Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Waar staan wij voor?

Bekijk de animatie video voor een korte uitleg over ons zorgaanbod, kwaliteit en vergoeding door zorgverzekeraars.

Meer weten

Basaalcelcarcinoom

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker en ontstaat uit de cellen van de onderste laag (de kiemcellen) van de opperhuid. Basaalcelcarcinomen komen vooral voor op plekken die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Een basaalcelcarcinoom in het gezicht of op de oren komt dus vaak voor.

Een basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiende rode, bruine of huidkleurige, wat glanzende verhevenheid op de huid. Soms zijn er kleine bloedvaatjes zichtbaar. Het gezwelletje opent zich uiteindelijk in het midden, waardoor er een niet genezend wondje ontstaat. Daarop vormen zich korstjes en soms zijn er klachten van jeuk of pijn, of bloeden na geringe beschadiging.

Een veel voorkomend sub-type is het oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinoom. Het ontwikkelt zich meestal langzaam en kan bij ongestoorde groei steeds groter worden. De tumorcellen blijven in de meeste gevallen beperkt tot de bovenste huidlaag in de cellen van de opperhuid, maar kan wel veranderen in een vorm die de diepere huidlagen doordringt wanneer het niet geheel verwijderd wordt. Oppervlakkige basaalcelcarcinomen zijn te herkennen aan rode, deels schilferende vlakke plekjes op de huid die soms sterk eczeem lijken.

Wees alert op een nieuw of terugkerend basaalcelcarcinoom. Bij 40% van de mensen die al zijn behandeld ontwikkelt zich binnen vijf jaar ergens anders een nieuw basaalcelcarcinoom.

Raadpleeg uw huisarts of dermatoloog als u een (nieuw) basaalcelcarcinoom vermoedt.

Meer over basaalcelcarcinomen

Basaalcelcarcinomen zaaien eigenlijk nooit uit en vrijwel niemand overlijdt aan deze vorm van huidkanker. De kwaadaardigheid zit in het feit dat het zich niet aan begrenzingen van weefsel houdt. Dat betekent dat het dus overal doorheen kan groeien en goed weefsel kapot kan maken.

Deze vorm van huidkanker komt in 95 procent van de gevallen voor bij oudere mensen, maar ook steeds meer jongere mensen hebben er last van.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van een basaalcelcarcinoom bij Bergman Clinics, waaronder Mohs’ chirurgie? Kijk dan op onze pagina met behandelmogelijkheden.
Ook kunt u gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Het is het mogelijk om direct een afspraak voor een consult in te plannen met een verwijzing van uw huisarts. Ook kan uw behandelend arts naar ons verwijzen voor de Mohs-chirurgie.

 

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Hoe doe ik zelfonderzoek naar huidkanker?

Zie origineel

 (illustraties Rogier Trompert Medical Art)

Hoe herken ik een verdacht plekje op mijn huid?

Door uw huid goed te controleren, kunnen verdachte plekjes tijdig worden ontdekt. Op de pagina 'Oorzaken & Symptomen' leest u hoe u een onderzoek moet doen en waar u op moet letten als u plekjes tegen komt.

Hoe kan ik de kans op huidkanker verkleinen?

Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht en neem preventieve maatregelen, met name bij kinderen! Zonlicht vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker. Daarom is het belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met beschermen tegen de zon. Gebruik altijd een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (een factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor kinderen, vrije tijd en vakantie) en smeer u regelmatig opnieuw in. Op zonnige dagen, mijd de zon tussen 11 uur en 15 uur. Bij kinderen is daarnaast het advies om wijde kleding met lange mouwen en een hoedje of petje te dragen.

Wanneer behandel je huidkanker door middel van Mohs’ chirurgie?

Mohs’ chirurgie wordt met name toegepast voor huidkanker in het gezicht of op de hoofdhuid met een onvoorspelbaar of onregelmatig groeipatroon. Met deze techniek kijken we meteen onder de microscoop of er nog tumorcellen aanwezig zijn. Daardoor kunnen we alleen opereren op de plek waar de huidkanker onder de microscoop zichtbaar is en halen we niet onnodig gezond weefsel weg.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.