Ruthenium bestraling
Bij Ruthenium bestraling wordt een radioactief ‘schildje’ 3 tot 7 dagen op het oog geplaatst op de plek waar het melanoom zit. Het plaatsen van het schildje gebeurt operatief onder plaatselijke of volledige narcose. Het schildje wordt weer verwijderd onder plaatselijke verdoving.
De Ruthenium methode wordt het meest toegepast bij kleine tot middelgrote melanomen. Deze behandeling is beschikbaar in Leiden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Protonenbestraling
Bij protonenbestraling vindt bestraling van buitenaf in de tumor in het oog plaats, hierbij worden protonen als straling gebruikt. Deze behandeling is met name geschikt wanneer het melanoom te groot is voor een schildje, of als de plaats van het melanoom (tegen de oogzenuw) het aanbrengen van een schildje moeilijk maakt. Deze methode vindt nu nog plaats in Zwitserland maar zal binnen enkele jaren ook in Nederland beschikbaar komen.
Stereotactische bestraling
Een derde vorm van bestraling is de stereotactische bestraling waarbij het stralingsapparaat om het hoofd van de patiënt beweegt. Hierdoor wordt de hoeveelheid straling op het gezonde weefsel beperkt. De resultaten van deze behandeling lijken vergelijkbaar met de protonenbestraling.
Deze behandeling is beschikbaar in Rotterdam in het Erasmus Medisch Centrum.