Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Wat is staar (cataract)?

Behandelingstraject
5

De behandeling van staar (Staaroperatie)

Staaroperatie

Staar kan alleen worden behandeld met een operatie. Er zijn geen medicijnen voor. Of een staaroperatie moet plaatsvinden, hangt af van de klachten die iemand ervaart. Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen het dagelijkse werk en hobby's te kunnen doen, hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Het is echter wel realistisch om rekening te houden met een staaroperatie in de toekomst. Het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit.

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij deze operatie haalt de oogchirurg de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. De oogchirurg opereert altijd maar een oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie alles weer doen, omdat u nog voldoende zicht heeft door uw niet geopereerde oog. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan.

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving verricht; u kunt dan direct daarna weer naar huis. De verdoving bestaat in principe uit oogdruppels. Soms is een injectie achter het oog noodzakelijk. De oogarts overlegt met u welke vorm van narcose (anesthesie) voor u het meest geschikt is.  

De kunstlens

Voor de staaroperatie wordt door middel van een onderzoek (biometrie) gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben. De keuze van de kunstlens wordt mede bepaald door de wensen van de cliënt en de brilsterkte voor de operatie (wat is de cliënt gewend). Bergman Clinics | Ogen implanteert de nieuwste generatie lenzen. Welke kunstlens de oogarts implanteert, hangt af van de brilsterkte vóór de operatie en de wens van de cliënt. 

Type Lenzen

Een oog is in staat om scherp te stellen op diverse afstanden: dichtbij (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek), op een tussenafstand (bij het koken of achter de computer) en in de verte (buiten en bij het autorijden). Bij een staaroperatie gaat het natuurlijk vermogen van het oog om op meerdere afstanden scherp te stellen verloren. Bij het scherpstellen na de staaroperatie heeft het oog hulp nodig. Het scherpstellen zal dan op kunstmatige wijze worden nagebootst door het dragen van een bril en/of contactlenzen of door een premium (implant)lens.

Het is goed om te weten dat u de keuze heeft uit verschillende kunstlenzen die tijdens de staaroperatie kunnen worden geplaatst. Die keuze voor lenzen wordt enerzijds bepaald door uw ogen en anderzijds door uw wensen. Bergman Clinics | Ogen biedt u de keuze uit diverse kunstlenzen.  

Welke lenzen zijn er?

Er zijn verschillende soorten lenzen, met ieder hun eigen eigenschappen. Wanneer u het belangrijk vindt om na de operatie minder afhankelijk van uw bril te zijn, kunnen we uw mogelijkheden voor premium lenzen (2 t/m 4) onderzoeken. Een staaroperatie met een premium lens verloopt exact hetzelfde als bij een basis kunstlens; alleen het type lens verschilt. 

De verschillende soorten lenzen zijn: 
1. Monofocale (standaard) kunstlens
2.
Monofocale torische kunstlens
3. Multifocale kunstlens
4. Multifocale torische kunstlens

1. Monofocale (standaard) kunstlens

Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp, dit is meestal in de verte. U heeft dan voor het lezen een leesbril nodig. Ook kan gekozen worden om met de kunstlens dichtbij scherp te kunnen zien, dan heeft u nog een bril nodig voor de verte.

Als u een cilinder heeft en kiest voor de monofocale basislens bij de staaroperatie, dan heeft u na de behandeling voor alle afstanden een bril of lenzen nodig. Bij hoge cilinders is het zicht met een bril minder goed dan met een premium lens of contactlens.

2. Monofocale torische kunstlens

Deze lens corrigeert tevens een cilindrische afwijking van het hoornvlies, ook wel astigmatisme genoemd. Een cilindrische afwijking houdt in dat het voorvlak van het hoornvlies geen mooie bolvorm heeft zoals een voetbal, maar lijkt op een ovaal, zoals een rugbybal. Met een bril kan een cilindrische afwijking over het algemeen goed gecorrigeerd worden. Na implantatie van een torische kunstlens heeft u echter een scherper beeld op afstand zonder bril. Een leesbril blijft wel nodig. De meeste mensen hebben geen of een zeer kleine cilindrische afwijking en hebben deze lens dan ook niet nodig.

3. Multifocale kunstlens

Met deze kunstlens kunnen de meeste cliënten na de operatie scherp zien in de verte én dichtbij (bijna) zonder bril. Alleen cliënten die na de operatie geen bril meer willen dragen, of minder afhankelijk willen zijn van een bril, komen hiervoor in aanmerking. Gezien de eigenschappen van deze kunstlens komt slechts een klein deel van de cliënten hiervoor in aanmerking.

4. Multifocale torische kunstlens

Dit is een lens die de eigenschappen van kunstlens 2 en 3 combineert.

