Veelgestelde vragen



Als ik jong begin met een behandeling en ik stop, word ik dan ineens sneller oud in mijn gezicht?

Het tegendeel is juist waar. Botox® kan uit preventief oogpunt worden toegepast om juist te voorkomen dat rimpels ontstaan als het gevolg van het samentrekken van bepaalde spiertjes in het gelaat. Door deze spiersamentrekking uit te schakelen zet u het ontstaan van deze zogenaamde actieve rimpels uit.
Mocht u besluiten om de Botox® behandeling te stoppen, dan zullen deze rimpels weer kunnen ontstaan door het samentrekken van de spieren. De veroudering gaat dan dus weer in een normaal tempo door.

Als ik probeer in te loggen verschijnt de mededeling: ‘Vraag uw zorgverlener om u aan te melden’. Wat kan ik doen?

Neem contact met ons op via 088 9000 500. Wij zorgen dan dat u toegang krijgt.

Als kinderen iets diep in hun neus stoppen, wat is dan verstandig om te doen?

Kinderen tussen de 2 en de 4 jaar zien we het vaakst met dingen in hun neus. Dat zijn vaak speelgoedjes, kraaltjes, knikkers en dergelijke dingen. Het is belangrijk dat u niet zelf gaat manipuleren en niet met een pincet in de neus gaat. Want dan bestaat er een kans dat het item juist dieper in de neus verdwijnt.

Het beste bezoekt u de huisarts of KNO-arts. Die kan vaak met een haakje het item verwijderen. 

 

Amandelen, waarom kunt u die missen?

Amandelen zitten er voor de opbouw van immuniteit. Wanneer amandelen meer dan 3 keer per jaar ontstoken zijn, worden ze over het algemeen weggehaald. Dan hebben ze die functie van immuniteit niet meer.

Nog belangrijker, bij het verwijderen van amandelen bent u minder vaak ziek.

 

Ben ik na een lensimplantatie volledig van mijn bril en contactlenzen af?

Een lenswissel helpt u – afhankelijk van het lenstype – voor het grootste deel van uw brilafhankelijkheid af. Ga er echter niet vanuit dat u helemaal geen bril meer nodig zult hebben. Voor langdurig lezen, of voor precies vertezicht kan wat brilsterkte overblijven.

Ben ik verplicht om alle PROMs vragenlijsten in te vullen?

U bent niet verplicht om de PROMs vragenlijsten in te vullen. Wij willen u hierbij er wel op wijzen dat het invullen van de PROMs vragenlijsten een belangrijk onderdeel is van uw behandeling.

Ben ik verplicht om mijn legitimatie te laten zien?

Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht de identiteit van haar cliënten te controleren. Bij een eerste bezoek aan een van onze klinieken moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). Elke cliënt moet zich kunnen legitimeren, dit geldt voor alle leeftijden.

Legitimatie kan ook worden gevraagd in verband met de juiste registratie in het medische dossier en ter voorkoming van misbruik van medische dossiers en verzekeringsgegevens. Ook kan gevraagd worden het verzekeringsbewijs te laten zien.

Tijdens uw bezoek wordt mogelijk op meerdere momenten gevraagd om uw naam en geboortedatum te bevestigen ter controle van identiteit. Zo voorkomen we dat u voor een ander aangezien wordt tijdens de zorg.

Beschadigt mijn knie sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door knieartrose?

Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de knie verstandig om uw activiteiten aan te passen.

Bestaat er echt zoiets als een brok in de keel?

De klacht ‘brok in de keel’ komt heel veel voor. Vroeger werd er gedacht dat het emotioneel veroorzaakt werd; daar komt de term ook vandaan. Maar de laatste jaren kijken we daar anders naar.

Wat we in ieder geval altijd goed nakijken is het volgende:

  • Zijn er geen afwijkingen in de keel te zien, aan het strottenhoofd of aan de stembanden?

Als dat niet het geval is, dan wil er nog wel eens een relatie bestaan tussen maagzuur, wat terug omhoog komt, de slokdarm in. Dit onderhoudt het gevoel van een 'brok in de keel'. Met maagzuurremmers kunnen we dan een gewenst effect bereiken. 

Bij welke afwijkingen kan de LasekPRK behandeling uitgevoerd worden?

De LasekPRK behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -8, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +3 en bij cilinderafwijkingen tot 5. PRK behandelingen zijn met name geschikt voor mensen met een dun hoornvlies (te dun om een flapje in te maken). Tijdens een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Bij welke afwijkingen kan de LASIK behandeling uitgevoerd worden?

De LASIK behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +4 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Bij welke afwijkingen kan de SMILE behandeling uitgevoerd worden?

De SMILE behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Bij welke afwijkingen kan de TRANS-PRK behandeling uitgevoerd worden?

De TransPRK behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot + 3 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Bij welke afwijkingen wordt de voorzetlensbehandeling uitgevoerd?

Heeft u een sterke oogafwijking, dan is ooglaseren voor u waarschijnlijk minder geschikt en adviseren we – indien uw ogen hiervoor geschikt zijn - een voorzetlensimplantatie. Voorzetlenzen worden geplaatst bij personen met bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -24, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +14 en bij cilinderafwijkingen tot 6 Dioptrie. De lens blijft permanent zitten tot er bijvoorbeeld staar ontstaat waarbij de eigen ooglens wordt vervangen.

De voorzetlenslens kan er wel uit: de behandeling is omkeerbaar. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Bij welke focuskliniek kan ik terecht voor deze behandeling?

Voor een ACP-injectie kunt u terecht bij Bergman Clinics in Naarden en Rijswijk.

Bij welke ziektes / aandoeningen kom ik niet in aanmerking voor lensimplantaten?

Om voor een lenswissel (RLE) in aanmerking te komen dienen uw ogen verder gezond te zijn. Onder meer screenen we op hoornvlies afwijkingen, glaucoom en netvlies afwijkingen, zoals bij diabetes en maculadegeneratie. Ook een lui oog of eerdere oogoperaties behoeven extra aandacht. Wanneer u meer informatie zou willen hebben over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.

Bij welke ziektes / aandoeningen kunnen mijn ogen niet gelaserd worden?

Om uw ogen te kunnen laten laseren moeten ze gezond zijn. Als er sprake is van een oogaandoening, zoals bijvoorbeeld keratoconus, of glaucoom, is het niet mogelijk uw ogen te laseren. Wanneer u meer informatie zou willen hebben over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.

De foutmelding ‘u heeft geen toegang tot dit portaal’ verschijnt als ik probeer in te loggen. Wat moet ik doen?

Neem contact met ons op via 088 9000 500. Wij zorgen dan dat u toegang krijgt.

De link in de uitnodiging naar de PROMs vragenlijst werkt niet, wat moet ik doen?

U kunt de volgende opties proberen:

  • Controleer of u verbinding heeft met internet. (Worden andere internetpagina’s wel weergegeven?)
  • Houdt tijdens het klikken op de link, de Ctrl-toets van uw computer ingedrukt. Soms wordt het openen van een link in een ontvangen e-mail geblokkeerd door de computer.
  • Indien er niets gebeurt als u op de link klik, start dan handmatig uw internetbrowser, nadat u verbinding heeft gemaakt met internet. Kopieer vervolgens de tekst van de link (de tekst waar http of https voor staat) en plak deze in de adresbalk van uw internetbrowser.
  • Controleer of de link op één lijn staat in de e-mail. Soms is de link te lang en wordt deze door het mailprogramma over twee regels verspreid. Dit kan er toe leiden dat niet alle codes worden doorgegeven naar de vragenlijst. Kopieer dan handmatig de volledige link naar de adresbalk van uw internet browser.

Indien u nog steeds problemen ondervindt kunt u een e-mail sturen naar proms@bergmanclinics.nl onder vermelding van uw naam en de link zoals u die probeerde te openen.

De vragen zijn niet precies op mijn situatie van toepassing; is dat erg?

Soms kan het zijn dat een vraag lastig te beantwoorden is omdat deze niet precies op uw situatie aansluit. Probeert u de vraag toch te beantwoorden door het antwoord te kiezen dat het beste past bij uw situatie.

Doofheid komt meestal langzaam. Zijn er klachten waaraan u snel iets moet doen?

Ja. In onze praktijk zien we dat er soms sprake is van een plotse uitval van het gehoor. Dat is iets dat met name bij volwassenen kan voorkomen. Dat kan een alarmsignaal zijn.

Het kan ook een eenvoudige oorzaak hebben. Doordat er bijvoorbeeld een grote prop oorsmeer ineens klem komt te zitten. Waardoor je ineens heel veel slechter hoort.

Maar we zien ook nog wel eens, dat het een plotse uitval is van het hoororgaan. Dat is iets waar we serieus aandacht aan moeten besteden.

Dat wil zeggen dat goed vooronderzoek moet plaastvinden;

  • We kijken of het oor er verder normaal uitziet.
  • We nemen een hoortest af welke de mate van het gehoorverlies moet vastleggen.
  • In sommige gevallen is het nodig om medicijnen te geven, om te proberen die gehoorverliezen weer tot normale proporties terug te brengen.

Dus bij plotse uitval van het gehoor,  is een bezoek aan de huisarts, maar misschien nog wel beter aan de KNO-arts, op zijn plaats.

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?

Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen). Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Een neushaar verwijderen, kan dat kwaad?

In de neusingang zitten vaak haren. Die zitten met haarzakjes vast in de huid. Als u daar aan trekt, kan in het wondje dat overblijft, een bacterie zich gaan nestelen; de Staphylococ. Dat kan ernstige infecties ten gevolge hebben. Juist omdat het in de neus zit, verslepen die infecties zich vrij snel naar het brein. Dit betekent dat u daar zeer ziek van kunt worden.

Het verwijderen van neusharen wordt daarom afgeraden. 

Een piep in uw oor, wat kunt u daar aan doen?

Het belangrijkste is voorkomen dat dit optreedt. Een pieptoon in het oor is eigenlijk niets anders dan een soort overbelasting van het gehoor als gevolg van een te hard geluid.

Hoe kunt u dat voorkomen?
Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld bij popconcerten oordopjes te dragen. Of door in een werkkring waar veel lawaai is, een koptelefoon te dragen om op die manier het gehoor te beschermen.

Treedt die piep toch op en heeft u dus toch zo’n lawaaibeschadiging opgelopen, dan is het gelukkig in het merendeel der gevallen zo, dat de piep na enige tijd weer verdwijnt.

Helaas kan een dergelijke piep een teken zijn van een permanente beschadiging. Als we een hoortest doen dan zie we ook op die frequentie een duidelijke dip. Helaas is dit een permanente beschadiging en is het van belang dat deze bescharding niet erger wordt. Dus bij blootstelling aan lawaai of harde geluiden, voorzorgsmaatregelen treffen. 

 

Gaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens?

Ja, waarschijnlijk gaan bij u voortaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens en andere beveiligde plekken. U kunt bij de kliniek een zogenaamd heupprothesepasje aanvragen. Daarmee kunt u laten zien dat u een kunstheup hebt. U wordt dan mogelijk nog wel gefouilleerd.

Geven spataderen klachten?

Spataderen geven meestal geen klachten, maar soms kunnen ze wel gevoelig zijn, jeuken of een zwaar gevoel in de benen geven. Bij de spataderen kan huiduitslag ontstaan. 

Graag ontvang ik nieuwsbrieven voortaan digitaal, hoe kan ik dat regelen?

Om nieuwsbrieven en uitnodigingen voor nascholingen voortaan digitaal te ontvangen, vult u dit formulier in.

Heb ik pijn na een bovenooglidcorrectie?

De pijn na een bovenooglidcorrectie valt in het algemeen heel erg mee. Een wat beurs gevoel en/of vervelend strak gevoel is wat we vaak terug horen van cliënten.

Heb je een digitale verwijzing van ZorgDomein ontvangen?

Met een digitale verwijsbrief kun je in de meeste gevallen online een afspraak maken door in te loggen op ZorgDomein en te kiezen voor ‘digitaal jouw afspraak maken’.

Wanneer je afspraak nog niet online of telefonisch gepland is, belt Bergman Clinics je binnen 2 werkdagen. 

Of je kunt ons bellen via 088 9000 500.

 

Heb je een verwijzing zonder een uitnodiging tot zelfplannen?

Als je een verwijsbrief van de huisarts hebt ontvangen, belt Bergman Clinics je binnen 3 werkdagen wanneer je je afspraak nog niet online of telefonisch hebt gepland. Of je kunt ons bellen via 088-9000500.

Heeft een neuscorrectie invloed op mijn reukvermogen?

Nee, een neuscorrectie heeft geen invloed op het reukvermogen. Door het gebruik van neustampons kan uw reukvermogen echter even verdwenen zijn, maar na een aantal dagen zal uw reuk weer terugkomen.

Helpt tandpasta smeren tegen acne?

Helaas, hier is geen bewijs voor. Sterker nog: door het smeren van tandpasta wordt de huid erg droog en kan de acne nog erger worden, wat voor meer puistjes en pukkels zorgt.

Helpt tumescente liposuctie tegen cellulite?

Tumescente liposuctie is niet bedoeld om cellulite te verhelpen. In veel gevallen lijkt de cellulite na de behandeling verbeterd te zijn, maar dat is niet het doel van de behandeling.

Helpt zonnen tegen acne?

Het lijkt misschien zo dat zonnen tegen acne helpt, omdat je huid bruiner wordt en de roodheid van de acne minder opvalt. Veel zon kan de huid echter dermate uitdrogen en irriteren waardoor de klachten verergeren. UV-/zonlicht kan de puistjes wel uitdrogen.

Herstelt de huid zich na tumescente liposuctie?

Gelukkig is de huid heel elastisch. Na tumuscente liposuctie trekt de huid meestal weer strak over de behandelde plaats. Verwacht de arts dat de huid niet elastisch genoeg is, dan wordt dat van tevoren met u besproken. Het is dankzij de specifieke techniek van de langzame super tumescente lokale verdoving dat de bevestigingen van de huid aan de spier niet worden beschadigd. Hierdoor kan de huid niet zakken. Bovendien wordt dit bevestigingsnetwerk geactiveerd waardoor de huid nog extra samentrekt. Dit noemen we lipolift. Het samentrekkende effect is dus sterk afhankelijk van de gebruikte liposuctie-techniek.

Het is druk bij jullie aan de telefoon. Kan ik op een andere manier antwoord krijgen op mijn vraag?

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren.

