Huid & Vaten

Waar staan wij voor?

Bekijk de animatie video voor een korte uitleg over ons zorgaanbod, kwaliteit en vergoeding door zorgverzekeraars.

Meer weten

Basaalcelcarcinoom

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker en ontstaat uit de cellen van de onderste laag (de kiemcellen) van de opperhuid. Basaalcelcarcinomen komen vooral voor op plekken die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Een basaalcelcarcinoom in het gezicht of op de oren komt dus vaak voor.

Een basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiende rode, bruine of huidkleurige, wat glanzende verhevenheid op de huid. Soms zijn er kleine bloedvaatjes zichtbaar. Het gezwelletje opent zich uiteindelijk in het midden, waardoor er een niet genezend wondje ontstaat. Daarop vormen zich korstjes en soms zijn er klachten van jeuk of pijn, of bloeden na geringe beschadiging.

Een veel voorkomend sub-type is het oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinoom. Het ontwikkelt zich meestal langzaam en kan bij ongestoorde groei steeds groter worden. De tumorcellen blijven in de meeste gevallen beperkt tot de bovenste huidlaag in de cellen van de opperhuid, maar kan wel veranderen in een vorm die de diepere huidlagen doordringt wanneer het niet geheel verwijderd wordt. Oppervlakkige basaalcelcarcinomen zijn te herkennen aan rode, deels schilferende vlakke plekjes op de huid die soms sterk eczeem lijken.

Wees alert op een nieuw of terugkerend basaalcelcarcinoom. Bij 40% van de mensen die al zijn behandeld ontwikkelt zich binnen vijf jaar ergens anders een nieuw basaalcelcarcinoom.

Raadpleeg uw huisarts of dermatoloog als u een (nieuw) basaalcelcarcinoom vermoedt.

Meer over basaalcelcarcinomen

Basaalcelcarcinomen zaaien eigenlijk nooit uit en vrijwel niemand overlijdt aan deze vorm van huidkanker. De kwaadaardigheid zit in het feit dat het zich niet aan begrenzingen van weefsel houdt. Dat betekent dat het dus overal doorheen kan groeien en goed weefsel kapot kan maken.

Deze vorm van huidkanker komt in 95 procent van de gevallen voor bij oudere mensen, maar ook steeds meer jongere mensen hebben er last van.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van een basaalcelcarcinoom bij Bergman Clinics, waaronder Mohs’ chirurgie? Kijk dan op onze pagina met behandelmogelijkheden.
Ook kunt u gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Het is het mogelijk om direct een afspraak voor een consult in te plannen met een verwijzing van uw huisarts. Ook kan uw behandelend arts naar ons verwijzen voor de Mohs-chirurgie.

 

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Hoe doe ik zelfonderzoek naar huidkanker?

Zie origineel

 (illustraties Rogier Trompert Medical Art)

Hoe herken ik een verdacht plekje op mijn huid?

Door uw huid goed te controleren, kunnen verdachte plekjes tijdig worden ontdekt. Op de pagina 'Oorzaken & Symptomen' leest u hoe u een onderzoek moet doen en waar u op moet letten als u plekjes tegen komt.

Hoe kan ik de kans op huidkanker verkleinen?

Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht en neem preventieve maatregelen, met name bij kinderen! Zonlicht vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker. Daarom is het belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met beschermen tegen de zon. Gebruik altijd een zonnebrandcreme met minimaal SPF factor 30 (SPF factor 50 is nog beter) en smeer het iedere twee uur in op de huid. Op zonnige dagen, mijd de zon tussen 12uur en 15uur. Bij kinderen is het aan te raden om speciale bedekkende UV pakjes te gebruiken en de blootliggende huid regelmatig in te smeren met een zonnebrandcreme met SPF 50.

Hoe kan ik zelf mijn moedervlekken checken?

Moedervlekken zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste zijn onschuldig, maar ook kwaadaardige moedervlekken komen voor. De belangrijkste vraag is hoe onderscheid je de goede van de slechte? Dit onderscheid is vaak moeilijk te maken. Het belangrijkste advies in de preventie van huidkanker, is alert zijn op het ontstaan van plekjes. Vreemde of afwijkende plekken en vlekken op de huid kunnen duiden op één van de varianten van huidkanker. Indien u het vermoeden heeft dat er ergens op u huid een afwijkende plek zit, twijfel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

Moedervlekken kunt u checken op de volgende punten:

  • Symmetrie moedervlek

Een verdachte moedervlek heeft vaak een wat onregelmatige (asymmetrische) vorm.

  • Randen van een moedervlek

De randen van een normale moedervlek zijn vaak scherp. Een verdachte moedervlek heeft vaak onscherpe, grillige randen.

  • Kleur moedervlek

Een normale moedervlek heeft vaak een kleur, een verdachte moedervlek is vaak te herkennen aan variatie in kleur en of verandering van kleur.

  • Diameter moedervlekken

Hoewel dit lang niet altijd het geval is, hebben verdachte moedervlekken vaak een diameter groter dan 6 mm.

  • Verandering moedervlek

Indien een moedervlek begint te veranderen van kleur, vorm en/ of grootte, is de moedervlek verdacht. Indien de moedervlek begint te jeuken of te bloeden is het belangrijk om deze te laten controleren door uw huisarts.

 - Huid & Vaten - controle-moedervlek.png

Disclaimer
Deze afbeeldingen zijn bedoeld om het herkennen van een verdacht plekje makkelijker te maken. De afbeeldingen kunnen echter nooit de professionele beoordeling van een arts vervangen. Twijfelt u of komt een van uw moedervlekken overeen met deze afbeeldingen? Raadpleeg dan direct uw huisarts!

Het is tevens aan te raden om de huisarts te bezoeken bij wondjes en zweren op de huid die niet in enkele weken spontaan helen en gemakkelijk bloeden. Ga bij twijfel naar de huisarts, want vroegtijdige opsporing is de beste manier om huidkanker in het gareel te houden.

Wanneer behandel je huidkanker door middel van Mohs’ chirurgie?

Mohs’ chirurgie word met name toegepast voor huidkanker in het gezicht of op de hoofdhuid met een onvoorspelbaar of onregelmatig groeipatroon. Deze techniek zorgt ervoor dat er niet onnodig gezond weefsel wordt weggenomen. Er wordt meteen onder de microscoop gekeken of er nog tumorcellen aanwezig zijn en er wordt alleen verder geopereerd op de plek waar de huidkanker onder de microscoop zichtbaar is.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 1 december zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Wanneer u ouder bent dan 12 jaar, dient u een mondkapje te dragen in de kliniek.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.

 - Banners - untitled-design-3.png