Eigen bijdrage

De kosten voor een staaroperatie met monofocale (standaard) lens worden vergoed door uw zorgverzekering. Kiest u voor torische of multifocale kunstlenzen (2 t/m 4), dan dient u de meerkosten zelf te betalen. Deze worden niet vergoed door de verzekering.

Na de meting van de kunstlens (biometrie), wordt bekeken of u in aanmerking komt voor een speciale kunstlens. Geeft u zelf bij het bezoek aan de oogarts echter ook aan of u interesse heeft in scherp zien zonder bril na de staaroperatie.

Bekijk hier de prijslijst van de verschillende typen lenzen >

 

Meer weten over de behandeling van staar bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig.

 

Meest uitgevoerde oogoperatie

Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65 jarigen heeft ongeveer 3% last van staar, onder 85-jarigen 20%. Een groot aantal mensen op oudere leeftijd heeft in enige mate staar zonder dat dit door een arts als zodanig is vastgesteld. Staar is wereldwijd een veel voorkomende en belangrijke oorzaak voor slechtziendheid. In Nederland worden ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is de meest uitgevoerde operatie.

BELANGRIJK: Als er in aanloop naar de operatie veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie, neem dan contact met ons op. Denk daarbij aan heftig hoesten, koorts of een open wond. Dit kan voor de oogarts reden zijn uw operatie naar een andere dag te verplaatsen.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe herken ik staar aan mijn oog?

Er zijn verschillende redenen waardoor u staar op een of meerdere ogen kunt krijgen. Een voorbeeld van een symptoom is dat u meer behoefte aan licht hebt tijdens het lezen. Daarnaast is uw zicht wazig, is de brilsterkte veranderd en is er minder waarneming van kleuren. Hierdoor ontstaat een grauw beeld.   

Hoe ontstaat ouderdomsstaar aan mijn oog?

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van per persoon verschillend.

Wat is nastaar?

Als gevolg van een staaroperatie kan nastaar ontstaan. Het lijkt dan alsof het wazige zicht is teruggekeerd. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Het kan voorkomen dat het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie troebel wordt, waardoor het scherpe zicht langzaam weer verdwijnt. Dit wordt nastaar genoemd. 

Welke complicaties kunnen ontstaan tijdens een staaroperatie?

Bij iedere medische ingreep geldt dat het verloop en het eindresultaat onvoorspeelbaar is. Tijdens een staaroperatie lukt het niet altijd om alle lensresten weg te halen. Verder bestaat er een kans dat er een kapselscheurtje, infectie, netviesprobleem of infectie optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig. Een staaroperatie behoort tot een van de meest veilige operaties; de kans op complicaties is dus zeer gering.

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?

Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen). Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?

Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Kan nastaar verholpen worden?

Ja, nastaar kan zeker verholpen worden. Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. 

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren. Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?

Ziet u flikkeringen alsof het onweert?

 • Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
 • Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?

Neemt u contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?

Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?

De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren?

 • Sauna: 2 weken na de operatie
 • Kapper: 1 week na operatie
 • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
 • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
 • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
 • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
 • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
 • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
 • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
 • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?

Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Bergman Clinics | Ogen implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?

U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.

Wat te doen na een staaroperatie?

Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind. Wanneer uw oog enkele uren na de operatie pijnlijk is, dan kunt u een paracetamol nemen. 

Welke vormen van staar bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten vormen van staar. Het is per persoon afhankelijk hoeveel last iemand daarvan heeft. Staar kan ontstaan door een ziekte, maar ook kan staar ontstaan door een beschadiging van het oog of bij een ongeval. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Monofocale kunstlens
100% vergoed*
100% vergoed*
Monofocale torische kunstlens
€ 725 | € 1.450 (eigen bijdrage)
€ 725 | € 1.450 (eigen bijdrage)
Bifocale kunstlens
€ 725,- | € 1.450 (eigen bijdrage)
€ 725,- | € 1.450 (eigen bijdrage)
Bifocale torische kunstlens
€ 1.350 | € 2.700 (eigen bijdrage)
€ 1.350 | € 2.700 (eigen bijdrage)
Bifocale torische kunstlens custom made
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)
Multifocale kunstlens
€ 1.200 | € 2.400 (eigen bijdrage)
€ 1.200 | € 2.400 (eigen bijdrage)
Extended vision kunstlens
€ 1.198 | € 2.396 (eigen bijdrage)
€ 1.198 | € 2.396 (eigen bijdrage)
Extended vision torische kunstlens
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)
Trifocale kunstlens
€1.198 | € 2.396 (eigen bijdrage)
€1.198 | € 2.396 (eigen bijdrage)
Trifocale torische kunstlens
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)
€ 1.599 | € 3.198 (eigen bijdrage)

Toon alle items


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.