1) Nieuwe cliënt/net verwezen naar Bergman Clinics:
- Wij bellen u binnen 3 werkdagen voor het inplannen van een consultafspraak nadat uw verwijzing bij ons binnen is.
- Veel afspraken kunt u ook zelf online plannen. U ontvangt per e-mail een uitnodiging via Zorgdomein wanneer dit voor uw afspraak mogelijk is.

2) Voor algemene, niet urgente vragen kijkt u eerst op onze website. Daarnaast kunt u ook tijdens kantooruren met ons chatten.

Het lijkt of mijn geopereerde been na de operatie langer is, kan dit kloppen?

Het is vrij gebruikelijk dat u na het plaatsen van een heupprothese het gevoel heeft dat uw been langer is geworden, terwijl dit objectief niet het geval is. Drie maanden na de operatie zullen wij nogmaals een meting doen en een diagnose stellen, omdat de heup zich dan ‘gezet’ heeft en gewenning is opgetreden. Bij meting blijkt de beenlengte dan gewoonlijk niet relevant te verschillen met de andere zijde. In een uitzonderlijk geval moet het been wat langer gemaakt worden om een stabiele heup te bereiken. in dat geval is soms een hieltje of zooltje onder het andere been een goede oplossing.

Hoe doe ik zelfonderzoek naar huidkanker?

Zie origineel

 (illustraties Rogier Trompert Medical Art)

Hoe gaat de ICL implantatie precies?

De behandeling gaat als volgt:

  • Bij ICL implantatie wordt doorgaans druppelverdoving gehanteerd. Ook kunnen vaak beide ogen op een dag worden behandeld.
  • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies van 3 mm.
  • Door dat sneetje schuift de arts de kunstmatige lens op zijn plek.
  • Na een laatste controle krijgt u een beschermend kapje over het oog.
  • Indien zo met u besproken behandelen we direct daarna het andere oog
  • Enkele uren na de ingreep wordt uw oogdruk gecontroleerd

Hoe gaat een Artisan/Artiflex implantatie precies?

  • Bij Artisan/Artiflex implantaties wordt meestal een prikje bij het oog gegeven en wordt een oog per keer behandeld.
  • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies. De grootte varieert van 5 à 6 mm tot maar 3,2 mm.
  • Door dat sneetje schuift de arts de kunstmatige lens op zijn plek.
  • De oogarts maakt de lens vast aan uw iris of het regenboogvlies.
  • Krijgt u een Artisan-lens, dan wordt het sneetje in uw hoornvlies gehecht. Bij Artiflex lenzen is het sneetje zo klein dat hechten niet hoeft.
  • Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
  • Uw pupil blijft enkele dagen verwijd
  • Bij een Artisan / Artiflex behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

Hoe gaat een lenswissel behandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels of met een prikje bij het oog (vergelijkbaar met verdoving bij de tandarts). De wijze van verdoven wordt op het spreekuur met u besproken.
  • Indien mogelijk en wenselijk kunnen beide ogen op een dag worden behandeld. Zo niet dan is er een tussenpoos van een week. Dit wordt bij het vooronderzoek met u besproken
  • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een klein sneetje in uw oog.
  • De oogarts verpulvert de lens en zuigt deze weg door het sneetje en plaatst de vervangende lens. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed zit, is de behandeling klaar.
  • Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
  • Indien er 2 ogen op 1 dag behandeld worden herhaalt bovenstaande zich nogmaals.

Hoe groot en waar komt het litteken na een buikwandcorrectie?

Bij een buikwandcorrectie krijgt u een litteken rond de navel en laag op de onderbuik, meestal onder de bikini-/ ondergoedlijn. Het litteken rondom de navel wordt dusdanig netjes weggewerkt dat deze meestal uiteindelijk nauwelijks storend zichtbaar is. De lengte van het litteken op de onderbuik is afhankelijk van de vorm en grootte van de buik. Het kan 1 tot 2 jaar duren voordat het litteken vlakker en lichter van kleur is geworden. Bij een beperkte buikwandcorrectie is er geen litteken rond de navel, maar is de correctie ook alleen van de onderbuik. De reden voor een beperkte of een uitgebreide buikwandcorrectie hangt af van de individuele situatie en wordt in overleg met u en de plastisch chirurg bepaald.

Hoe herken ik bijziendheid bij mijn kind?

  • De ogen tot spleetjes knijpen
  • Dichtbij de TV willen zitten
  • Het schoolbord niet kunnen lezen

Hoe herken ik een verdacht plekje op mijn huid?

Door uw huid goed te controleren, kunnen verdachte plekjes tijdig worden ontdekt. Op de pagina 'Oorzaken & Symptomen' leest u hoe u een onderzoek moet doen en waar u op moet letten als u plekjes tegen komt.

Hoe herken ik lipoedeem?

De oorzaak voor lipoedeem is nog niet volledig bekend, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Gelukkig kunnen de bijbehorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten verminderd worden door tumescente liposuctie.

Hoe herken ik staar aan mijn oog?

Er zijn verschillende redenen waardoor u staar op een of meerdere ogen kunt krijgen. Een voorbeeld van een symptoom is dat u meer behoefte aan licht hebt tijdens het lezen. Daarnaast is uw zicht wazig, is de brilsterkte veranderd en is er minder waarneming van kleuren. Hierdoor ontstaat een grauw beeld.   

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe kan ik consultverslagen digitaal ontvangen?

Om consultverslagen digitaal te kunnen ontvangen dient u uw verzoek en uw Edifact- /ZorgMailadres door te geven via: verwijzen@bergmanclinics.nl

Hoe kan ik de kans op een tekenbeet verkleinen?

Teken komen vooral voor in de periode maart tot oktober. Probeer dan ook struikgewas en hoog gras niet met onbedekte huid te betreden. Blijf in duinen en bossen op de gebaande paden en draag kleding met lange mouwen en pijpen.

Hoe kan ik de kans op huidkanker verkleinen?

Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht en neem preventieve maatregelen, met name bij kinderen! Zonlicht vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker. Daarom is het belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met beschermen tegen de zon. Gebruik altijd een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (een factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor kinderen, vrije tijd en vakantie) en smeer u regelmatig opnieuw in. Op zonnige dagen, mijd de zon tussen 11 uur en 15 uur. Bij kinderen is daarnaast het advies om wijde kleding met lange mouwen en een hoedje of petje te dragen.

Hoe kan ik de wond het beste verzorgen?

U moet erop letten dat het wondgebied schoon en droog blijft. De huid rond de wond kan enige tijd rood en/of geïrriteerd zijn, dit neemt af nadat de hechtingen en/of krammen verwijderd zijn.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

De teek moet altijd bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, worden vastgepakt. Verwijder de teek met een geleidelijk toenemende, eventueel draaiende, trekkracht. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het risico op een infectie. Naar schatting is er een contactduur van twaalf tot vierentwintig uur nodig om de teek in staat te stellen de bacteriën in de huid over te brengen. Schrijf de datum en de plek van de tekenbeet op en houd het gebied de maanden erna goed in de gaten. Wanneer er Lyme symptomen naar voren komen zoals een rode kring of vlek, ga dan direct naar de huisarts en vermeld dat u bent gebeten door een teek.

Hoe kan ik iemand machtigen of word ik zelf gemachtigde?

Wanneer iemand anders zoals een familielid, namens u het woord mag doen kunt  u deze persoon machtigen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld het plannen van afspraken of om medicatievoorschriften te bespreken. 

Om iemand te machtigen vult u het machtigingsformulier in en ondertekenen u en uw gemachtigde dit formulier. Wanneer Bergman Clinics dit formulier heeft ontvangen, kan de gemachtigde namens u het woord voeren.

Hoe kan ik inloggen in Mijn Bergman Clinics?

U kunt gemakkelijk en veilig inloggen met uw DigiD. Voor meer informatie over DigiD verwijzen we u naar www.digid.nl.

Hoe kan ik mijn adreswijziging aan u doorgeven?

Bergman Clinics update wekelijks de Vektis gegevens. Wanneer u zorgt dat uw gegevens actueel zijn geregistreerd in het Vektis register, zijn ze maximaal een week later actueel in het EPD van Bergman Clinics.


Het is niet zinvol om uw (adres)gegevens handmatig door ons aan te laten passen. Reden: Wanneer we uw (adres)gegevens handmatig aanpassen en u past uw gegevens niet bij Vektis aan, dan worden de handmatig aangepaste gegevens na de wekelijkse update weer overschreven.

Hoe kom ik aan een digitale verwijzing?

Vraag je huisarts of andere specialist om je digitaal te verwijzen/informeren:

  • Je ontvangt een e-mail van ZorgDomein. Let op; om in te loggen heb je je mobiele telefoon nodig.
  • Open de email en druk op de link om in te loggen.
  • Om in te loggen, heb je een inlogcode nodig. Deze ontvang je per sms op je mobiele telefoon.
  • Klik op de blauwe knop ‘verstuur SMS’ en vraag zo je inlogcode aan.
  • Je ontvangt nu een 6- cijferige code per sms.
  • Voer de 6- cijferige code in en klik op inloggen.

Je bent nu ingelogd en kan:

  • Informatie vinden over hoe je je afspraak kan maken en waar je wordt verwacht. In de meeste gevallen kun je direct online uw afspraak plannen door op de knop 'Maak direct je afspraak' te klikken;
  • Informatie vinden hoe je je kunt voorbereiden op je afspraak en je verwijsbrief inzien.

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Hoe lang blijft het resultaat na een buikwandcorrectie goed?

Na een buikwandcorrectie duurt het meestal 3 tot 6 maanden voordat het uiteindelijke eindresultaat is bereikt. Wanneer u op gewicht blijft zal het bereikte resultaat zeker jaren stabiel zijn. Indien u echter aankomt in gewicht zal het resultaat met de rest van u lichaam veranderen. Lichaamsveranderingen door gewicht, maar ook door oudering gaan ook over op uw buikwand.

Hoe lang dien ik na de operatie met krukken te lopen?

Houd er rekening mee dat u na de operatie ongeveer zes weken met krukken moet lopen. 

Hoe lang duurt de LasekPRK ooglaserbehandeling?

De LasekPRK ooglaserbehandeling duurt in totaal 15-20 minuten. U bent op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe lang duurt de LASIK ooglaserbehandeling?

De LASIK ooglaserbehandeling duurt in totaal 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe lang duurt de SMILE ooglaserbehandeling?

De SMILE ooglaserbehandeling zelf duurt maar 30 seconden per oog. De gehele bahandeling duurt 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe lang duurt de TransPRK ooglaserbehandeling?

De TransPRK ooglaserbehandeling in totaal 15 a 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag 1,5 uur in de kliniek.

Hoe lang duurt een knieprothese behandeling?

De behandeling zal zo'n 2 uur duren. 

Hoe lang duurt een vooronderzoek?

Dat is afhankelijk van de behandeling. Op basis van de telefonische screening maken wij een inschatting of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling of voor lensimplantaten. Het vooronderzoek voor een ooglaserbehandeling duurt ca 1,5 uur. Het vooronderzoek voor lensimplantaten duurt ca 2 uur.

Hoe lang duurt een voorzetlens operatie?

Het plaatsen van een voorzetlens ongeveer 15 minuten per oog. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 2-5 uur in de kliniek.

Hoe lang duurt het herstel na een bovenooglidcorrectie?

Na een bovenooglidcorrectie mag u gedurende een week geen zwaar werk doen en adviseren wij u tillen en bukken zoveel mogelijk te voorkomen. De hechtingen worden na een week verwijderd door een verpleegkundige.

Hoe lang duurt het herstel van een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie is een grote operatie: overtollig vet, huid en onderhuidweefsel worden verwijderd en de spieren worden vaak ook strakker gemaakt. Daarom vergt een buikwandcorrectie ook een behoorlijke herstelperiode, die meestal 6 tot 12 weken duurt. Het is van belang dat u na de ingreep voldoende rust neemt en uw lichaam niet te veel belast. Daarom adviseren wij u de eerste dagen thuis rustig aan te doen, maar wel rond te lopen en dagelijks zoveel mogelijk kleine wandelingetjes binnenshuis te maken. Deze zorgen er voor dat uw bloedsomloop op gang blijft en het risico op het krijgen van een trombosebeen heel klein wordt. In het algemeen staan de eerste 2 weken na de operatie in het teken van relatieve rust: u beweegt wel, maar doet geen krachtige inspanningen. Als de buikspieren zijn gehecht, mag u 6 weken geen buikspieroefeningen doen. Tussen week 3 en 6 bouwt u de lichamelijke belasting op en na 6 – 8 weken mag u alle inspanningen weer doen die u wilt. Reken erop dat u tenminste de eerste 2 weken na de operatie vrij neemt van uw werk. 

Hoe lang duurt het herstel van een heupoperatie?

De meeste pijnklachten na een heupoperatie worden steeds minder en zijn na twaalf weken verdwenen. Heeft u andere klachten of neemt de pijn juist flink toe, kijk dan bij de informatie over complicaties en neem indien nodig contact met ons op voor overleg.

Hoe lang duurt het om een PROMs vragenlijst in te vullen?

Het duurt ongeveer 10 minuten om een PROMs vragenlijst in te vullen.

Hoe lang duurt het voordat de uiteindelijke vorm van de borst na een borstverkleining is bereikt?

Bij de ankermethode wordt de uiteindelijke vorm van de borst in 2 tot 3 weken bereikt. Bij de sleutelgatmethode duurt dat langer, meestal wel 2 –3 maanden. Het eindresultaat wordt pas na 6-12 maanden bij beide technieken bereikt.

Hoe lang gaat een knie- of heupprothese mee?

Gemiddeld 20 tot 25 jaar, afhankelijk van uw levensstijl en belasting van het gewricht.

 

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Uit onderzoek blijkt dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. 

Hoe lang gaat een schouderprothese mee?

We rekenen op ongeveer 10-15 jaar van een schouderprothese, maar bij zware belasting kan dit minder lang zijn.

Hoe lang gaat mijn nieuwe heup mee?

Afhankelijk van factoren zoals uw leeftijd, uw gewicht, hoe actief u bent en wat u precies doet, gaat uw heupprothese ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Zie hiervoor ook de informatie over het resultaat.

Hoe lang heb ik plezier van een bovenooglidcorrectie?

Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is in principe langdurig. Door veroudering en verslapping van het weefsel kan het soms nodig zijn om de ingreep na jaren te herhalen.

Hoe lang is een vooronderzoek geldig?

