Wat is staar (cataract)?

Behandelingstraject
6

Resultaat & nazorg

 • Het is mogelijk dat het zicht de eerste dagen na de operatie nog niet optimaal is. Na een paar dagen wordt dit over het algemeen beter.
 • Na 4 tot 6 weken is het zicht meestal stabiel.
 • Wanneer u last heeft van andere oogproblemen kan de verbeteringminder groot zijn. Uw arts bespreekt een beperkte prognose met u.
 • Afhankelijk van welke lens we bij de staaroperatie implanteren, is nade staaroperatie een bril in meer of mindere mate nog noodzakelijk.
 • Voorafgaand aan de operatie bespreken we met u wat de mogelijkheden zijn.
 • De kunstlens gaat uw hele leven mee.


Bekijk onze video om meer te weten te komen over het resultaat van de staaroperatie en de nazorg.

Na de meeste operaties moet uw oog worden gedruppeld. U heeft druppels of een recept en het bijbehorende druppelschema van ons ontvangen. Via Mijn Bergman Clinics, uw persoonlijk zorgportaal, krijgt u meldingen wanneer het tijd is om te druppelen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt om de kans op infecties en ontstekingen te minimaliseren. De verzorging van een geopereerd oog bestaat uit het druppelen van 2 soorten druppels gedurende 4 weken. Wanneer de druppels bijna op zijn, kunt u de kliniek bellen voor een herhaalrecept.

Ook thuis is het belangrijk om te blijven werken aan uw herstel. U kunt de dagen na de operatie een schrijnend en/of brandend gevoel hebben aan het geopereerde oog. Dit is dit is bij verreweg het grootste deel van de cliënten van voorbijgaande aard. Ook kan het zijn dat het zicht nog niet optimaal is. Dit herstelt zich korte tijd na de ingreep. Enkele dagen na de ingreep is het oog meestal voldoende genezen om uw dagelijkse activiteiten te hervatten. Voor een goed herstel is het naleven van de gestelde leefregels van belang.

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste dagen na de operatie

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Dit is normaal. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn tranende ogen, 'verstrooiing van licht’ en schitteringen. De mate van hinder hangt af van het type kunstlens. Reden hiervoor is dat de hersenen even tijd nodig hebben om te wennen aan de kunstlens. Deze verschijnselen verdwijnen dan ook meestal vanzelf.

De eerste weken na de operatie

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Dit is normaal. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn tranende ogen, ‘verstrooiing van licht’ en schitteringen. De mate van hinder hangt af van het type kunstlens. Reden hiervoor is dat de hersenen even tijd nodig hebben om te wennen aan de kunstlens. Deze verschijnselen verdwijnen dan ook meestal vanzelf.

De verzorging

Na de operatie kunt u thuis uw dagelijkse activiteiten voortzetten. Hierbij is geen bezwaar tegen:

 • Het wassen van het gezicht;
 • Douchen of baden, zorg dat er geen zeep in de ogen komt;
 • Het verrichten van normaal huishoudelijk werk;
 • Langzaam bukken zonder het hoofd omlaag te laten hangen, zodat er niet te veel druk op het oog komt;
 • Lichte arbeid verrichten;
 • Televisie kijken of lezen;
 • Gebruik maken van een computer;
 • Buiten wandelen zonder oogverband;
 • Naar de kapper gaan;
 • Vliegen, mits de oogarts hiermee akkoord gaat.

Overige belangrijke leefregels:

 • Als u druppels heeft gekregen; druppel volgens het druppelschema.
 • U dient het beschermkapje 2 nachten op te plakken.
 • De eerste dagen na de operatie raden wij autorijden af.

Niet toegestaan tijdens de eerste 2 weken:

 • Wrijven in het geopereerde oog.
 • Oog make-up gebruiken.
 • (Kracht)sporten beoefenen waarbij u zich zwaar moet inspannen.
 • Vermijd zeer stoffige ruimtes.
 • Zwemmen en saunabezoek.

Wanneer u twijfelt of u sport en/of werkzaamheden kunt hervatten na de operatie, overleg dit dan met uw oogarts.

Afspraak eerste controle

Wanneer mogelijk is de eerste controleafspraak telefonisch, de eerste (werk)dag na de operatie. Mocht het noodzakelijk zijn, dan verzoeken wij u naar de kliniek te komen. U hoort dit tijdens het inplannen van de operatie of op de operatiedag van ons.

Ongeveer 4 weken na de operatie heeft u een postoperatieve controle. Deze controle wordt uitgevoerd door uw oogarts of een optometrist. Zij meten uw oogdruk en gezichtsscherpte.

Nastaar

Tijdens de staaroperatie wordt de lens verwijderd, maar wordt het lenskapsel gespaard. Dit lenskapsel is namelijk nodig om het kunstlensje in te plaatsen. In de maanden en jaren na een staaroperatie kunnen de microscopisch kleine celletjes van de lens die in de kapsel zijn achtergebleven, uitgroeien. Het lenskapsel dat aanvankelijk kraakhelder was, wordt dan
troebel. Dit noemen we nastaar. Als dit leidt tot klachten van wazig zien, kan de oogarts beslissen om de nastaar te behandelen. Met een laser wordt dan een opening in het centrum van het lenskapsel gemaakt. Deze behandeling is pijnloos en duurt ongeveer 5 minuten. Het licht valt dan weer ongehinderd door de opening in het kapsel en de klachten van wazig zien, zijn verdwenen.

