Borstvergroting

Behandelingstraject
2

De behandeling

U hebt zich goed voorbereid, en alle voor- en nadelen van een borstvergroting overwogen. Met het 3D-Consult heeft u samen met de plastisch chirurg beoordeeld welke prothese het beste bij u past, en u hebt een intakegesprek gehad met de anesthesioloog voor de narcose. Dit is de dag waarop u de borsten krijgt die bij u passen.

Soort borstimplantaat

Bergman Clinics gebruikt vooral siliconen borstprotheses. Siliconen is een stof die veel toegepast wordt in onze directe leefwereld. Kunstgewrichten, lippenstift en spenen voor baby’s zijn hier voorbeelden van. Bij de borstprotheses is zowel de inhoud (een gel) als het omhulsel (de envelop) gemaakt van siliconenmateriaal. Juist de siliconen protheses worden gebruikt omdat dit type prothese het borstweefsel het best benadert. Het voelt zacht en soepel, neemt de temperatuur van het lichaam aan en kan jarenlang meegaan. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van siliconenmateriaal als medische toepassing. Daar kunnen steeds geen duidelijke negatieve effecten van aangetoond worden.

Rond, druppelvorm of anatomisch

Wij plaatsen meestal ronde protheses, maar er zijn ook druppelvormige of anatomisch gevormde protheses. Welke het beste zijn voor u hangt af van uw wensen en van hoeveel eigen borstweefsel u heeft. De plastisch chirurg kan dit goed beoordelen.

Het kiezen van de juiste maat en vorm prothese is erg belangrijk. Ons unieke Bergman Clinics 3D-Consult™ geeft vooraf een goed beeld welke maat goed bij u past. Daarnaast beoordeelt de plastisch chirurg hoeveel ruimte er is onder uw eigen borstweefsel. Dat bepaalt de mogelijke maten, de vorm en de manier waarop de protheses geplaatst kunnen worden. Jonge vrouwen komen meestal in aanmerking voor een toename van 1 of 2 cupmaten. Bij oudere vrouwen en moeders is er vaak wat meer ruimte.

Goede en eerlijke informatie over protheses

Wij garanderen dat we u volledig informeren over borstprotheses van siliconen. Onze arts bespreekt alle informatie met u en geeft u die ook mee naar huis om nog eens rustig na te lezen. Al onze implantaten zijn zowel nationaal als Europees officieel goedgekeurd voor gebruik.

Plaatsing van de borstprotheses

Onze artsen zoeken samen met u naar de beste vorm en maat prothese. De manier waarop de prothese geplaatst wordt, is vooral afhankelijk van uw lichaam. De chirurg bespreekt de mogelijkheden vooraf met u zodat u voor de operatie precies weet wat er gaat gebeuren. Er zijn 3 manieren om de borstprotheses te plaatsen:

 • Tussen uw eigen borstweefsel en uw borstspier
 • Onder uw borstspier
 • Gedeeltelijk onder uw borstspier en gedeeltelijk erboven (‘dual plane’)

De protheses kunnen direct achter uw eigen borstweefsel geplaatst worden, op uw borstspier. Hebt u niet zo veel borstweefsel, dan plaatsen we protheses meestal gedeeltelijk achter en gedeeltelijk voor uw borstspier, de dual plane-methode.

Op de borstspier

Plaatsen we uw protheses op de borstspier, dan komen deze direct onder uw eigen borstweefsel. Deze manier is vooral geschikt voor vrouwen met voldoende eigen borstweefsel om de prothese te bedekken. Is het borstweefsel dun, dan kan het zijn dat de randen van de prothese zichtbaar zouden zijn of dat er niet genoeg plek is om de protheses te plaatsen.

Dual plane – deels erachter, deels ervoor

Met de dual plane-methode komen de protheses deels onder het eigen borstweefsel en deels onder de grote borstspier. Is er maar weinig eigen borstweefsel aanwezig, dan bedekt de borstspier ook een deel van de prothese zodat deze niet of minder zichtbaar is. Voor dunne vrouwen is dit dan ook meestal de aangewezen methode.

Anesthesie

Een borstvergroting is een operatie onder volledige narcose. Dat houdt in dat u thuis al het een en ander moet voorbereiden. U kunt na de operatie ook niet alleen naar huis en de eerste 24 uur moet er iemand bij u in de buurt zijn

 • Regel vervoer naar huis en gezelschap voor de eerste 24 uur. U kunt niet zelf rijden en ook niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen
 • Draag op de dag van de ingreep makkelijke, los zittende kleding. Dat is na afloop het prettigst.
 • Neem medicatie die u thuis gebruikt mee naar de kliniek
  Neem de eventueel voorgeschreven medicatie mee naar de kliniek
 • U moet nuchter zijn voor de narcose

Ontvangst in de kliniek

Op de dag van de ingreep meldt u zich bij de balie. Daar controleren we nog een keer uw gegevens. Klopt het allemaal, dan brengt de verpleegkundige u naar uw kamer. Daar kunt u zich omkleden en krijgt u een infuus voor het toedienen van antibiotica. Er worden foto’s van uw borsten gemaakt en u kunt de arts nog vragen stellen. Vervolgens neemt de arts u mee naar de operatiekamer. De anesthesist brengt u onder narcose..

De operatie

Tijdens de ingreep maakt de arts een sneetje van 3 tot 5 centimeter op een plek die niet opvalt zoals de borstplooi. Via dat sneetje brengt hij of zij het implantaat op zijn plek en maakt het sneetje weer goed dicht. De ingreep duurt in totaal ongeveer een uur.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Is een behandeling onder de 18 jaar mogelijk?

Bij Bergman Clinics | Uiterlijk voeren wij geen behandelingen uit onder de 18 jaar, met uitzondering van een aantal behandelingen bij de huidtherapeuten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op, via 088 9000 500.

Is onderzoek naar borstkanker nog mogelijk na een borstvergroting?

De eerste 3 – 6 maanden is zelf onderzoek van de borst lastiger, omdat het wordt vertekend door littekenweefsel. Daarna is zelfonderzoek goed mogelijk.

Zelfonderzoek wordt aangeraden vanaf 30 jaar iedere maand op een vast tijdstip uit te voeren. Een mammografie (röntgenonderzoek) laten uitvoeren is wat lastiger met borstimplantaten maar kan vanaf een een half jaar na de ingreep wel. We raden aan, indien men ouder is dan 40 jaar, voorafgaand aan de bostvergroting een mammografie te laten maken.

Kan ik in termijnen betalen?

Het betalen in termijnen is niet mogelijk bij Bergman Clinics | Uiterlijk.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!