De uitkomsten van een vooronderzoek blijven drie maanden geldig. Indien u niet binnen 3 maanden na het vooronderzoek uw behandeling laat plaatsvinden, moet er een nieuw vooronderzoek gedaan worden.

Hoe lang moet ik de sportbeha dragen na een borstvergroting?

Dat verschilt van persoon tot persoon. We raden aan om in ieder geval de eerste 2 weken dag en nacht de sportbh te dragen. Na de eerste twee weken over het algemeen 2 tot 4 weken alleen overdag. Uw arts geeft aan wat voor u noodzakelijk is.

Hoe lang moet ik in de kliniek blijven?

De meeste cliënten blijven één of twee nachten in de kliniek. Zodra de wond droog is en de fysiotherapeut tevreden is over hoe u loopt en hoe u met de krukken overweg kunt, mag u naar huis. Zie hiervoor ook de informatie over de operatie en het herstel.

Hoe lang moet ik na de operatie in de kliniek blijven?

Na de operatie blijft u ongeveer 2 tot 3 dagen bij ons in de kliniek. Bij thuiskomt gaat u nog een revalidatieproces tegemoet. 

Hoe lang moet ik vrij nemen van mijn werk na een borstvergroting?

Na ongeveer 1 week kunt u na een borstvergroting weer aan het werk. Fysiek werk en zwaar tillen moeten nog even wachten. Na 4-5 weken mag u weer tillen en na 6 weken weer sporten.

Hoe lang na een neuscorrectie mag ik weer roken?

Roken is zeer slecht voor het herstel van de neus na de operatie. Cliënten die voor en/of na een neuscorrectie roken of tabaksproducten gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties.

Hoe lang na een neusoperatie kan ik weer aan het werken en sporten?

Een neuscorrectie heeft wat langer de tijd nodig om te genezen. Wanneer u neustampons hebt gekregen, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. De pleisters en het kapje worden na 7-10 dagen verwijderd. Over het algemeen kunt u na 10-14 dagen weer aan het werk. 

Gedurende een periode van 6 weken dient u contactsporten te staken en zal de huid van de neus moeten worden beschermd tegen overmatig zonlicht. Goed insmeren met sunblock is daarvoor voldoende.

Hoe lang verblijf ik in de kliniek na een neuscorrectie?

Na afloop van een neuscorrectie blijft u meestal nog 2 á 3 uur in onze kliniek.

Hoe lang worden mijn gegevens bewaard en waarom?

Bergman Clinics bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk is voor het doel van de verwerking. Wij bewaren uw medische gegevens minimaal 20 jaar na het eindigen van de behandeling, zoals wettelijk verplicht.

Hoe maak ik een afspraak?

Van uw huisarts of specialist heeft u een digitale verwijzing ontvangen. Dit is een e-mail van ZorgDomein waarin de verwijzing staat. 
Er bestaan meerdere opties om een afspraak te maken bij Bergman Clinics:

1. U klikt op de link in deze e-mail. Vervolgens kunt u dan gemakkelijk uw 1e afspraak bij Bergman Clinics online inplannen, evenals de locatie, arts, datum en tijd.

2. Maakt u niet zelf online een afspraak? Dan wordt u binnen 2 tot 3 werkdagen door Bergman Clinics gebeld om de afspraak in te plannen.

3. U kunt ons ook altijd zelf bellen op 088 9000 500.

Hoe ontstaat een bloedneus en wat kunt u daar aan doen?

Bloedneuzen komen voor bij kinderen.  Dat is meestal ten gevolge van neuspeuteren. Dus daar kunt u iets aan doen.

Bij volwassenen komt het vaker voor, wanneer er bijvoorbeeld een hoge bloeddruk is of wanneer er middelen gebruikt worden tegen de stolling van het bloed. Bijvoorbeeld bij hart-en vaatziekten.

Wanneer een neusbloeding dan optreedt, is één van de weinige reden wanneer je dan zou moeten snuiten. Hiermee kunt u de stolsels uitsnuiten en vervolgens de neus dicht knijpen. Dit houdt u zo'n 4-5 minuten vast. Stopt het bloeden? Dan heeft dit geholpen. Zo niet, dan gaat u naar de huisarts.

Hoe ontstaat heupslijtage?

De oorzaken van heupslijtage zijn divers en uiteenlopend. Heupslijtage kan onder andere ontstaan door een aangeboren heupafwijking, maar ook door overbelasting. Ook door een trauma of ziekte (denk hierbij aan reumatoïde) kan het kraakbeen sneller slijten dan normaal, waardoor slijtage aan de heup ontstaat. 

Hoe ontstaat ouderdomsstaar aan mijn oog?

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van per persoon verschillend.

Hoe ontvang ik een verwijzing?

Wanneer je huisarts of andere medische specialist vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je een verwijsbrief geven voor Bergman Clinics. De huisarts of medische specialist is dan ook altijd je eerste aanspreekpunt.

 

Hoe oud moet ik zijn om een schouderprothese te krijgen?

Niet de leeftijd maar de invaliditeit bepaalt of een schouderprothese voor u de oplossing is. In uitzonderlijke gevallen wordt bij twintigers of dertigers ook een schouderprothese geplaatst.

Hoe plan ik online een afspraak?

U ontvangt van uw huisarts of specialist een digitale verwijzing, dit is een e-mail van ZorgDomein waarin uw verwijzing staat.
U klikt op de link in deze e-mail. Vervolgens kunt u dan gemakkelijk uw 1e afspraak bij Bergman Clinics online inplannen, locatie, arts en datum en tijd.
Na het maken van de afspraak krijgt u de afspraakgegevens, informatie over de voorbereiding op de afspraak en de wijze waarop u uw behandeltraject digitaal kunt volgen in uw persoonlijke Mijn Bergman Clinics omgeving.
De digitale patiëntomgeving wijst zichzelf, maar u kunt altijd telefonisch contact opnemen, mocht het online afspraak maken toch niet lukken.
Maakt u niet zelf online een afspraak, dan wordt u binnen twee werkdagen door Bergman Clinics gebeld om de afspraak in te plannen.

Hoe plan ik online mijn 1ste afspraak?

In de meeste gevallen kunt u direct online uw 1e afspraak plannen.

Optie 1
Uw huisarts of specialist heeft u digitaal verwezen/geïnformeerd.

  • U ontvangt een e-mail van ZorgDomein. Let op; om in te loggen heeft u uw mobiele telefoon nodig.
  • Open de e-mail en druk op de link om in te loggen.
  • Om in te loggen, heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u per sms op uw mobiele telefoon.
  • Klik op de blauwe knop ‘verstuur SMS’ en vraag zo uw inlogcode aan.
  • U ontvangt nu een 6- cijferige code per sms.
  • Voer de 6- cijferige code in en klik op inloggen.
  • U bent nu ingelogd en kan:

Direct online uw afspraak plannen door op de knop Maak direct uw afspraak te drukken.

Optie 2
U bent niet digitaal geïnformeerd.

Hoe snel na een borstergroting mag ik weer douchen?

U kunt 24 uur na de ingreep alweer onder douchen. De sportbeha mag dan even uit.

Hoe snel reageert Bergman Clinics op een TeleDE consult?

De dermatologen van Bergman Clinics beantwoorden een teleconsult op werkdagen mits tussen 8.30 en 16.00 verzonden.

Regulier: binnen 4 uur

Spoed: binnen 1 uur

Hoe snel zie je het resultaat van een injectable behandeling?

Botox®
Enkele dagen na de Botox® behandeling begint de Botox® te werken en neemt de spieractiviteit af. Na 2 weken is het effect op de spier maximaal. De rimpels zijn veel minder diep en de huid wordt steeds gladder. Het effect van een Botox® behandeling blijft gemiddeld 3 tot 6 maanden zichtbaar.

Fillers
Het resultaat van fillers is direct zichtbaar, maar na ongeveer 3 weken is het effect optimaal. Het resultaat is, afhankelijk van het behandelde gebied, 9 tot 12 maanden zichtbaar.

Hoe stelt de arts de diagnose bij een telefonisch consult?

De arts legt u tijdens het eerste telefonische gesprek uit hoe hij te werk gaat en wat de volgende stappen zijn om tot een diagnose te komen. Ook krijgt u de gelegenheid uw vragen te stellen.

Hoe vaak komt een afwijkend uitstrijkje voor?

Van de 100 vrouwen, zonder klachten, die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Dit is afhankelijk van de ernst van het glaucoom. Bij weinig schade aan de oogzenuw is de frequentie van de controles minder dan bij ernstiger glaucoom of bij toename van het gezichtsvelduitval. Over het algemeen is de controle frequentie bij stabiel glaucoom 1 á 2 keer per jaar.

Hoe vaak moet ik terugkomen voor controle?

Heeft u eenmaal een prothese, dan raden we u aan om elke 5 jaar op controle te komen. Het kan zijn dat een deel van de prothese in de loop der tijd wat los raakt of de prothese na 10 tot 20 jaar aan vervanging toe is.

Hoe verlopen de controles na de heupoperatie?

De herstelperiode is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van de heupoperatie. Wij verwachten u dan ook regelmatig op controle. Samen met u bekijken we hoe het herstel verloopt en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Tijdens de controles kunnen eventuele complicaties worden ontdekt en behandeld. 

Hoe vindt de behandeling plaats bij een afwijkend uitstrijkje?

In overleg met u kan worden gekozen voor een behandeling. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde lisexcisie, waarbij een weefselstrip van de baarmoederhals wordt afgenomen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en vindt polikinisch plaats. De arts verdooft met een dun naaldje de baarmoedermond, zodat u de behandeling zelf niet voelt. Ook wordt er een sticker op het been geplakt om de stroom van het apparaat te geleiden. De gynaecoloog gebruikt vervolgens een dunne metalen lis. Hiermee wordt, door verhitting, een oppervlakkige laag cellen van de baarmoedermond weggenomen. 

Hoe voorkom ik dat kinderen een hese stem krijgen?

Wanneer kinderen langer dan drie weken hees zijn, is het verstandig om naar de stembanden te kijken. Zo kunnen we zien of er geen afwijkingen zijn.

De meest voorkomende afwijkingen van stembanden bij kinderen die hees zijn, is dat er knobbeltjes op zitten. Dat heeft te maken met het verkeerd gebruiken van de stem, met name als kinderen hard schreeuwen. Logopedie kan dan helpen. 

Het kan ook voorkomen dat er iets zeldzamers aan de hand is, dan is verder onderzoek nodig.

 

Hoe voorkom ik dat mijn kind bijziend wordt?

Bij Bergman Clinics | Ogen zien wij steeds meer kinderen met bijziendheid”, vertelt oogarts De Séra. Kinderen komen van jongs af aan in aanraking met tablets en smartphones, waardoor zij hun ogen vaker op korte afstand scherp stellen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van myopie (bijziendheid) versterkt en is het voor iemand lastig om in de verte scherp te zien.

Behandeling met oogdruppels
Sinds oktober 2017 zijn de orthoptisten van Bergman Clinics | Ogen gestart met een specifieke behandeling van myopie door middel van oogdruppels. De druppels voorkomen dat de bijziendheid groter wordt.

Leefstijladvies
Bergman Clinics | Ogen gelooft in de kracht van preventie. Daarom geven de orthoptisten alle kinderen een leefstijladvies: neem na 30 minuten lezen of tabletgebruik een korte pauze en houd devices op 30 cm afstand.

Het goede nieuws is, wanneer kinderen veel buitenspelen de kans vermindert op myopie. Bij buitenactiviteiten worden de ogen uitgedaagd om op diverse afstanden scherp te stellen: zowel verder weg als dichtbij. Er is hierbij veel variatie en activiteit voor de ogen, wat beter is dan intensief kijken op één afstand, zoals naar een tablet of boek. “Wij adviseren om minimaal 15 uren per week als het licht is buitenactiviteiten te ondernemen. Deze levensstijl kan van invloed zijn op de snelheid van de toename van myopie.

Hoe vraag ik een herhaalrecept aan?

Je kunt via Mijn Bergman Clinics een herhaalrecept aanvragen. Log in met jouw account en navigeer naar "Mijn Medisch Dossier".  Onder "Medicijnen" vind je de optie "Herhaalrecept aanvragen". Je kunt per medicatie een recept aanvragen.

Hoe vraag ik mijn medisch dossier op?

Je kunt jouw medisch dossier hier opvragen. Op deze pagina staat uitgelegd hoe je dit kunt doen via Mijn Bergman Clinics, de website of per post. Voor de laatste twee opties heb je een kopie van je paspoort nodig.

Hoe werkt de LasekPRK ooglaserbehandeling precies?

Binnen de PRK-ooglasertechniek bieden we twee varianten aan: LasekPRK en TransPRK. TransPRK is de meest geavanceerde van de twee en kan iets grotere afwijkingen corrigeren.
LasekPRK is een betrouwbare techniek die wereldwijd wordt toegepast. Het is een van de oudere ooglasertechnieken en de langetermijnresultaten zijn voorspelbaar en stabiel. Bij LasekPRK weken we het bovenste laagje van het hoornvlies los met alcohol en schuiven het met een borsteltje of spateltje opzij.

De behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels en u ligt op een behandelbed.
  • De oogarts verwijdert het meest oppervlakkige cellaagje van uw hoornvlies met alcohol.
  • Vervolgens verwijdert de oogarts een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel.
  • Na de behandeling spoelt de oogarts uw hoornvlies. U krijgt een zachte contactlens over het hoornvlies om het oog te beschermen en om het branderige en schrale gevoel te verminderen.
  • Na 3 of 4 dagen is het bovenste laagje van het hoornvlies genezen en verwijderen we de contactlens.

Hoe werkt de LASIK ooglaserbehandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel.
  • De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
  • U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar legt de oogarts met een spateltje het flapje van het hoornvlies opzij.
  • De Excimer laser corrigeert in zeer korte tijd de sterkte in het hoornvlies door een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde, wat de trefzekerheid heel nauwkeurig maakt.
  • De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.

Hoe werkt de SMILE ooglaserbehandeling precies?

SMILE is de meest zachtaardige ooglaserbehandeling die bestaat. De behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog wordt vooraf verdoofd met druppels.
  • U ligt op een behandelbed, die wordt zo ingesteld dat uw oog precies onder de microscoop van de laser komt.
  • In één keer maakt de Visumax-laser van Zeiss een dun schijfje hoornvliesweefsel los en maakt het een sneetje van maximaal 4 millimeter om het schijfje te verwijderen.
  • Het laseren zelf duurt slechts 30 seconden en is daardoor niet onaangenaam
  • De oogarts haalt met een speciale pincet het schijfje uit het hoornvlies.

