. Een kunstlens om dichtbij scherp te zien is ook mogelijk. U heeft dan nog een bril nodig voor de verte.
2) Premium kunstlens
a) Monofocaal torische kunstlens
Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp, meestal zonder bril. Een monofocale torische lens is bedoeld om een eventueel aanwezige cilindrische afwijking van het hoornvlies (astigmatisme) te corrigeren.
b) Multifocale kunstlens
Een multifocale lens zorgt ervoor dat u na de staaroperatie zo min mogelijk afhankelijk bent van een bril of contactlenzen op verschillende kijkafstanden (veraf/tussenafstand/nabij).
c) Multifocaal torische kunstlens
Dit is een lens die de eigenschappen van een monofocale torische kunstlens en een multifocale kunstlens combineert.
Omdat de torische en multifocale kunstlenzen duurder zijn en er uitgebreider onderzoek nodig is voor het implanteren van deze lenzen, moet de cliënt zelf bijbetalen. Deze extra bijdrage wordt niet door de verzekering vergoed. De kosten voor de staaroperatie worden wel vergoed.
Bekijk hier de prijslijst van de verschillende typen lenzen.
Welk type kunstlens wordt geïmplanteerd?
Na de meting van de kunstlens (biometrie) bekijken we of u in aanmerking komt voor een premium kunstlens. Geef zelf bij het bezoek aan de oogarts van Bergman Clinics echter ook aan of u interesse heeft in scherp zien zonder bril na de staaroperatie. De keuze voor lenzen hangt af van de brilsterkte voor de operatie en de wens van u. Uiteraard helpt de oogarts u met het nemen van een goede beslissing. Hierbij wordt rekening gehouden met de gezondheid van uw ogen, uw leefwijze, persoonlijke wensen en behoeften. Ook krijgt u uitleg over de eventuele gevolgen van kunstlenzen voor uw brilsterkte.
Hoe vaak komt staar en een staaroperatie voor?
Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65-jarigen heeft ongeveer 3% last van staar. Onder 85-jarigen is dat 20%. In Nederland worden ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is daarmee de meest uitgevoerde operatie.