Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
De behandeling van staar (Staaroperatie)
bergman-clinics-staar-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."

Toon submenu

De behandeling van staar (Staaroperatie)

Staaroperatie

Wanneer een staaroperatie moet plaatsvinden, hangt af van de klachten die iemand ervaart. Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen het dagelijkse werk en hobby's te kunnen doen, hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Een operatie is dan niet direct noodzakelijk. Het is echter wel realistisch om rekening te houden met een staaroperatie in de toekomst. Staar wordt immers nooit minder; het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit.

Is (beginnende) staar eenmaal ontdekt, dan is controle nodig indien de klachten erger worden. Wanneer dit moet gebeuren, kunt u in principe zelf bepalen in overleg met uw oogarts.

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij deze operatie haalt de oogchirurg de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. De oogchirurg opereert altijd maar een oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie alles weer doen, omdat u nog voldoende zicht heeft door uw niet geopereerde oog.

Staaroperaties worden heel regelmatig uitgevoerd. In principe is het risico van complicaties gering, maar een bloeding, kapselscheur, infectie of netvliesproblemen kunnen optreden. Ook lukt het soms niet alle lensresten te verwijderen bij de operatie. Bij een deel van de patiënten kan zogenaamde nastaar optreden, waarbij een geringe troebeling ontstaat die met een laserbehandeling te behandelen is.

Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Overigens is opereren de enige manier om echt iets te doen aan ouderdomsstaar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar.

De operatie zal onder plaatselijke verdoving worden verricht; u kunt dan direct daarna weer naar huis. De plaatselijke verdoving bestaat in principe uit oogdruppels, maar soms is een injectie achter het oog noodzakelijk. U kunt overleggen met de oogarts, welke vorm van narcose (anesthesie) voor u het meest geschikt is.  

De kunstlens

Voor de staaroperatie wordt door middel van een onderzoek (biometrie) gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben. De keuze van de kunstlens wordt mede bepaald door de wensen van de patiënt en de brilsterkte voor de operatie (wat is de cliënt gewend). Bergman Clinics | Ogen implanteert de nieuwste generatie lenzen. Welke kunstlens de oogarts implanteert, hangt af van de brilsterkte vóór de operatie en de wens van de cliënt. 

Type Lenzen

Een oog is in staat om scherp te stellen op diverse afstanden: dichtbij (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek), op een tussenafstand (bij het koken of achter de computer) en in de verte (buiten en bij het autorijden). Bij een staaroperatie gaat het natuurlijk vermogen van het oog om op meerdere afstanden scherp te stellen verloren. Bij het scherpstellen na de staaroperatie heeft het oog hulp nodig. Het scherpstellen zal dan op kunstmatige wijze worden nagebootst door het dragen van een bril en/of contactlenzen of door een premium (implant)lens.

Het is goed om te weten dat u de keuze heeft uit verschillende kunstlenzen die tijdens de staaroperatie kunnen worden geplaatst. Die keuze voor lenzen wordt enerzijds bepaald door uw ogen en anderzijds door uw wensen. Bergman Clinics | Ogen l biedt u de keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit.

Welke lenzen zijn er?

 - Ogen - schematisch-overzicht-premium-lenzen.png

De basis lens (monofocale lens)

  • De lens corrigeert het zicht op één afstand: dichtbij óf veraf.
  • Voor scherp zicht op alle afstanden blijft het dragen van een bril of contactlenzen nodig.
  • De basis lens wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De premium lens

  • Premium lenzen is de verzamelnaam voor multifocale en/of torische lenzen die goed zicht zonder bril of contactlenzen op meerdere afstanden mogelijk maken.
  • Hierdoor kan het gebruik van een bril of contactlenzen geheel of gedeeltelijk overbodig worden.
  • Ook voor een cilindrische afwijking is een premium lens (torische lens) beschikbaar.
  • Aan premium lenzen zijn meerkosten verbonden die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden hiervoor wel een vergoeding; uw zorgverzekeraar kan u daar meer over vertellen.

Het actuele prijzenoverzicht is hier te vinden.

Bekijk alle type lenzen hier
Meest uitgevoerde oogoperatie

Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65 jarigen heeft ongeveer 3% last van staar, onder 85-jarigen 20%. Een groot aantal mensen op oudere leeftijd heeft in enige mate staar zonder dat dit door een arts als zodanig is vastgesteld. Staar is wereldwijd een veel voorkomende en belangrijke oorzaak voor slechtziendheid. In Nederland worden ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is de meest uitgevoerde operatie.

BELANGRIJK: Als er in aanloop naar de operatie veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie, neem dan contact met ons op. Denk daarbij aan heftig hoesten, koorts of een open wond. Dit kan voor de oogarts reden zijn uw operatie naar een andere dag te verplaatsen.

Wist u dat: bij een staaroperatie altijd één oog behandeld wordt? Indien beide ogen geopereerd moeten worden, zal de tweede operatie minimaal twee weken later plaatsvinden.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.