Hoe werkt de TransPRK ooglaserbehandeling precies?

Binnen de PRK-ooglasertechniek bieden we twee varianten aan: LasekPRK en TransPRK. TransPRK is de meest geavanceerde van de twee, herstelt sneller en kan iets grotere afwijkingen corrigeren.

TransPRK is een doorontwikkeling van LasekPRK. Het epitheellaagje met laser wordt weggehaald. De arts hoeft het oog dan niet meer aan te raken, wat de behandeling makkelijker te ondergaan maakt. Ook is de laser bij TransPRK nauwkeuriger en geavanceerder dan bij LasekPRK.

De TransPRK behandeling gaat als volgt:

  • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels en u ligt op een behandelbed
  • De oogarts verwijdert het meest oppervlakkige cellaagje van uw hoornvlies met een laser.
  • Vervolgens verwijdert de oogarts een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel.
  • Na de behandeling spoelt de oogarts uw hoornvlies. U krijgt een zachte contactlens over het hoornvlies om het oog te beschermen en om het branderige en schrale gevoel te verminderen.
  • Na 3 of 4 dagen is het bovenste laagje van het hoornvlies genezen en verwijderen we de contactlens.

Hoe werkt TeleDE?

TeleDE is te gebruiken als app op een smartphone maar ook als webapplicatie op een tablet of computer. U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord en krijgt vervolgens een sms-verificatiecode opgestuurd. Met uw smartphone stuurt u enkele foto’s van een huidaandoening samen met medische en patiëntinformatie naar Bergman Clinics. De foto’s worden direct vanuit de app gemaakt (zoals bijvoorbeeld bij Whatsapp). En de medische en patiëntinformatie betreft het beantwoorden van een aantal vragen, vaak door een meerkeuzeoptie aan te vinken. Het uitvoeren van het gehele consult duurt ongeveer twee minuten.

Een dermatoloog van Bergman Clinics geeft binnen een dag antwoord over de diagnose en voorgesteld beleid. Het antwoord wordt ook als Edifact bericht naar u verstuurd.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

De analyse voor PROMs onderzoek wordt uitgevoerd op een bestand waarin geen naam en adresgegevens staan weergegeven. De resultaten van het onderzoek zullen op geen enkele wijze herleidbaar zijn tot u.

Hoeveel kost een bovenooglidcorrectie?

Op de pagina prijzen vind u de informatie over de prijs van een bovenooglidcorrectie. Indien u niet voldoet aan de strenge criteria van uw zorgverzekering voor medische indicatie, kunt u de operatie alsnog op eigen kosten bij ons laten uitvoeren.

Hoeveel pijn ervaar ik na de ingreep?

In de eerste dagen na de ingreep kunt u onder meer zwelling en blauwe plekken ervaren en vaak ook een wat “beurs” gevoel.  Ook kunt u de eerste dagen pijn ervaren, maar dit neemt vaak in de loop van de dagen na de ingreep af. De pijn is goed te vergelijken met flinke spierpijn. Tegen de ergste pijn kunt u  2 tabletten paracetamol (500 mg) innemen om de 4 à 6 uur.

Hoeveel pijn ervaar ik na een neuscorrectie?

Een neuscorrectie is niet erg pijnlijk en meestal is paracetamol voldoende.

Hoeveel PROMs vragenlijsten krijg ik?

U ontvangt in ieder geval voor het eerste consult bij de specialist een PROMs vragenlijst. Indien u een operatie ondergaat ontvangt u nogmaals 1 of 2 maal de PROMs vragenlijst. In onderstaand overzicht kunt u zien wanneer een PROMs vragenlijst verstuurd wordt per klacht.

Hoeveel weegt zo’n schouderprothese?

Een schouderprothese weegt, afhankelijk van het type, tussen de 250 en 400 gram. U merkt daar overigens niets van.

Houd ik littekens over aan een neuscorrectie?

Na een neuscorrectie zullen er geen opvallende littekens zichtbaar zijn.

Houd ik nog gevoel in mijn borst en rond de tepel na een borstverkleining?

Als de tepel en de tepelhof niet over een al te grootte afstand verplaatst hoeven te worden, dan is de kans dat het gevoel in de borst en rondom de tepel intact blijft redelijk groot. Rond de littekens is het gevoel altijd anders / minder.

Ik ben al ergens anders op consult geweest, maar wil de behandeling graag door Bergman Clinics laten uitvoeren. Kan dat?

In veel gevallen kunt u voor de behandeling terecht bij Bergman Clinics. Wanneer u ons contactformulier invult, bellen we u zo snel mogelijk om meer uitleg te geven. Bekijk hier voor alle behandelingen de toegangstijden per kliniek.

Ik ben bijziend (slecht zicht in de verte), kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Uw ogen kunnen gelaserd worden als u bijziend (myoop) bent. U bent bijziend als u moeite heeft met kijken in de verte. Het is bijvoorbeeld lastig om verkeersborden en de ondertiteling op televisie te lezen. Om bijziendheid te verhelpen met een ooglaserbehandeling moet de afwijking tussen de -0,5 en -10 liggen.

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?

Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Ik ben verziend (slecht zicht op de korte afstand), kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Uw ogen kunnen gelaserd worden als u verziend (hypermetroop) bent. U bent verziend wanneer u moeite hebt om van dichtbij en veraf goed te kunnen zien. Het is bijvoorbeeld lastig om een boek te lezen. Dit is iets anders dan ouderdomsverziendheid (wanneer je een leesbril nodig hebt). Om verziendheid te verhelpen met een ooglaserbehandeling moet de afwijking tussen de +1 en +4 liggen.

Ik ben zwanger, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Als u zwanger bent, kunt u geen ooglaserbehandeling ondergaan. Tijdens een zwangerschap (en tijdens het geven van borstvoeding) verandert de hormonale activiteit. Dit kan uw zicht beïnvloeden. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat u bent bevallen, of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Ik heb (beginnende) staar. Kom ik in aanmerking voor een lenswissel?

Een lenswissel is dezelfde behandeling als bij staar. Dus ja, als u (beginnende) staar heeft komt u hiervoor in aanmerking. Na de lenswissel heeft u geen staar meer en kan deze zich ook niet meer ontwikkelen.

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, wordt de behandeling met een monofocale lens zelfs vergoed door uw zorgverzekeraar. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Ik heb de vragenlijst halverwege afgebroken. Moet ik nu opnieuw beginnen?

Nee, als u opnieuw inlogt dan start de vragenlijst op het punt waar u bent geëindigd. De resultaten die u eerder heeft ingevuld zijn bewaard gebleven.

Ik heb droge ogen, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Van een ooglaserbehandeling worden je ogen tijdelijk wat droger. Bij LASIK met name kan dit langer duren, waardoor deze behandeling niet geschikt is voor mensen die al last hebben van droge ogen. De nieuwe, relatief zachtaardige ooglaserbehandeling SMILE geeft minder klachten van droge ogen, en kan dus ook geschikt zijn voor mensen met droge ogen. Hetzelfde geldt voor TransPRK.

Ik heb een cilinderafwijking, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Vaak gaat een cilinder gepaard met verziendheid of bijziendheid. Ooglaseren met cilinder is mogelijk tot 5 dioptrieën.

Ik heb een litteken over mijn buik. Kan ik toch tumescente liposuctie van de buik laten uitvoeren?

Een litteken op uw buik is geen beperking voor het uitvoeren van liposuctie; we hebben reeds veel liposculpturen van de buik uitgevoerd bij vrouwen en mannen die hier littekens hadden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar meestal kan een tumuscente liposuctie prima van een buikwand met littekens.

Ik heb een lui oog, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

U kunt uw ogen laten laseren met een lui oog wanneer u meer dan 25% zicht hebt met het luie oog. Een lui oog kan helaas niet verholpen worden.

Ik heb een nieuw e-mailadres, wat moet ik doen?

Wanneer u een nieuw e-mailadres heeft kunt u dit mailen naar proms@bergmanclinics.nl onder vermelding van uw naam en geboortedatum.

Ik heb het idee dat mijn antwoorden niet goed verstuurd zijn, klopt dat?

De vragenlijst is afgerond en verstuurd op het moment dat u het eindscherm hebt bereikt en niet meer terug kunt gaan in de vragenlijst. Als het verzenden van de vragenlijst is gelukt, verschijnt hier een melding van in het scherm.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie. Een derde optie is het inspuiten van gel (Bulkamid® ) in de plasbuis. Dit is een poliklinische behandeling, waarna u direct weer naar huis mag. 66% van de vrouwen is na een jaar klachtenvrij en 90 % is tevereden. 

Ik heb mijn PROMs vragenlijst afgerond. Kan ik de vragenlijst opnieuw invullen?

Wanneer u uw PROMs vragenlijst heeft afgerond kunt u de vragenlijst niet opnieuw invullen.

Ik heb nog pijn na de heupoperatie, is dat normaal?

Ja, het kan normaal zijn dat u in de eerste weken na de heupoperatie nog pijn heeft. De wond zelf en het gehele geopereerde gebied kunnen gevoelig zijn. In het kapsel rondom de nieuwe heup kan littekenweefsel ontstaan. Dit herstelt zich ongeveer net zo snel als het litteken aan de buitenkant van uw heup. Ook is er in de heup zelf veel veranderd en moeten de spieren en pezen daaraan wennen. Uw oefeningen helpen daarbij.

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose van de knie daardoor?

Er bestaat een relatie tussen overgewicht en artrose aan de knie. Gewicht verliezen geeft vaak al een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.

 

Ik heb permanente fillers, mag ik dan tijdelijke fillers gebruiken nu ik ouder word?

Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat er juist meer kans is op complicaties bij het gebruik van tijdelijke fillers in het gebied waar eerder permanente fillers zijn gebruikt. Het wordt daarom afgeraden om een behandeling met tijdelijke fillers van een gebied te doen waar permanente fillers zitten, andere gebieden kunnen wel behandeld worden. Alleen wanneer de permanente fillers verwijderd zijn uit een gebied, kan dit zelfde gebied later wel weer behandeld worden met een tijdelijke filler.

Ik heb striae. Gaan de striae na een buikwandcorrectie helemaal weg? 

Bij veel mensen zijn er striae op de buikwand ontstaan als gevolg van zwangerschap en/of overgewicht. Deze huidstriemen zijn niet altijd volledig te verwijderen, omdat een deel zich ook boven de navel bevindt. Deze striae blijven bestaan, maar worden door de operatie verplaatst naar de onderbuik.

Striae van de huid betekent ook dat de huid is beschadigd en daardoor ook vaak minder elastisch is. Daarom zal een buikwandcorrectie bij mensen met striae altijd een iets minder strak eindresultaat opleveren dan bij mensen die geen striae hebben.

Ik krijg dezelfde PROMs vragenlijst opgestuurd als voor de operatie, klopt dat?

Dit klopt. Om uw herstel en het effect van de ingreep goed in kaart te kunnen brengen ontvangt u voor en na de operatie dezelfde PROMs vragenlijst.

Ik mis de optie ‘niet van toepassing’ in de PROMs vragenlijsten.

De PROMs vragenlijsten zijn gestandaardiseerd en bevatten niet altijd de optie: ‘niet van toepassing’. Voor een juiste invulling van de PROMs vragenlijsten kan deze optie niet toegevoegd worden. Probeert u de vraag toch te beantwoorden door het antwoord te kiezen dat het beste past bij uw situatie.

Ik sta ergens anders op een wachtlijst voor een behandeling. Kan ik alsnog overstappen naar Bergman Clinics om zo eerder behandeld te worden?

In veel gevallen kunt u voor de behandeling terecht bij Bergman Clinics. Wanneer u ons contactformulier invult, bellen we u zo snel mogelijk om meer uitleg te geven. Bekijk hier voor alle behandelingen de toegangstijden per kliniek.

Ik wil al mijn gegevens bij Bergman Clinics verwijderd hebben, mag dat?

U kunt Bergman Clinics vragen uw gegevens te wissen. Er gelden wel specifieke beperkingen ten aanzien van onder meer het cliëntendossier.

Vanuit de medische wetgeving heeft Bergman Clinics een plicht tot dossiervoering. Bovendien zijn wij verplicht dossiers 20 jaar te bewaren. Vanuit privacy en de gezondheidszorg wetgeving heeft u het recht uw medisch dossier bij Bergman Clinics te laten verwijderen. Dit recht is geen absoluut recht en kent beperkingen en uitzonderingen. Wij kunnen dus niet zomaar iets verwijderen. Iedere verwijdering moet goed afgewogen worden. Uw behandelaar maakt, eventueel in overleg met de Privacy Officer, de afweging of de medische gegevens verwijderd mogen worden. Let op, financiële en administratieve gegevens zijn geen onderdeel van het medisch dossier.

Het verwijderen van een deel van het dossier kan alleen als de gedeelten voor de behandeling niet essentieel zijn en geen vertekend beeld opleveren van het geheel.

Wees u er bewust van dat indien uw medische gegevens zijn verwijderd, deze niet meer te traceren zijn. Mogelijk kunnen deze gegevens in de toekomst van belang zijn. Overweeg daarom om een kopie van uw medische dossier door ons over te dragen aan een andere zorgverlener of aan uzelf, alvorens u het laat verwijderen. Bekijk de formulieren die hier voor nodig zijn. 

Ik wil graag contact i.v.m een spoedverwijzing

Voor contact met een specialist belt u naar één van onderstaande intercollegiale telefoonnummers

Direct telefoonnr. voor verwijzers: 088 - 9000 599, optie
1. Ogen
2. Bewegen
3. Rug & Nek en chronisch pijnbestrijding
4. Huid & Vaten
5. Uiterlijk
6. Maag & Darm
7. Vrouw

U hoeft het menu niet af te luisteren en kunt direct doorklikken

 

Ik wil graag contact met een specialist

Voor contact met een specialist belt u naar één van onderstaande intercollegiale telefoonnummers of u beschrijft uw vraag/casus middels ‘Casusbespreking (digitaal)’

Direct telefoonnummer voor verwijzers: 088 - 9000 599, optie
1. Ogen
2. Bewegen
3. Rug & Nek en chronisch pijnbestrijding
4. Huid & Vaten
5. Uiterlijk
6. Maag & Darm en Hart
7. Vrouw
U hoeft het menu niet af te luisteren en kunt direct doorklikken

Ik wil graag teruggebeld worden door een specialist

Om teruggebeld te worden door een specialist belt u naar één van onderstaande intercollegiale telefoonnummers of stuurt u een mail met dit verzoek naar verwijzen@bergmanclinics.nl.


