Wat is staar (cataract)?

Behandelingstraject
5

De behandeling van staar (staaroperatie)

Staaroperatie

Staar (cataract) is alleen te verhelpen met een operatie. Er zijn geen medicijnen voor. Of een staaroperatie noodzakelijk is, hangt af van de ernst van uw klachten. Of u merkt dat u staar heeft, hangt af van de plek in de ooglens waar de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Zit de troebele plek ver buiten het midden van de ooglens, dan heeft u hier vaak geen last van. In dat geval heeft u staar, maar is een operatie niet nodig. Het is dan echter wel realistisch om rekening te houden met een staaroperatie in de toekomst. Uw zicht wordt namelijk langzaam minder goed. Soms volstaat een andere bril, die een gedeelte van de klachten, maar niet alle klachten, verbetert. Soms is het verstandiger de bril niet te veranderen maar de verdere voortschijding van staar af te wachten. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten. 

Het doel van een staaroperatie is om u scherper te laten zien. Bij een staaroperatie wordt via enkele kleine sneetjes in het hoornvlies uw troebele lens verwijderd en vervangen door een heldere kunstlens. De sneetjes zijn meestal zo klein dat we deze niet hoeven te hechten. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Omdat het andere oog niet is behandeld, heeft u ook direct na de operatie voldoende zicht. Zo kunt u al snel alles weer doen wat u vóór de operatie ook kon. Ook mensen op (zeer) hoge leeftijd hebben vaak baat bij een staaroperatie.

Bekijk onze video om meer te weten te komen over de dag van de behandeling.

Bilateraal cateract

Bilateraal cataract opereren is een chirurgische ingreep waarbij beide ogen direct na elkaar worden behandeld voor cataract. Normaal zit er minimaal 2 weken tussen de operaties.
Bergman Clinics heeft het afgelopen jaar aan een pilot gewerkt om te onderzoeken of bilateraal cataract opereren een efficiëntere en cliëntvriendelijkere manier is om te opereren. Inmiddels is de pilot succesvol afgerond en daarmee zijn wij verheugd om de volgende stap richting alle focusklinieken te zetten om bilateraal cataract te opereren. Dit vergt enige tijd om het overal operationeel mogelijk te maken. Mocht u al in aanmerking komen voor een bilateraal cataract-operatie, dan zal de oogarts u daar over informeren tijdens uw eerste consult.

Verdoving

De staaroperatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts verdooft uw oog met oogdruppels. In sommige gevallen is een injectie achter het oog noodzakelijk. Vanzelfsprekend overlegt de arts met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is. Na de ingreep kunt u direct weer naar huis.

Hoe gaat de staaroperatie in zijn werk?

Bij de operatie verwijderen we de oude lens via een kleine opening uit het kapselzakje (het zakje rond de ooglens). Dit gebeurt met een mini-stofzuigertje (we noemen dit phaco-emulsificatie). Dit mini-stofzuigertje stoot trillingen uit, waardoor de troebele lens verpulverd wordt. Tegelijkertijd worden de losgetrilde deeltjes opgezogen. Vervolgens plaatst de oogarts de opgerolde kunstlens in het lege kapselzakje. De lens ontvouwt zich vanzelf en zet zich daarbij vast.

 - Algemeen - lensimplantatie-2(1).jpg

De kunststof lens is al voor de staaroperatie aangemeten. Net als verschillende soorten brillen en contactlenzen zijn er ook verschillende soorten kunstlenzen. Meestal wordt voor de monofocale lens gekozen. Met deze lens kunt u op één afstand scherp zien. Dat kan dichtbij zijn, of veraf. Om op een andere afstand scherp te kunnen zien, is dan een bril nodig.
Er zijn ook lenzen die een leescorrectie wegnemen, namelijk multifocale lenzen. Na de staaroperatie is een leesbril dan (bijna) niet meer nodig. Als iemand een cilinderafwijking van het oog heeft, kan dat gecorrigeerd worden met torische lenzen. Tegenwoordig kunnen torische lenzen geïntegreerd worden in monofocale en multifocale lenzen.

Hoe lang duurt de staaroperatie?

Een staaroperatie is zo achter de rug: het duurt maar 10 tot 15 minuten. Inclusief voorbereidingen en nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. Daarna mag u weer naar huis.

