Oorzaken & symptomen lipoedeem
De exacte oorzaak en het ontstaan van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonale factoren een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening alleen bij vrouwen voorkomt, en zich pas ontwikkelt vanaf de puberteit. Bij Bergman Clinics hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van de begeleiding en behandeling van patiënten met lipoedeem. Elke patiënt een ander individu, waardoor de behandeling altijd tailor-made uitgevoerd zal worden. Dit is de reden waarom wij patiënten met lipoedeem tijdens een zeer uitgebreid consult individueel informeren over hun aandoening en over eventuele behandelingsmethoden.
Het eerste punt is altijd aanwezig, van de overige kenmerken moeten er minstens twee aanwezig zijn:
- Symmetrische vetophopingen (dus aan twee zijden van het lichaam) aan benen en/of armen
- Vrijwel geen verbetering bij gewichtsvermindering: het vet verdwijnt op andere plaatsen waar minder vet aanwezig is (gezicht, borsten, etc.)
- Het vet is slap (blubberbenen of wiebelbenen)
- Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen
- De huid is gevoelig voor druk van buitenaf
- Vermoeidheid in de benen
- Sinaasappelhuid (cellulite)
- Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken
- Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant
- De voeten zijn niet dik
Onderzoek & diagnose lipoedeem
Lipoedeem heeft ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Het is van belang lipoedeem in een zo vroeg stadium te ontdekken. Een arts herkent snel de kenmerkende 'rijbroek' van vet- en vochtophoping als lipoedeem. Daarnaast zijn er ook symptomen waaraan de arts een beginnend lipoedeem herkent. Voordat de lipoedeem tot dit stadium is gevorderd, zijn er ook genoeg symptomen waaraan uw arts een beginnend lipoedeem zal kunnen herkennen.
Behandeling lipoedeem
Er bestaat geen behandeling waarmee het lipoedeem kan worden genezen. De aanleg is namelijk erfelijk bepaald. Er zijn een aantal behandelingen en adviezen die wat kunnen helpen, maar daar moeten geen wonderen van worden verwacht. Onlangs is door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie in samenwerking met andere betrokken verenigingen, de Richtlijn Lipoedeem opgesteld. Hierin worden de verschillende aspecten van Lipoedeem en de behandelmogelijkheden uiteengezet.
De behandeling van lipoedeem moet volgens de Nederlandse richtlijn berusten op een vijftal pijlers:
1. Een gezonde leefstijl en gewichtsschommelingen (met name gewichtstoenames) voorkomen. Indien een patiënt hier hulp bij nodig heeft dan kan een diëtist ingeschakeld worden om een goede calorische balans te bewerkstelligen.
2. Blijven bewegen. Indien patiënt, door vermoeidheid of pijnklachten aan de benen, hier moeite mee heeft, dan kan een fysiotherapeut hier wellicht bij helpen.
3. Patiënten met lipoedeem kunnen ook vocht vasthouden in de benen (oedeem). Het aanwezige oedeem kan het gevolg zijn van een probleem aan de aders in de benen (chronisch veneuze insufficiëntie, spataders) of lymfe-afvoer, maar kan in sommige gevallen ook een bijkomend verschijnsel zijn van de lipoedeem. Het vochtprobleem kan met druktherapie (therapeutisch elastische kousen, steunkousen) of manuele lymfedrainage aangepakt worden door een oedeemtherapeut, fysiotherapeut of huidtherapeut.
4. Bepaalde patiënten ervaren het lipoedeem en de bijhorende klachten als een zware mentale en psychische last. Zij kunnen baat hebben bij psychische begeleiding.
5. Tot slot kan het overtollige en vaak pijnlijke vetweefsel verwijderd worden door middel van liposuctie met supertumescente lokale anesthesie (een speciale wijze van plaatselijke verdoving door het inbrengen van een grote hoeveelheid vloeistof) en met gebruik van vibrerende canules.