Direct telefoonnummer voor verwijzers: 088 - 9000 599, optie
1. Ogen
2. Bewegen
3. Rug & Nek en chronisch pijnbestrijding
4. Huid & Vaten
5. Uiterlijk
6. Maag & Darm en Hart
7. Vrouw
U hoeft het menu niet af te luisteren en kunt direct doorklikken

Ik wil me afmelden voor de PROMs vragenlijsten, wat moet ik doen?

U kunt zich afmelden door een mail te sturen naar proms@bergmanclinics.nl onder vermelding van uw naam en geboortedatum. Wij willen u er hierbij wel op wijzen dat het invullen van de PROMs vragenlijsten een belangrijk onderdeel is van uw behandeling.

Ik wil van mijn leesbril af, kan dat door middel van een lenswissel?

Ja, dat kan. Een lenswissel kan u van uw leesbril afhelpen. Of u hiervoor in aanmerking komt kan tijdens een uitgebreid vooronderzoek bepaald worden.

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor een bulking behandeling (Bulkamid®) of bekkenfysiotherapie kiezen. Als u voor bekkenfysiotherapie kiest is het belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij.

In het buitenland zijn lensimplantaten goedkoper, kan ik daar ook naartoe gaan?

Dat kan, maar de Nederlandse Vereniging van Oogartsen raadt het af om in het buitenland lensimplantaten te laten plaatsen, omdat niet bekend is welke eisen er in het buitenland worden gehanteerd en omdat er geen toezicht op is. In Nederland zijn er allerlei strenge kwaliteitseisen en normen. In het buitenland weten we dat niet precies. In Nederland is er ook een certificeringssysteem voor oogartsen. Alleen oogartsen die aan bepaalde eisen en regels voldoen, krijgen een certificaat.

In het sommige landen is ooglaseren goedkoper, kan ik daar ook naartoe gaan?

Dat kan, maar de Nederlandse Vereniging van Oogartsen raadt het af om in het buitenland uw ogen te laten laseren, omdat niet bekend is welke eisen er in het buitenland worden gehanteerd en omdat er geen toezicht op is. In Nederland gelden strenge kwaliteitseisen en normen. In het buitenland weten we dat niet precies. In Nederland is er ook een certificeringssysteem voor oogartsen. Alleen oogartsen die aan de gestelde eisen en regels voldoen, krijgen een certificaat.

Is de behandeling van tumuscente liposuctie pijnlijk

Over het algmeeen ervaren cliënten de behandeling als niet pijnlijk. Je voelt het inspuiten van de vloeistof. Dit is niet pijnlijk, wel kan het door sommigen als onaangenaam worden ervaren. Bij patiënten met pijnlijk vetweefsel spuiten we de vloeistof extra langzaam in om het zo minder onaangenaam te laten zijn. Het wegzuigen van het vet is niet pijnlijk. Je voelt het trillen van de zuignaald en je kan kleine steekjes voelen, maar pijn doet het niet. Hoe meer ontspannen je bent voor de ingreep des te makkelijker ervaar je de behandeling!

Is de behandeling van tumuscente liposuctie pijnlijk?

Over het algemeen ervaren cliënten de behandeling als niet pijnlijk. Wat je voelt is het inspuiten van de vloeistof. Dit is niet pijnlijk, wel kan het door sommigen als onaangenaam worden ervaren. Bij cliënten met pijnlijk vetweefsel spuiten we de vloeistof extra langzaam in om het zo minder onaangenaam te laten zijn. Het wegzuigen van het vet is niet pijnlijk. Je voelt het trillen van de zuignaald en je kan kleine steekjes voelen, maar pijn doet het niet. Hoe meer ontspannen je bent voor de ingreep des te makkelijker ervaar je de behandeling!

Is de heupoperatie nodig?

Heupen met weinig of geen slijtage vervangen wij niet. De arts adviseert alleen een heupoperatie bij ernstige slijtage van uw heupgewricht en bij invaliderende klachten. Hij of zij onderzoekt de slijtage vooraf met röntgen en soms een CT of MRI-scan en vraagt naar uw klachten.

U kunt erop vertrouwen dat de arts alleen een operatie adviseert als er ernstige slijtage is en hij of zij verwacht dat uw klachten flink zullen verminderen met een heupprothese.

Is de LasekPRK ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

LasekPRK geeft enkele dagen ongemak, irritatie, lichtgevoeligheid en soms pijn. Het zicht herstelt trager dan bijvoorbeeld SMILE, maar ook dan TransPRK. Over het algemeen verdwijnt het ongemak in ongeveer 5 dagen en is het zicht na 1-2 weken weer redelijk. Het totale herstel duurt circa 3 maanden.

Is de LasekPRK ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De LasekPRK-ooglaserbehandeling wordt al sinds 1987 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Is de LASIK ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de LASIK-behandeling is niet pijnlijk. Wel kan het creëren van het flapje een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld.
Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6-12 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen goed te laten herstellen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de LASIK ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De LASIK-ooglaserbehandeling wordt al sinds 1992 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is de SMILE ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de SMILE-behandeling is pijnloos. Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en binnen 6 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de SMILE ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De SMILE-ooglaserbehandeling wordt al meer dan tien jaar op grote schaal uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Lees hier meer over de mogelijke risico’s en complicaties.

Is de TransPRK ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

De behandeling zelf is volstrekt pijnloos. U voelt wel aanraking , spoelvocht en de Jodium kan een beetje prikken.

De eerste 3 dagen merkt u in wisselende mate ongemak, irritatie, lichtgevoeligheid en soms pijn. Het herstel van het zicht is trager in vergelijking met bijvoorbeeld SMILE. Dit komt omdat de bovenste laag van het hoornvlies moet herstellen.

Is de TransPRK ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De TransPRK-ooglaserbehandeling wordt al sinds 1999 uitgevoerd. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken

Is de voorzetlensimplantatie veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De voorzetlensimplantatie wordt al sinds 1980 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij lensimplantaties kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is een behandeling onder de 18 jaar mogelijk?

Bij Bergman Clinics | Uiterlijk voeren wij geen behandelingen uit onder de 18 jaar, met uitzondering van een aantal behandelingen bij de huidtherapeuten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op, via 088 9000 500.

Is een lensimplantatie terug te draaien? M.a.w. kunnen de lenzen er weer uit?

In principe kan dat, maar het is niet wenselijk.

Is een lenswissel pijnlijk?

Nee. Uw ogen zijn verdoofd en daarmee is de behandeling pijnloos. Het kan zijn dat uw ogen enkele uren na de behandeling licht irriteren.

Is een lenswissel veilig? Zijn er risico’s?

De lenswissel wordt al sinds 1950 uitgevoerd. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij lensimplantaties kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?

Nee. Alle behandelingen zijn verdoofd en daarmee pijnloos. Bepaalde handelingen kunt u wel voelen, maar ze zijn niet pijnlijk. De eerste uren na een behandeling kunnen uw ogen een paar uur tot een paar dagen geïrriteerd aanvoelen of soms pijn doen. Dit verschilt per type behandeling. Meer informatie is te vinden in het vergelijkingsoverzicht.

Is een ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s?

Al worden ooglaserbehandelingen al meer dan 30 jaar op grote schaal uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze procedure best beangstigend vinden. Vaak geven cliënten aan vooral bezorgd te zijn over het feit dat ze de hele procedure wakker blijven en de ogen open moeten houden, uit angst dat dit tot pijn en ongemak zal leiden. In feite duurt de gehele behandeling niet meer dan 20 minuten, waarvan het laseren zelfs minder dan 1 minuut per oog duurt. Laseren is een van de veiligste medische procedures ter wereld. De kans op een ooginfectie is kleiner dan bij dagelijks gebruik van contactlenzen.

Is een operatie altijd noodzakelijk?

Vrouwen met lichte stress- en/of aandrang-incontinentie hebben vaak het meeste baat bij een behandeling zonder operatie, zoals bekkenbodemfysiotherapie of medicatie.

Is er bij een gescheurde voorste kruisband altijd een operatie nodig?

Nee, soms is bij een gescheurde voorste kruisband een operatie niet (direct) nodig. Als de voorste kruisband net is gescheurd, begint u met rust, lopen met krukken, eventueel een steunend verband en bij uitzondering een brace. Er wordt een traject gestart met fysiotherapie waarbij de bovenbeenspieren goed worden getraind en veel aandacht wordt besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rond de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten te doen. Als de knie echter meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie kan worden bereikt of als de orthopeed inschat dat de knie zonder operatie te veel schade zal oplopen, wordt besloten tot een reconstructie van de voorste kruisband.

Is het gevaarlijk om fillers te laten inbrengen als ik net een COVID-19 vaccinatie heb gehad?

Uit onderzoek is gebleken dat er een kleine kans bestaat dat een recente filler behandeling een reactie vertoont op een COVID-19-vaccinatie.
Wij adviseren u daarom dringend om vanaf twee weken voor- tot twee na een COVID-19-vaccinatie geen fillerbehandeling te ondergaan.

Is het litteken van een ooglidcorrectie lang zichtbaar?

Dat wisselt heel sterk. De eerste 7-10 dagen is het gehele ooglid meestal blauw en is het litteken nog goed zichtbaar. Het ziet eruit als een dun gekleurd lijntje. In de loop van de eerste 3-4 maanden na de ingreep zal het litteken steeds dunner en minder zichtbaar worden.

Is het plaatsen van een voorzetlens pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, het plaatsen van een voorzetlens is niet pijnlijk. Uw oog is tijdens de behandeling geheel verdoofd. Na de behandeling heeft u ook geen last van irritatie of pijn. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6 weken is het zicht stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u vier weken oogdruppels gebruiken.

Is het resultaat van een lenswissel blijvend?

Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien. Deze behandeling is dankzij onze unieke 5 jaar garantie bij de prijs inbegrepen.

Is het verstandig om te vliegen als u verkouden bent?

Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius,  de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen.

Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels. Tijdens de vlucht druppelt u ook, zodat de buis van Eustachius zo goed mogelijk open blijft.

Dan valt de pijn over het algemeen heel erg mee.

Is maculadegeneratie erfelijk?

Erfelijke aanleg speelt een grote rol bij het ontstaan van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Wanneer u eerstegraads familieleden heeft met LMD heeft u een verhoogd risico om ook LMD te krijgen. In dat geval kunt u zich eventueel na het 50ste levensjaar oogheelkundig laten controleren om kenmerken van LMD in een vroeg stadium op te sporen. Een goede en betrouwbare genetische screening is op dit moment in Nederland nog niet beschikbaar.

Is onderzoek naar borstkanker nog mogelijk na een borstvergroting?

De eerste 3 – 6 maanden is zelf onderzoek van de borst lastiger, omdat het wordt vertekend door littekenweefsel. Daarna is zelfonderzoek goed mogelijk.

Zelfonderzoek wordt aangeraden vanaf 30 jaar iedere maand op een vast tijdstip uit te voeren. Een mammografie (röntgenonderzoek) laten uitvoeren is wat lastiger met borstimplantaten maar kan vanaf een een half jaar na de ingreep wel. We raden aan, indien men ouder is dan 40 jaar, voorafgaand aan de bostvergroting een mammografie te laten maken.

Is snel wel zorgvuldig?

Absoluut. Een snel traject betekent bij ons: efficiënt georganiseerd, zonder concessies aan kwaliteit.
• We werken met duidelijke stappen en korte lijnen tussen specialisten.
• Diagnostiek en behandeling vinden plaats onder één dak.
• Onze orthopedisch chirurgen gebruiken de nieuwste technieken, met volledige aandacht voor veiligheid en herstel.

Kan de borst na de borstverkleining weer groeien?

Of de borst weer in omvang toeneemt na de operatie is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste bestaat de borst voor een groot gedeelte uit vet. Indien u in gewicht aankomt zal de borst ook groeien. Bij jonge vrouwen is de kans dat de borst na de operatie weer groeit groter.

Kan een borstverkleining ook door liposuctie?

In plaats van voor een borstverkleinende operatie kan ook gekozen worden voor een borstverkleining met behulp van tumescente liposuctie. Dit heeft een aantal voor- en nadelen.
Voordelen:

  • Er is slechts een plaatselijke verdoving nodig en er wordt niet gesneden, dus er ontstaan geen littekens.
  • Het is een minder grote ingreep dan een operatie en u zult dus na de behandeling minder napijn hebben en veel minder kans op complicaties.

Beperking:

  • Er kan uitsluitend vetweefsel weggehaald worden, geen klierweefsel. Deze ingreep is zeker geschikt voor vrouwen met zware borsten, omdat het weghalen van vetweefsel kan maken dat zich na de ingreep veel minder rug-, nek- en/of schouderklachten voordoen dan voorheen. In alle gevallen treedt een duidelijk liftend effect op.

Kan er na een lenswissel nog staar ontwikkelen in mijn ogen?

Nee, bijkomend voordeel van deze ingreep is dat er na een lenswissel kan er geen staar meer kan ontwikkelen in uw ogen.

Kan ik autorijden / werken / sporten / na een lensimplantatie?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een lenswissel. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na 1 à 2 dagen alweer zelf rijden en werkzaamheden hervatten. Sporten mag weer vanaf een week na de behandeling.

Kan ik autorijden na een vooronderzoek?

Tijdens het onderzoek krijgt u pupil verwijdende oogdruppels toegediend, waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en bent gevoelig voor licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen. Kom dus samen met iemand naar het onderzoek of reis per openbaar vervoer. We adviseren om ook een zonnebril mee te nemen.

Kan ik begeleiding krijgen bij maculadegeneratie / kom ik in aanmerking voor Low Vision Onderzoek?

In overleg met de oogarts kan elke patiënt met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) met een visus kleiner of gelijk aan 30% of die visuele beperking in het dagelijks leven ervaart verwezen worden naar een Low Vision spreekuur voor hulpmiddelen of naar een revalidatiecentrum. Verder is het belangrijk om te weten dat er ook een patiëntenvereniging is voor patiënten met LMD: https://maculavereniging.nl/.

Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling?