Welk type kunstlens wordt geïmplanteerd?

Vóór de staaroperatie plaatsvindt, meet Bergman Clinics door middel van een onderzoek (biometrie) welke sterkte de kunstlens moet hebben. De keuze van de kunstlens wordt mede bepaald door uw wensen en de brilsterkte vóór de operatie (wat bent u gewend?).

Bergman Clinics implanteert de nieuwste generatie lenzen. Welke kunstlens de oogarts implanteert, hangt af van de brilsterkte vóór de operatie, en uw wens.

Wat is de functie van de kunstlens?

Een oog is in staat om scherp te stellen op diverse afstanden: dichtbij (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek), op een tussenafstand (bij het koken of achter de computer) en in de verte (buiten en bij het autorijden). Bij een staaroperatie gaat het natuurlijk vermogen van het oog om op meerdere afstanden scherp te stellen verloren. Na de staaroperatie heeft het oog hulp nodig om scherp te stellen op meerdere afstanden. Het scherpstellen zal dan op kunstmatige wijze worden nagebootst door het dragen van een bril en/of contactlenzen, of door een premium (implant)lens.

Tijdens de staaroperatie kunnen we verschillende kunstlenzen plaatsen. De keuze voor lenzen wordt enerzijds bepaald door uw ogen en anderzijds door uw wensen. Bergman Clinics biedt u de keuze uit diverse kunstlenzen.

Welke kunstlenzen zijn er?

Er bestaan meerdere soorten kunstlenzen. We onderscheiden de monofocale (standaard) kunstlens, de monofocale torische kunstlens, de multifocale kunstlens en de multifocale torische kunstlens.

Welk type kunstlens wordt geïmplanteerd?

Welke kunstlens de oogarts implanteert, hangt af van de brilsterkte vóór de operatie en de wens van de cliënt.

Uiteraard helpt de oogarts u met het nemen van een goede beslissing. Hierbij wordt rekening gehouden met de gezondheid van uw ogen, uw leefwijze, persoonlijke wensen en behoeften. Ook krijgt u uitleg over de eventuele gevolgen van kunstlenzen voor uw brilsterkte. Het kan zijn dat een uitgebreid onderzoek nodig is om de mogelijkheden in kaart te brengen.

1.) Basiskunstlens (monofocale kunstlens)

Deze lens wordt het meest geïmplanteerd. Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp. Dit is meestal in de verte. U heeft dan voor het lezen een leesbril nodig. Een kunstlens om dichtbij scherp te zien is ook mogelijk. U heeft dan nog een bril nodig voor de verte.

2) Premium kunstlens

a) Monofocaal torische kunstlens

Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp, meestal zonder bril. Een monofocale torische lens is bedoeld om een eventueel aanwezige cilindrische afwijking van het hoornvlies (astigmatisme) te corrigeren. Bij een cilindrische afwijking is het voorvlak van het hoornvlies geen mooie bolvorm zoals een voetbal, maar een ovaal zoals een rugbybal. Wanneer de cilindrische afwijking niet door de te plaatsen lens wordt gecorrigeerd, zal er na de staaroperatie op alle afstanden een bril nodig zijn om scherp te kunnen zien. Daarnaast is het zo, dat wanneer de cilinder in een bril wordt gecorrigeerd, dit vaak vertekening in het beeld geeft. Veel mensen hebben geen of een zeer kleine cilindrische afwijking en hebben deze lens dan ook niet nodig.

b) Multifocale kunstlens

Een multifocale lens zorgt ervoor dat u na de staaroperatie zo min mogelijk afhankelijk bent van een bril of contactlenzen op verschillende kijkafstanden (veraf/tussenafstand/nabij). Alleen voor patiënten die na de operatie geen bril meer willen dragen, of minder afhankelijk willen zijn van een bril, is deze lens een optie. Deze lens functioneert alleen goed wanneer er geen andere oogproblemen zijn. Deze lens heeft ook neveneffecten, waardoor deze kunstlens niet voor iedereen geschikt is.

c) Multifocaal torische kunstlens

Dit is een lens die de eigenschappen van een monofocale torische kunstlens en een multifocale kunstlens combineert.

Omdat de torische en multifocale kunstlenzen duurder zijn en er uitgebreider onderzoek nodig is voor het implanteren van deze lenzen, moet de cliënt zelf bijbetalen. Deze extra bijdrage wordt niet door de verzekering vergoed. De kosten voor de staaroperatie worden wel vergoed.

