Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Lipoedeem
imageHomepage
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Lipoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte. Dit komt voor in de benen en soms in de armen. Simpel gezegd maken de vetcellen wel vet aan (ze groeien), maar verbranden dit nauwelijks meer. Dat verklaart waarom bij afvallen het door lipoedeem aangedane weefsel niet of nauwelijks in volume afneemt.

Het is een chronische aandoening, die in matige tot ernstige vorm voorkomt bij 10% van de vrouwen vanaf de puberteit. Zo zal in de loop van de jaren het (vet)volume van de benen (en eventueel de armen) toenemen.

Oorzaken & symptomen lipoedeem

De exacte oorzaak en het ontstaan van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonale factoren een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening alleen bij vrouwen voorkomt, en zich pas ontwikkelt vanaf de puberteit.

Lipoedeem uit zich in verschillende gradaties. Het is dan ook niet te voorspellen hoe lipoedeem zich bij een individu gaat ontwikkelen. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten. Bij een andere patiënt kan er sprake zijn van een ernstig stadium waarbij ernstige pijnklachten en mechanische bewegingsbeperking ontstaan. Dit kan geleidelijk gaan, maar kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust. Gelukkig is het zo, dat verreweg de meeste patiënten met lipoedeem in de vroegste, minst ernstige stadia blijven. Hierbij blijven de klachten beperkt tot geringe, hoofdzakelijk cosmetische problematiek.

De volgende symptomen en klachten van lipoedeem kunnen voorkomen:

 • Snelle ontwikkeling van blauwe plekken
 • Zwaar gevoel in de benen
 • Last van cellulitis
 • Dikke benen
 • Pijn in de benen, die opgezwollen kunnen zijn
 • Schurende huid bij het lopen
 • Last van de kniegewrichten
 • Toename van gewicht, zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak is
 • Kledingmaat van bovenlichaam wijkt tot twee a drie maten af van die van het onderlichaam

Onderzoek & diagnose lipoedeem

Lipoedeem heeft ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Het is van belang lipoedeem in een zo vroeg stadium te ontdekken. Een arts herkent snel de kenmerkende 'rijbroek' van vet- en vochtophoping als lipoedeem. Daarnaast zijn er ook symptomen waaraan de arts een beginnend lipoedeem herkent. Voordat  de lipoedeem tot dit stadium is gevorderd, zijn er ook genoeg symptomen waaraan uw arts een beginnend lipoedeem zal kunnen herkennen. Belangrijk hierbij is dat u duidelijk en compleet alle symptomen die u heeft aan uw arts vertelt. 

Behandeling lipoedeem

De huidige behandelingsmethoden voor lipoedeem zijn:

 • Individuele begeleiding door een fysiotherapeut voor bewegingsadviezen, manuele lymfedrainage en eventueel pneumatische compressietherapie (oedeemtherapie)
 • Het behandelen van lipoedeem door het dragen van een therapeutische elastische panty of elastische kousen
 • Wanneer er sprake is van overgewicht: begeleiding door een diëtist om gewichtstoename te voorkomen; tevens wordt een koolhydraat arm dieet aanbevolen
 • Chirurgische behandeling in de vorm van Tumescent Liposculptuur; hiermee wordt een groot deel van het afwijkende vet verwijderd.

Veelgestelde vragen

Wat kunt u zelf doen?

Veel bewegen en sporten helpt tegen lipoedeem. Bij het wandelen, zwemmen en fitnessen onder goede begeleiding worden de lymfeklieren gestimuleerd. Dit zorgt voor afname van de vochtophopingen. Niet alle sporten zijn geschikt, sporten waarbij plotselinge snelle krachtexplosies nodig zijn, zijn net als zwaar lichamelijk werk, af te raden.

Wanneer u last heeft van overgewicht, is het raadzaam om onder goede begeleiding af te vallen. Hierbij zullen ook de ophopingen van vocht en vet op niet door lipoedeem aangedane plaatsen afnemen. Wanneer u aan lipoedeem lijdt, moet u uw huid goed verzorgen. Extreme kou en warmte zijn niet goed voor de lipoedeem-huid. Zorg ook dat u insectenbeten voorkomt, geen knellende kleding draagt en knedende massages van de door lipoedeem aangedane gebieden voorkomt.​


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Dermicis wordt Bergman Clinics

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.