Nee, de angst voor blindheid is niet reëel. Met de laser wordt alleen het hoornvlies bewerkt, het voorste laagje van uw oogbol. Daar valt het licht doorheen waar uw oog mee kan zien. De rest van uw oog, de iris, het netvlies, de oogzenuw en alle andere delen, komen niet in aanraking met de laser. Tijdens de behandeling houdt de computer al uw oogbewegingen in de gaten en compenseert meteen. Kijkt u net buiten beeld, dan stopt de laser direct.

Kan ik de resultaten van de PROMs vragenlijsten zelf inzien?

Tijdens het consult zullen de resultaten van de PROMs vragenlijsten besproken worden. Het is helaas nog niet mogelijk om de resultaten van de PROMs vragenlijsten zelf te ontvangen. Hier wordt momenteel aan gewerkt.

Kan ik elke cupmaat kiezen als ik een borstverkleining onderga?

Het is niet mogelijk een specifieke cupmaat te bereiken. Er bestaat namelijk geen vaste cupmaat. Een cupmaat is namelijk afhankelijk van uw borstkas omvang, bh- maat en omtrekmaat bh die u kiest.

We kunnen wel ieder mate van verkleining technisch bereiken, variërend van een beperkte tot een uitgebreide borstverkleining. De specialist zal in samenspraak met u afspreken wat hij gaat doen op basis van uw wens en de technische mogelijkheden. Meestal krijgt u hierdoor wel datgene wat u graag wilt.

Kan ik in termijnen betalen?

Het betalen in termijnen is niet mogelijk bij Bergman Clinics | Uiterlijk.

Kan ik met mijn Zivver account ook TeleDE gebruiken?

Als u al een Zivver account heeft kunnen wij u toegang geven tot TeleDE. Vervolgens gebruikt u uw Zivver account om in te loggen. Zie ook Wilt u TeleDE gebruiken?

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Wanneer je je afspraak wilt annuleren, kun je dit doen via Mijn Bergman Clinics, jouw online portaal. Je kunt tot uiterlijk 48 uur van tevoren je afspraak verzetten. Als je bent ingelogd, ga je in de menubalk rechtsbovenaan naar ‘Meer’ en ‘Afspraak wijzigen’. Daar kun je online je afspraak annuleren.

Bij niet tijdig verzetten of niet verschijnen op de afspraak zonder annulering, zijn wij helaas genoodzaakt € 40 in rekening te brengen.

Kan ik mijn afspraak verzetten?

Wanneer je je afspraak wilt verzetten, kun je dit doen via Mijn Bergman Clinics, jouw online portaal. Je kunt tot uiterlijk 48 uur van tevoren je afspraak annuleren. Als je bent ingelogd, ga je in de menubalk rechtsbovenaan naar ‘Meer’ en ‘Afspraak wijzigen’. Daar kun je online je afspraak verzetten.

Bij niet tijdig afmelden of niet verschijnen op de afspraak zonder annulering, zijn wij helaas genoodzaakt € 40 in rekening te brengen.

Kan ik na de operatie weer sporten?

Ja, na volledig herstel kunt u weer wandelen, fietsen en lichte sporten beoefenen, zoals golf of zwemmen. High-impact sporten zoals hardlopen worden afgeraden.

Kan ik na een borstvergroting nog borstvoeding geven?

Een borstvergroting heeft geen invloed op de werking van uw melkklieren en tepels. Heeft u na een borstvergroting toch problemen met het geven van borstvoeding, dan is de kans groot dat ook zonder borstprotheses die problemen waren ontstaan.

Kan ik na een borstverkleining nog borstvoeding geven?

Of u na een borstverkleining nog borstvoeding kunt geven hangt af van de hoeveelheid klierweefsel wat verwijderd moet worden. Als veel melkklierweefsel is verwijderd, dan wordt de kans dat borstvoeding geven nog lukt kleiner.

Kan ik na een ooglidcorrectie direct naar huis?

Wanneer u zich goed voelt en de arts of verpleegkundige het verantwoord vindt, dan mag u weer naar huis. Meestal is dat al een half uur na de ingreep. Uw begeleider of chauffeur kan u dan naar huis brengen.

Kan ik nog op de oude manier inloggen in Mijn Bergman Clinics, met mijn e-mailadres?

Het is alleen nog mogelijk om met uw DigiD in te loggen in Mijn Bergman Clinics. Dit is een gemakkelijke en veilige manier.

Kan ik ook gegevens van mijn zoon of dochter inzien?

Ja, wanneer uw zoon of dochter een eigen DigiD heeft, dan logt u gemakkelijk voor hem of haar in. U ziet dan de gegevens van uw zoon of dochter.

Kan ik te laat zijn voor een operatie aan mijn versleten knie?

Soms is het niet meer mogelijk om een knieprothese te plaatsen als de slijtage te ver is gevorderd. Dit gaat meestal gepaard met een extreme X- of O-stand van de knie.

Kan ik van mijn spataderen af komen?

Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of genezen. Als spataderen klachten geven of als u ze lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, lasertherapie of een operatie. 

Kan ik verzoeken mijn gegevens direct door te sturen naar een andere zorgverlener?

U heeft het recht Bergman Clinics te verzoeken uw gegevens door te sturen naar een andere arts, een zorginstelling of een zorgverzekeraar. In de praktijk is het niet altijd technisch mogelijk om gegevens rechtstreeks door te sturen. Soms kan het dan sneller en handiger zijn om een kopie van het dossier op te vragen en deze zelf mee te nemen naar de andere zorginstelling of arts. Wanneer u uw verzoek goed uitlegt kunnen wij met u meedenken wat de beste manier is om uw informatie naar de andere arts of zorginstelling aan te leveren.

Kan ik zelf kiezen voor een Bergman Clinics kliniek waar de toegangstijden het kortst zijn?

De toegangstijden kunnen per kliniek verschillen. Soms kunt u door een eindje te reizen eerder terecht voor uw behandeling. U kunt zelf een kliniek kiezen. Houdt u er rekening mee dat dan alle vervolgafspraken ook bij deze kliniek zijn.

Wanneer u ons contactformulier invult, bellen we u zo snel mogelijk om meer uitleg te geven. Bekijk hier voor alle behandelingen de toegangstijden per kliniek.

Kan ik zelf kiezen welke lensimplantaten ik wil?

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De uiteindelijke beslissing neemt u gezamenlijk met de oogarts.

Kan men lipoedeem genezen?

Nee, lipoedeem kan niet worden genezen. De oorzaak voor lipoedeem is namelijk nog niet opgehelderd, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft, die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Maar de bijhorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten kunnen verminderd worden door tumescente liposuctie.

Kan nastaar verholpen worden?

Ja, nastaar kan zeker verholpen worden. Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. 

Komt het vet weer terug na tumescente liposuctie?

De vetcellen die zijn weggehaald na tumuscente liposuctie komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over uw hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Krijg ik oogdruppels toegediend voorafgaand aan een gezichtsveldonderzoek?

Voorafgaand aan het gezichtsveldonderzoek wordt u niet gedruppeld. U kunt zelf autorijden of fietsen. Indien u voor de uitslag komt van het gezichtsveldonderzoek, kan de oogarts er soms voor kiezen wel te druppelen om goed in het oog te kunnen kijken.

Krijg ik tijdens de operatie een ruggenprik?

De ingreep verloopt onder algehele narcose of een kortwerkende ruggenprik. 

Mag ik alles doen met een nieuwe heup?

U mag en kunt bijna alles weer doen met een nieuwe heup. De beste oefening en beweging voor uw heup is fietsen, maar na de herstelperiode kunt u allerlei sporten doen. Wilt u een sport weer oppakken, dan is het verstandig samen met een fysiotherapeut een programma voor sporthervatting te maken.Zie hiervoor ook de informatie over herstel en resultaat.

Mag ik beeld en/of geluidsopnames maken?

Respecteer de (andere) cliënten en de medewerkers van onze organisatie en ook de privacy van deze mensen. Maak niet ongevraagd foto’s of andere (beeld)opnames van andere cliënten of onze medewerkers.

U mag wel geluidsopnames maken van het gesprek met uw zorgverlener. Laat dit graag van te voren weten aan uw zorgverlener. Een geluidsopname kan ondersteunend zijn voor het begrijpen van de verkregen informatie, wat kan leiden tot betere informatieoverdracht en gezamenlijke besluitvorming. Deze opnames zijn alleen voor privégebruik en mogen niet zonder toestemming van uw zorgverlener openbaar gemaakt worden.

Mag ik Botox® of fillers gebruiken als ik zwanger ben en/of borstvoeding geef?

Nee, wij adviseren geen Botox® en/of fillers te gebruiken als u zwanger bent en/of borstvoeding geeft.

Mag ik een kopie van een dossier van een familielid opvragen?

U mag alleen kopieën van een dossier van een ander ontvangen, indien:

  • U schriftelijk gemachtigd bent door de cliënt of een gerechtelijke vertegenwoordiger bent.
  • Het gaat om uw kind jonger dan 16 jaar (mits u het ouderlijk gezag heeft).
  • Minderjarigen van 12 tot 16 jaar kunnen ook zelf een verzoek tot inzage doen.

Kopieën uit medische dossiers van overleden cliënten worden niet verstrekt, tenzij:

  • Cliënt (bij leven) hiervoor iemand heeft gemachtigd.
  • Dit wordt vereist vanuit de wet
  • De rechter hier toestemming voor heeft gegeven.
  • De arts van oordeel is dat sprake is van een veronderstelde toestemming van de overledene
  • De arts na een belangenafweging zijn beroepsgeheim doorbreekt ten behoeve van het gerechtvaardigd belang van een ander (bijvoorbeeld in geval van een erfelijke ziekte).

Mag ik mijn nieuwe kniegewricht na de operatie gaan belasten?

Na de operatie mag u uw nieuwe knieprothese meteen gaan belasten. Dit klinkt wellicht onwaarschijnlijk, maar door goede pijnstilling tijdens en direct na de ingreep bent u in staat om uw nieuwe kniegewricht te belasten. Door deze methode (de Rapid Recovery) zult u merken dat u sneller op de been bent. 

Mag ik na behandeling met injectables naar de sauna of zonnebank?

Vermijd sauna en/of zonnebank tot 1 week na behandeling met injectables.

Mag ik naar de schoonheidsspecialiste na een behandeling met fillers?

Na een behandeling met fillers mag u de eerste 2 weken geen behandelingen bij een schoonheidsspecialist en/of huidtherapeut ondergaan van het behandelde gebied (denk aan peelings, microdermabrasie, bindweefselmassage etc.).

Mag ik roken vóór een ooglidcorrectie?

Om de genezing van een ooglidcorrectie zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het aan te raden om te stoppen met roken.

Mag ik tijdens één behandeling zowel botox als fillers ingespoten krijgen?

Indien u de wens heeft om verschillende gebieden te laten behandelen is een combinatiebehandeling van Botox® en fillers goed mogelijk. Denk aan een Botox® behandeling voor de fronsrimpel en een fillerbehandeling van de lippen. Van eenzelfde gebied wordt het tegelijktijdig gebruik van Botox® en fillers afgeraden, zoals bijvoorbeeld de combinatie Botox® én fillers voor de fronsrimpel. Meestal wordt daar eerst de Botox® behandeling van de rimpel uitgevoerd, waardoor deze rimpel grotendeels verdwijnt. De resterende diepte kan dan na een paar weken tot maanden aanvullend worden gecorrigereerd met een tijdelijke filler.

Mag ik verzoeken om mijn dossier aan te passen/rectificeren?

U kunt Bergman Clinics vragen om onjuiste gegevens zo spoedig mogelijk te herstellen of gegevens aan te vullen. Bijvoorbeeld indien u een verkeerde geboortedatum hebt opgegeven of bij een adreswijziging. Het gaat om het wijzigen van feitelijke gegevens. Een diagnose mag u bijvoorbeeld niet wijzigen. Wel mag u altijd uw eigen zienswijze toevoegen aan het dossier, net als de uitkomst van een second opinion. Als u uw gegevens wilt wijzigen of iets wil toevoegen aan uw dossier, kunt u het formulier correctie of aanvulling van mijn dossier invullen.

Mijn been is dik na de operatie, hoe lang blijft dit zo?

Zwelling van het been is na de operatie heel gewoon, u zult merken dat dit de eerste weken na de operatie vermindert. Goed oefenen is belangrijk om de zwelling te verminderen. Ook zal de zwelling verminderen als u geregeld uw been omhoog legt.

Mijn oren ‘klaren’… wat is dat eigenlijk?

Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte. Deze wordt afgegrensd door het trommelvlies aan de ene kant en de buis van Eustachiusopening aan de andere kant.

De buis van Eustachius loopt van het oor naar de neusholte. Als er onderdruk in de middenoorholte is, dan doet dat pijn. Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.

Het klaren van uw oren moet niet te hard, anders scheurt het trommelvlies.

Moet ik de PROMs vragenlijst ook invullen als ik nogmaals een behandeling, aan het zelfde of een ander gewricht, heb ondergaan?

Ja, in dat geval zal u de PROMs vragenlijst alsnog in moeten vullen. Aan het einde van de PROMs vragenlijst wordt u gevraagd of u nogmaals een behandeling heeft ondergaan, hier kunt u aangeven wat voor behandeling u heeft ondergaan.

Moet ik mijn glaucoomdruppels doorgebruiken na een operatie?

Het doel van een glaucoomoperatie is om een nieuwe afvoer te maken waardoor het kamerwater het oog kan verlaten, zodat de oogdruk afneemt. Afhankelijk van de uiteindelijk bereikte oogdruk na een operatie en afhankelijk van het soort operatie, besluit de oogarts of u kan stoppen met druppelen of dat u minder druppels kunt gebruiken. In de eerste maanden na een glaucoomoperatie moet u even meer druppelen. Dit bespreekt de oogarts met u tijdens de controle afspraken na een operatie.

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Moet ik onder narcose voor een bovenooglidcorrectie?

Nee, een bovenooglidcorrectie gebeurt namelijk over het algemeen onder plaatselijke verdoving.

Moet ik voor de lenswissel mijn contactlenzen uit?

Voordat uw lenswissel kan plaatsvindt moeten uw contactlenzen inderdaad een tijdje uit.

  • Voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 2 weken uit
  • Voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 4 weken uit
  • Voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 6 weken uit

Moet ik voor de ooglaserbehandeling mijn contactlenzen uit?