Na de meting van de kunstlens (biometrie) bekijken we of u in aanmerking komt voor een speciale kunstlens. Geeft u zelf bij het bezoek aan de oogarts van Bergman Clinics echter ook aan of u interesse heeft in scherp zien zonder bril na de staaroperatie.

Bekijk hier de prijslijst van de verschillende typen lenzen >

Meer weten over de behandeling van staar bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig.

 

Hoe vaak komt staar en een staaroperatie voor?

Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65-jarigen heeft ongeveer 3% last van staar. Onder 85-jarigen is dat 20%. In Nederland worden ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is daarmee de meest uitgevoerde operatie.

Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65-jarigen heeft ongeveer 3% last van staar. Onder 85-jarigen is dat 20%. In Nederland worden ongeveer 150.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is daarmee de meest uitgevoerde operatie.

BELANGRIJK: Als er in aanloop naar de operatie veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie, neem dan contact met ons op. Denk daarbij aan heftig hoesten, koorts of een open wond. Dit kan voor de oogarts reden zijn uw operatie naar een andere dag te verplaatsen.
Als er in aanloop naar de operatie veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie, neem dan contact met ons op. Denk daarbij aan heftig hoesten, koorts of een open wond. Dit kan voor de oogarts reden zijn uw operatie naar een andere dag te verplaatsen.

Vragen

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?

Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen). Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Hoe herken ik staar aan mijn oog?

Er zijn verschillende redenen waardoor u staar op een of meerdere ogen kunt krijgen. Een voorbeeld van een symptoom is dat u meer behoefte aan licht hebt tijdens het lezen. Daarnaast is uw zicht wazig, is de brilsterkte veranderd en is er minder waarneming van kleuren. Hierdoor ontstaat een grauw beeld.   

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe ontstaat ouderdomsstaar aan mijn oog?

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van per persoon verschillend.

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?

Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Kan nastaar verholpen worden?

Ja, nastaar kan zeker verholpen worden. Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. 

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren. Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?

Ziet u flikkeringen alsof het onweert?

  • Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
  • Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?

Neemt u contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?

Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?

De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren?

  • Sauna: 2 weken na de operatie
  • Kapper: 1 week na operatie
  • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
  • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
  • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
  • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
  • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
  • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
  • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
  • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?

Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Bergman Clinics | Ogen implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?

U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat is bilateraal cataract precies?

Bij bilateraal cataract is er sprake van staar aan beide ogen. Dit kan worden behandeld met een operatie. Bij deze operatie worden uw beide ogen direct na elkaar behandeld. Normaal gesproken zit er 2 weken tussen deze operaties. Uw behandelend arts zal u uitgebreid informeren over de mogelijkheden tijdens uw eerste consult bij Bergman Clinics.

Wat is nastaar?

Als gevolg van een staaroperatie kan nastaar ontstaan. Het lijkt dan alsof het wazige zicht is teruggekeerd. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Het kan voorkomen dat het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie troebel wordt, waardoor het scherpe zicht langzaam weer verdwijnt. Dit wordt nastaar genoemd. Lees hier meer over nastaar.

Wat te doen na een staaroperatie?

Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind. Wanneer uw oog enkele uren na de operatie pijnlijk is, dan kunt u een paracetamol nemen. 

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Monofocale kunstlens
100% vergoed*
100% vergoed*
Monofocale torische kunstlens
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
Multifocale kunstlens
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
Multifocale torische kunstlens
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke complicaties kunnen ontstaan tijdens een staaroperatie?

Bij iedere medische ingreep geldt dat het verloop en het eindresultaat onvoorspeelbaar is. Tijdens een staaroperatie lukt het niet altijd om alle lensresten weg te halen. Verder bestaat er een kans dat er een kapselscheurtje, infectie, netviesprobleem of infectie optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig. Een staaroperatie behoort tot een van de meest veilige operaties; de kans op complicaties is dus zeer gering.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Welke vormen van staar bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten vormen van staar. Het is per persoon afhankelijk hoeveel last iemand daarvan heeft. Staar kan ontstaan door een ziekte, maar ook kan staar ontstaan door een beschadiging van het oog of bij een ongeval. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!