Afspraak eerste controle

Wanneer mogelijk is de eerste controleafspraak telefonisch, de eerste (werk)dag na de operatie. Mocht het noodzakelijk zijn, dan verzoeken wij u naar de kliniek te komen. U hoort dit tijdens het inplannen van de operatie of op de operatiedag van ons.

Nazorg (externe revalidatie)

Wanneer u een operatie heeft ondergaan bij Bergman Clinics, kan het voorkomen dat de opvang thuis niet altijd even makkelijk is in te vullen. Om dit probleem te verhelpen heeft Bergman Clinics een samenwerking met zorgbemiddelingsbureau Zorgsam.

Informatie over Zorgsam

Wanneer u voor uw eerste consult bij Bergman Clinics komt wordt met u besproken of uw zorg nodig heeft na de operatie. Indien ja, verwijzen wij u naar zorgbemiddelingsbureau Zorgsam. Zorgsam kan u begeleiden wanneer u na uw behandeling behoefte heeft aan extra zorg, thuis of een verblijf in een zorghotel. Afhankelijk van de zorgbehoefte bepaalt Zorgsam wat voor u het meest geschikt is.

Mocht u vragen hebben omtrent kosten, vergoedingen en het aanmelden, dan kunt u contact opnemen met Zorgsam via de website: www.zorgsamvakanties.nl.

 

Bij klachten contact opnemen

Bij klachten zoals toename van pijn, verergering roodheid en/of verslechtering
van uw zicht, moet u telefonisch contact opnemen met Bergman Clinics via telefoonnummer 088 9000 500. Tijdens kantoortijden krijgt u een medewerker van Bergman Clinics | Ogen aan de telefoon. Buiten kantoortijden wordt u automatisch doorverbonden met de spoedlijn en indien nodig, doorverbonden met de dienstdoende oogarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?

Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen). Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Hoe herken ik staar aan mijn oog?

Er zijn verschillende redenen waardoor u staar op een of meerdere ogen kunt krijgen. Een voorbeeld van een symptoom is dat u meer behoefte aan licht hebt tijdens het lezen. Daarnaast is uw zicht wazig, is de brilsterkte veranderd en is er minder waarneming van kleuren. Hierdoor ontstaat een grauw beeld.   

Hoe ontstaat ouderdomsstaar aan mijn oog?

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van per persoon verschillend.

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?

Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Kan nastaar verholpen worden?

Ja, nastaar kan zeker verholpen worden. Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. 

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren. Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?

Ziet u flikkeringen alsof het onweert?

 • Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
 • Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?

Neemt u contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?

Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?

De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren?

 • Sauna: 2 weken na de operatie
 • Kapper: 1 week na operatie
 • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
 • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
 • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
 • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
 • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
 • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
 • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
 • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?

Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Bergman Clinics | Ogen implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?

U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.

Wat is bilateraal cataract precies?

Bij bilateraal cataract is er sprake van staar aan beide ogen. Dit kan worden behandeld met een operatie. Bij deze operatie worden uw beide ogen direct na elkaar behandeld. Normaal gesproken zit er 2 weken tussen deze operaties. Uw behandelend arts zal u uitgebreid informeren over de mogelijkheden tijdens uw eerste consult bij Bergman Clinics.

Wat is nastaar?

Als gevolg van een staaroperatie kan nastaar ontstaan. Het lijkt dan alsof het wazige zicht is teruggekeerd. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Het kan voorkomen dat het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie troebel wordt, waardoor het scherpe zicht langzaam weer verdwijnt. Dit wordt nastaar genoemd. Lees hier meer over nastaar.

Wat te doen na een staaroperatie?

Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind. Wanneer uw oog enkele uren na de operatie pijnlijk is, dan kunt u een paracetamol nemen. 

Welke complicaties kunnen ontstaan tijdens een staaroperatie?

Bij iedere medische ingreep geldt dat het verloop en het eindresultaat onvoorspeelbaar is. Tijdens een staaroperatie lukt het niet altijd om alle lensresten weg te halen. Verder bestaat er een kans dat er een kapselscheurtje, infectie, netviesprobleem of infectie optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig. Een staaroperatie behoort tot een van de meest veilige operaties; de kans op complicaties is dus zeer gering.

Welke vormen van staar bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten vormen van staar. Het is per persoon afhankelijk hoeveel last iemand daarvan heeft. Staar kan ontstaan door een ziekte, maar ook kan staar ontstaan door een beschadiging van het oog of bij een ongeval. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Monofocale kunstlens
100% vergoed*
100% vergoed*
Monofocale torische kunstlens
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
€ 845 | € 1.690 (eigen bijdrage)
Multifocale kunstlens
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
€ 1.435 | € 2.870 (eigen bijdrage)
Multifocale torische kunstlens
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)
€ 1.810 | € 3.620 (eigen bijdrage)

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.