Voordat uw ooglaserbehandeling plaatsvindt moeten uw contactlenzen inderdaad een tijdje uit.
- Voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 2 weken uit
- Voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 4 weken uit
- Voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 6 weken uit

Moet ik voorafgaand aan een gezichtsveldonderzoek mijn contactlenzen uit?

Alleen als u multifocale lenzen draagt moet u deze voor het gezichtsveldonderzoek uitdoen. Overige contactlenzen en uw bril mag u gewoon dragen tijdens het onderzoek.

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?

Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren. Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?

Ziet u flikkeringen alsof het onweert?

  • Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
  • Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?

Neemt u contact op met de medewerkers van Bergman Clinics | Ogen. 

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?

Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?

Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?

De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren?

  • Sauna: 2 weken na de operatie
  • Kapper: 1 week na operatie
  • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
  • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
  • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
  • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
  • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
  • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
  • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
  • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?

Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Bergman Clinics | Ogen implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Na een ooglidcorrectie: mag ik pijnstillers nemen na de ooglidcorrectie? Mag ik een paracetamol, Ibuprofen of aspirine nemen tegen de pijn?

Toegestaan: Paracetamol tegen de pijn. Niet toegestaan is: Ibuprofen of aspirine, deze werken bloedverdunnend en dat is niet wenselijk.

Na ooglidcorrectie: moet ik mijn oogleden koelen na de ooglidcorrectie?

Direct na de ingreep wordt, gedurende 15 tot 30 minuten, een verkoelend oogmasker op de oogleden gelegd om zwelling en bloeding zoveel mogelijk te beperken. Het is verstandig ook thuis nog enige tijd rustig te gaan liggen met een verkoelend oogmasker of verband op uw oogleden. Herhaal dit de eerste week regelmatig. De maskers zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Na ooglidcorrectie: wanneer worden de hechtingen verwijderd na een ooglidcorrectie?

Dit is na 7 tot 10 dagen.

Na ooglidcorrectie: wat zijn de leefregels?

Tijdelijke gedragsregels tot de oogleden goed zijn genezen: (in ieder geval 2 weken en 2 maanden tegen de zon beschermen)

  • géén zon of zonnebank
  • niet zwemmen of naar de sauna
  • niet zware sporten
  • geen make-up dragen
  • teveel druk op hoofd vermijden
  • gezicht wassen met lauwwarm water
  • recreatief sporten na 2 weken, dus niets waar je je gezichtsspieren mee aanspant

Na ooglidcorrectie: wat zijn de verwachtingen van herstel? Wanneer zijn de littekens verdwenen? Wanneer kan er gesproken worden van een eindresultaat? Wanneer stopt de zwelling, blauwe kleur, jeuk, trekkend gevoel?

De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog 2 à 3 weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd zijn. Ook kan een trekkend gevoel rond de ogen optreden soms zelfs jeuk. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen. Ook is zwaar tillen niet verstandig. Het gezicht wassen met lauwwarm water is wel toegestaan. Na ongeveer een half jaar zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en kan van een eindresultaat worden gesproken.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?

U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.

Ooglidcorrectie: moet de medicatie voor de trombosedienst gewijzigd worden voor een ooglidcorrectie?

Dit moet u overleggen met uw oogarts, neemt u hiervoor contact op met onze medewerkers van Bergman Clinics | Ogen.

Op welke wijze wordt stressincontinentie behandeld?

Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie, waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis.
Een alternatief voor een operatie is een Bulkamid® behandeling. Bij deze behandeling wordt poliklinisch via een dunne camera gel (Bulkamid®) in de wand van de plasbuis ingespoten. Na deze behandeling mag u direct naar huis en mag u vrijwel alles meteen weer doen.

Plaatsen jullie ook de zogenaamde "gender knieprothese"?

Bovengenoemde knieprothese is met name ontwikkeld voor vrouwen, om te zorgen dat de afmetingen van de prothese onderdelen zo goed mogelijk passen bij de bouw en verhoudingen van het kniegewricht van de vrouw. Naarmate het aantal knieprothesen dat geplaatst werd sterk toenam (alleen in Nederland worden er jaarlijks 18.000 knieprothesen geplaatst), rapporteerden meer en meer orthopedisch chirurgen dat er behoefte was aan prothesen die beter aansloten bij de anatomie van hun vrouwelijke patiënten.

Bij het plaatsen wordt de knie optimaal uitgebalanceerd (balancing). Voortdurend wordt erop gelet dat de prothese in de voor de individuele patiënt optimale stand wordt gepositioneerd. Daarmee wordt de anatomische valgus hoek (de hoek van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen) nagestreefd. Er staan ons verschillende maten knieprothese ter beschikking om een optimale pasvorm te garanderen. Voor vrouwen is er tevens een “slim” variant beschikbaar, aangepast aan de vrouwelijke anatomie.

SMILE is de nieuwste ooglaserbehandeling. Ben ik een proefkonijn?

Nee, de basistechniek van laseren bestaat al ruim 50 jaar. SMILE is de nieuwste variant daarvan en wordt al ruim 10 jaar internationaal op grote schaal toegepast. Het is in feite een hele bekende technologie in een nieuw jasje, waardoor deze snel veilig, en zonder iets te verstoren in het oog uitgevoerd kan worden.

 

Tot wanneer heb ik de tijd om de PROMs vragenlijst in te vullen?

U kunt de PROMs vragenlijst tot 2 weken na de uitnodigingsmail invullen.

Tot welke afwijking kunnen mijn ogen gelaserd worden?

In principe kunnen wij ogen laseren tussen de -10 en +4 (inclusief cilinder). Echter verschilt dit per behandeling en geldt hierbij daarom wel de voorwaarde dat uw ogen geschikt moeten zijn voor de betreffende behandeling.

Tot welke leeftijd kun je tumuscente liposuctie laten uitvoeren?

In principe is er geen leeftijdsgrens voor tumescente liposuctie onder plaatselijke verdoving. Als u gezond bent is er geen enkele reden waarom u zich zou moeten neerleggen bij een ontevreden gevoel over uw lichaam. Indien u medicijnen gebruikt of onder behandeling bent, wordt er meestal eerst contact opgenomen met uw behandelend specialist.

Trekt de huid weer strak nadat vet is weggehaald?

Ja, de huid trekt weer strak nadat het vet is weggezogen. Tumuscente liposuctie is een speciale techniek van liposuctie, waardoor niet alleen het vet verdwijnt, maar ook de huid strakker trekt. Hierdoor is het vaak niet nodig een facelift uit te voeren. 

Van welke zorgverzekeraars mag een extramurale optometrist verwijzen?

Een extramurale optometrist (die een persoonlijke AGBcode heeft) mag van alle zorgverzekeraars verwijzen, met uitzondering van:
• ENO: Salland Zorgverzekering, Salland ZorgDirect, Holland zorg.
• DSW: Stad Holland, In Twente

Voor optometristen die deelnemen aan de pilot in Ede geldt de volgende uitzondering:
Zij mogen wel verwijzen van ENO: Salland Zorgverzekering, Salland ZorgDirect, Holland zorg.
Zij mogen niet verwijzen van: DSW: Stad Holland, In Twente

 

Vanaf en tot welke leeftijd kunnen mijn ogen gelaserd worden?

In principe is een ooglaserbehandeling mogelijk vanaf 18 jaar tot circa 55. Dit is een richtlijn. Indien u ouder bent dan 45 is het soms beter om enkele jaren te wachten en te kiezen voor een lenswissel. Na een uitgebreid vooronderzoek kunnen wij u precies vertellen wat de beste keuze is voor uw ogen.

Vanaf welke leeftijd krijg je symptomen/ klachten?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is er in vele verschillende vormen. In de regel treden de eerste symptomen op vanaf 70 jaar. Er zijn ook familiaire vormen die op jongere leeftijd voorkomen.

Verslaafd raken aan neusdruppels, kan dat? En kan het kwaad?

Ja, verslaving aan neusdruppels komt heel vaak voor. Het is zo, dat als je het gebruikt, dan gaat de neus open en als je ermee stopt, dan krijg je een soort rebound effect, zodat de neus helemaal dicht gaat zitten. Dus daarom raak je er dan aan verslaafd, omdat je dan weer nieuwe druppels neemt. Op het moment dat dat zo is en dat langer duurt dan bijvoorbeeld 2 maanden, is het verstandig om een keer een kno-arts te raadplegen. Er zijn wel dingen aan te doen.

Vindt er bij een buikwandcorrectie ook liposuctie plaats?

Ja, dat gebeurt bijna altijd. Om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen bereiken van uw buikwandcorrectie, moet niet alleen het teveel aan huidoverschot verwijderd worden maar ook het overschot aan vet (van bijvoorbeeld de bovenbuik, de flanken en/of de rug). Alleen maar strakker trekken van de voorste buikwand zonder overtollig vet van de bovenbuik, schaamheuvel en/of flanken te verwijderen levert alleen maar een strakkere buik op, maar geen beter geproportioneerd lijf op. De plastisch chirurg zal dit aspect altijd met u bespreken en meenemen in het behandelplan van een buikwandcorrectie.

Een zeer uitgebreide buikwandcorrectie met uitgebreide liposuctie wordt vaak een liposuctie ondersteunde buikwandcorrectie genoemd (in het Engels ”liposuction-assited abdominoplastiek").

Voluit niezen of ingehouden niezen, wat is beter?

Bij niezen komt er een grote drukgolf tot stand. Als je de neus dichtknijpt, hou je die drukgolf tegen en komt er een grote druk in de bloedvaten in het hoofd en dat is slecht. Dus het is beter om voluit te niezen, het is natuurlijk wel ter een bestrijding van besmettingsgevaar, beter om een zakdoek in de buurt te houden.

Voor welke aandoeningen kan ik TeleDE gebruiken?

In principe kan TeleDE voor alle dermatologische aandoeningen worden gebruikt. Gepigmenteerde afwijkingen zijn helaas niet goed te beoordelen op een normale foto en moeten vaak met een dermatoscoop bekeken worden. De dermatoloog zal in dat geval adviseren de patiënt te verwijzen.

Voor welke klinieken geldt dit?

In alle Focusklinieken | Bewegen van Bergman Clinics zijn de toegangstijden kort en is het behandeltraject efficiënt ingericht. In Rijswijk verloopt momenteel het traject het snelst: binnen één maand na diagnose een nieuwe knie of heup. Daaropvolgend hebben Breda en Arnhem zeer korte toegangstijden tot eerste consult en operatie.

Voor wie is een lenswissel (PRELEX/RLE) geschikt?

Een lenswissel is mogelijk als u:

  • U bent ouder dan 50 jaar en hebt een bijziendheid afwijking (slecht zicht in de verte) groter dan – 3.00 of een verziendheid afwijking (slecht zicht dichtbij) groter dan +1.00. Indien u een cilinderafwjjking heeft tot XX kunnen wij deze mee corrigeren door middel van een torische lens.
  • U bent jonger dan 50, verziend (slecht zicht op korte afstand), maar een ooglaserbehandeling of voorzetlenzen zijn bij u niet mogelijk.
  • U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling en voor welk type lens u in aanmerking komt hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals uw levensstijl en de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies, de bouw en gezondheid van uw ogen en de toestand van uw netvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Voor wie is TeleDE?

TeleDE is een dienst is voor huisartsen en aan hen verbonden praktijkondersteuners.

Waar is het uitstrijkje voor bedoeld?

Het uitstrijkje, ook wel bekend als het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, is ervoor bedoeld om in een vroeg stadium vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Iedere 5 jaar worden alle vrouwen in Nederland tussen de 30 en de 60 jaar uitgenodigd voor dit onderzoek, dat plaats vindt bij de huisarts. 

Waar kan ik een ooglidcorrectie laten uitvoeren?

U kunt een ooglidcorrectie laten uitvoeren bij één van de focusklinieken van Bergman Clinics.  De ingreep wordt zowel uitgevoerd door een plastisch chirurg als een oogarts.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waar kan ik op digid.nl de instructievideo’s vinden?

U kunt de instructievideo’s hier vinden.

 

Waar kan ik rekening mee houden als ik psoriasis heb?

De buitenste laag van de huid wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Om de hoornlaag ligt een beschermend filmpje, de zuurmantel, die uit talgvet en zweet bestaat. Deze superdunne film, ook wel de natuurlijke beschermlaag van de huid genoemd, bevat natuurlijke vochtvasthoudende bestanddelen en beschermt de hoornlaag tegen uitdroging. Nu zijn er allerlei factoren die beschadiging van de zuurmantel in de hand werken, met als gevolg dat de huid uitdroogt. Voor mensen met psoriasis een extra groot probleem, omdat zij vaak met een droge huid kampen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden.

Zeep
Een van de belangrijkste oorzaken van beschadiging van de zuurmantel is het veelvuldig en langdurig gebruik van zeephoudende producten. In ieder geval onder de douche of in bad kunnen mensen met een droge huid de zeep, douchegel of badschuim (zeephoudende producten) beter links laten liggen. Ze drogen de huid uit en het zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt. Het beste is gebruik te maken van een olie. Olie gaat het uitdrogende effect van water enigszins tegen, werkt verzachtend en helpt tegen de jeuk. Wanneer u de olie gebruikt vlak voordat u onder de douche vandaan stapt, voorkomt u dat u alle olie er weer afspoelt. Bij drogist en apotheek zijn allerlei, geparfumeerde en ongeparfumeerde, oliën te koop. Veel mensen met psoriasis hebben niet alleen een droge maar ook een gevoelige huid en geparfumeerde producten kunnen dan voor irritatie zorgen op de schilferende plekken. Daarom verdienen ongeparfumeerde producten de voorkeur. Naast het gebruik van zeephoudende producten, wat u dus het beste kunt vermijden, zijn er nog meer factoren die de zuurmantel kunnen aantasten. Zoals verkeerde bad- en douchegewoontes.

Douchen en baden
Net als zeep zorgt water voor uitdroging van de huid. Wie een droge huid heeft, kan dan ook beter niet te vaak en te lang een douche of bad nemen. Bovendien is het af te raden om erg warm water te gebruiken. Probeer het douchen te beperken tot maximaal eenmaal daags vijf minuten, en gebruik lauwwarm water (maximaal dertig graden). Voor het baden geldt ook: niet te warm en maximaal eenmaal per dag, en niet langer dan een kwartier. Na het douchen of baden is het aan te raden om de huid deppend te drogen. Daarmee belast u de huid het minst. Overigens hebben mensen met psoriasis vaak ook baat bij een bad, mits er olie en/of zout is toegevoegd.

Peeling en scrubs
Omdat mensen met psoriasis behalve een droge vaak ook een gevoelige huid hebben, is het gebruik van peelings en scrubs af te raden. Zij bevatten schurende bestanddelen, die de huid kunnen beschadigen en daardoor tot verergering van de psoriasis kunnen leiden. Datzelfde geldt voor producten met fruitzuren of fruitenzymen, die de huid kunnen irriteren."

Waar kan ik terecht voor een klacht over mijn privacy?

De medewerkers van Bergman Clinics zetten zich in om u zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en te begeleiden. Toch kan het gebeuren dat u een negatieve ervaring heeft of dat de behandeling of organisatie niet voldoet aan uw verwachtingen op het gebied van uw privacybescherming. U kunt hiervoor het reguliere klachtenproces doorlopen. Hier vindt u hoe u een klacht kunt indienen..

Waar moet ik op letten bij het inplannen van een afspraak?

Wanneer u een verwijzing hebt gekregen van uw huisarts of specialist, let u er dan op dat deze deze niet ouder mag zijn dan 1 jaar. 

Waar staat LasekPRK voor?

Lasek staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileus. PRK staat voor Photo Refractive Keratectomie. De term wordt gebruikt voor behandelingen waarbij het oppervlakte laagje van het hoornvlies mechanisch of met alcohol wordt verwijderd alvorens de sterkte met excimer laser te corrigeren.

Waar staat LASIK voor?

LASIK, ook wel bekend als FemtoLASIK en FS LASIK, staat voor Laser Assisted in Situ Keratomileusis.

Waar staat PRELEX/RLE voor?

Een lenswissel wordt ook wel PRELEX of RLE genoemd. RLE staat voor Refractive Lens Exchange. PRELEX staat voor Presbyopic Lens Exchange.

Waar staat SMILE voor?

SMILE, ook wel bekend als RelexSMILE, staat voor Small Incision Lenticule Extraction.

Waar staat TransPRK voor?

TransPRK staat voor trans epitheliale PRK ofwel Photo Refractive Keratectomie.

Waar vind ik de screeningsvragenlijst voor mijn intakegesprek?

De screeningsvragenlijst vindt u in uw account van Mijn Bergman Clinics

Nadat uw afspraak bij Bergman Clinics gemaakt is, kunt u inloggen in Mijn Bergman Clinics.

Na het inloggen in het digitaal cliëntportaal Mijn Bergman Clinics selecteert u rechts bovenin het menu de optie "Vragenlijsten".

Opent u Mijn Bergman Clinics op u uw telefoon, dan selecteert u rechtsonderin Meer en vervolgens de optie "Vragenlijsten". Daar staat de vragenlijst voor u klaar.

In uw Mijn Bergman Clinics omgeving vindt u ook alle informatie over het onderzoek, de voorbereiding op het onderzoek en de routebeschrijving naar de kliniek.

Let op! Wij vragen u voorafgaand aan uw intakegesprek de screeningsvragenlijst in uw Mijn Bergman Clinics in te vullen. Deze informatie is voor ons van belang om een goed beeld van uw algehele gezondheid te krijgen. De vragenlijst dient vóór uw intakegesprek ingevuld te zijn, anders kan dit gesprek mogelijk niet doorgaan. Het invullen neemt enkel 10 minuten in beslag. 

 

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waar worden de resultaten voor gebruikt?

De resultaten worden met u besproken tijdens het consult met de specialist. Het geeft uw arts informatie om, samen met u, te bepalen wat de beste behandeling is van uw klachten. Na de operatie geeft het u en de specialist inzicht in uw herstel en het effect van de ingreep. Buiten de spreekkamer bij de specialist worden uw resultaten nooit op persoonsniveau gebruikt. De organisatie gebruikt de resultaten van patiëntgroepen om de kwaliteit van onze zorg vast te stellen. Deze analyses worden altijd uitgevoerd op basis van anonieme en groepsresultaten, deze resultaten zijn nooit tot u te herleiden. Zo waarborgen wij uw privacy.

Waar zijn heupprotheses van gemaakt?

De meeste protheses die we gebruiken zijn van titanium, met een kop van keramiek. Op het titanium zit een coating die helpt bij het vastgroeien in het bot. Zie ook onze informatie over moderne kunstheup.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Waarom kan de een wel, maar de ander niet z’n oren bewegen?

Het bewegen van de oren is een functie die eigenlijk alleen nog bij dieren goed mogelijk is. Dat is een functie die wij als mensen hebben verloren.

Neem bijvoorbeeld een hond. Een hond kan zijn oren richten en daarmee het geluid lokaliseren. Bij mensen is dat een functie die verloren is gegaan.

Sommige mensen hebben echter nog wel de spiertjes, die daar primair voor bedoeld waren. Die kunnen ze dan nog ten dele gebruiken en dat betekent dat sommige mensen nog wel een klein beetje hun oorschelpen kunnen bewegen.

Maar voor de meeste mensen geldt dat ze dat niet meer kunnen, maar het is ook een functie die we in het dagelijks leven niet meer echt nodig hebben.

 

Waarom moet ik een kopie meesturen van mijn ID als ik een verzoek indien?

Bij elk verzoek wat invloed heeft op uw medische gegevens, vragen wij u een veilige kopie mee te sturen van een identiteitsbewijs. Een veilige kopie is een kopie zonder zichtbare BSN en foto met daarop uw handtekening, de datum en de reden van de kopie geschreven. Wij controleren uw identiteit om te voorkomen dat een ander dan u een verzoek indient m.b.t. uw medische gegevens. De kopie wordt alleen gebruikt voor het controleren van uw identiteit. Daarna wordt de kopie verwijderd.

Waarom moet ik een PROMs vragenlijst invullen?

Door het invullen van de PROMs vragenlijst krijgen u en uw arts goed inzicht in uw gezondheid. Het geeft uw arts informatie om, samen met u, te bepalen wat de beste behandeling is. Het invullen van de PROMs vragenlijsten is daarom een belangrijk onderdeel van uw behandeling. Daarnaast kunnen we meer inzicht krijgen in de kwaliteit van onze zorg. Hierdoor kunnen we de zorg verder verbeteren en kunnen we onze voorlichting waar nodig aanpassen.

Waarom moet ik iemand anders een machtigingsformulier laten ondertekenen?

Wij delen uw gegevens niet met andere personen dan uzelf, om inbreuk van privacy en misbruik te voorkomen. Uiteraard kan het prettig zijn wanneer iemand anders zoals een familielid, namens u het woord mag doen. Hierbij kunt u denken aan inzageverzoeken of om medicatievoorschriften te bespreken. In deze gevallen kunt u iemand machtigen. Hiertoe vult u het machtigingsformulier in en ondertekenen u en uw gemachtigde dit formulier. Wanneer Bergman Clinics dit formulier heeft ontvangen, kan de gemachtigde namens u het woord voeren.

Het formulier kunt u ook telefonisch of per mail aanvragen zodat wij een gedrukt exemplaar naar u toe sturen.

Waarom tumuscente liposuctie bij lipoedeem?

Tumescente liposuctie met vibrerende zuignaalden geeft bij lipoedeem een enorme verbetering. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk. De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren. En ook dat is voor veel lipoedeempatiënten een enorme verbetering!

Waarom wordt er een foto van mij gemaakt?

Bij uw eerste bezoek wordt er een foto van u gemaakt voor in het medisch dossier. Deze dient ter identificatie. U mag het maken van deze foto ook weigeren. In dat geval zult u zich wel elk bezoek opnieuw moeten legitimeren met uw ID-bewijs.

Waarom wordt mijn gescheurde voorste kruisband niet meer gehecht?

De gescheurde voorste kruisband geneest niet meer, ook niet als hij wordt gehecht. Daarom heeft het hechten van de voorste kruisband geen zin.

Wanneer behandel je huidkanker door middel van Mohs’ chirurgie?

Mohs’ chirurgie wordt met name toegepast voor huidkanker in het gezicht of op de hoofdhuid met een onvoorspelbaar of onregelmatig groeipatroon. Met deze techniek kijken we meteen onder de microscoop of er nog tumorcellen aanwezig zijn. Daardoor kunnen we alleen opereren op de plek waar de huidkanker onder de microscoop zichtbaar is en halen we niet onnodig gezond weefsel weg.

Wanneer gebruik ik Botox®?

Botox® wordt gebruikt voor het verminderen/voorkomen van voorhoofdslijnen, fronsrimpels, kraaienpootjes/lachrimpels, omlaag staande mondhoeken, gummy smile, kin, migraine en overmatig transpireren.

Wanneer gebruik ik fillers?

Fillers worden gebruikt voor het verminderen van lijnen en rimpels in het gezicht, corrigeren van volume verlies in het gezicht, contour verbetering, lipvergroting, handverjonging en voor het verminderen van rimpels en lijnen in het decolleté.

Wanneer heb ik mijn afspraak bij Bergman Clinics?

In het afspraken overzicht in Mijn Bergman Clinics zie je precies wanneer jouw afspraak is, met welke arts en in welke kliniek.

Wanneer heb ik recht om een kopie van mijn dossier op te vragen?

U heeft te allen tijde recht op inzage en afschrift van uw medisch dossier. De privacy van anderen mag daardoor niet in het gedrang komen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als uw familielid uw arts in vertrouwen informatie heeft gegeven.

Als u om een kopie van uw medisch dossier vraagt, ontvangt u dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen een maand na ontvangst van het verzoek. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een kopie. Echter, als u regelmatig een inzageverzoek doet, of om meer dan één kopie verzoekt, kunnen wij hiervoor een redelijke vergoeding voor vragen.

Wanneer is het resultaat na neuscorrectie zichtbaar?

U ziet na een neuscorrectie direct resultaat als het beschermkapje een week na de ingreep verwijderd wordt. De huid van de neus is dan nog licht gezwollen. Deze zwelling is niet opvallend en verdwijnt in de weken na de operatie. In deze periode wordt de neus steeds verfijnder. Controles vinden plaats na een week, 2 maanden en na 1 jaar.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de LASEK -PRK behandeling?

De eerste week na de behandeling is uw zicht nog niet zo goed. We raden u aan om die week vrij te nemen. Ook autorijden is dan nog niet mogelijk. Vanaf een a twee weken na de behandeling kunt u in principe weer aan het werk en sporten hervatten.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de LASIK behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een LASIK-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een of twee dagen alweer zelf rijden.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de SMILE behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een SMILE-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u de volgende dag alweer zelf rijden en normaal functioneren. Ook werk en sporten kunt u na 1-2 dagen hervatten. Het zicht is de volgende dag al behoorlijk goed en herstelt in de weken daarna volledig.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de TransPRK behandeling?

De eerste week na de behandeling is uw zicht nog niet zo goed. We raden u aan om die week vrij te nemen. Ook autorijden is dan nog niet mogelijk. Vanaf een week na de behandeling kunt u in principe weer uw werk en sporten hervatten.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na een voorzetlens behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een voorzetlens-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een a twee dagen alweer zelf rijden en werken. Sporten kunt u na een week hervatten, al duurt dit bij Artisan/Artiflex soms wat langer.

Wanneer kan ik na de ingreep naar huis?

Meestal blijft u na de ingreep een nacht overnachten in de kliniek en de dag erop, wanneer u zich goed voelt en de arts of verpleegkundige het verantwoord vindt, mag u weer naar huis. Uw begeleider of chauffeur kan u dan naar huis brengen, u mag namelijk zelf nog niet rijden.

Wanneer kan ik weer onder de zonnebank en naar de sauna na een borstvergroting?

U kunt 3 tot 6 weken na de ingreep weer naar de zonnebank. Het is wel belangrijk dat u de eerste 3 maanden het litteken goed beschermd tegen UV-straling. Ook kunt u na 6 weken zonder problemen weer naar de sauna.

Wanneer mag ik na een borstvergroting weer autorijden?

Direct na de ingreep mag u zelf niet auto rijden. Na 1 week na de ingreep kunt u, als u zich fit voelt, weer achter het stuur. Uw arts geeft aan hoe lang u het beste kunt wachten.

Wanneer mag ik na een borstvergroting weer reizen met het vliegtuig?

Als uw herstel goed verloopt kunt u ongeveer na 1 week weer vliegen. De arts bekijkt dit met u op de controle.

Wanneer mag ik na een borstvergroting weer sporten?

U mag zich 6 weken na de ingreep weer fysiek inspannen. Dan kunt u dus ook weer gaan sporten. Om eerder uw conditie op pijl te houden mag een hometrainer eerder worden gebruikt. Dit mag u 2-3 weken na de ingreep al gebruiken.

Wanneer mag ik na een heupprothese weer naar huis?

Bij het Rapid Recovery protocol staan kwaliteit van zorg, cliëntveiligheid en actieve deelname en de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt centraal. Pas als het voor u veilig en verantwoord is de kliniek te verlaten, gaat u naar huis om daar verder te werken aan uw herstel. Dit is per cliënt verschillend.

Wanneer mag ik weer wat doen na een borstverkleining?

U mag na een borstverkleining na 24 uur weer naar huis. Tijdens de operatie krijgt u drains, die over het algemeen de volgende ochtend worden verwijderd. Soms moeten deze nog een dag blijven zitten. In dat geval komt u de tweede dag na de operatie terug om de drains te laten verwijderen.

De eerste week na de operatie moet u het rustig aan doen. U mag niet veel meer doen dan administratief werk. Vanaf de tweede week mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Vanaf de zesde week mag u weer zwaar werk doen en intensief sporten.

Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een totale knieprothese?

Autorijden is na plaatsing van een knieprothese toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het soort werk dat u doet.

Wanneer moet u een hoortoestel overwegen?

Ja! In principe is het natuurlijk zo, dat je dan eerst zou moeten bepalen of deze mensen slechthorend zijn. Ik denk dat in het merendeel der gevallen, dat ook daadwerkelijk zo is. Heel eenvoudig met een hoortoestel kun je natuurlijk vaak wel wat oplossen, maar er zijn ook situaties denkbaar, waarin een hoortoestel alleen onvoldoende is. Bij de goede audiciens kun je tegenwoordig draadloze headsets krijgen. Die zijn ook op recept verkrijgbaar en worden ook door je verzekeraar vergoed.
Daarmee kun je een infrarood signaal via een zendertje op de TV overbrengen naar een soort koptelefoontje, wat mensen kunnen dragen als ze TV kijken. Het mooie daarvan is dat het geluidsniveau van de TV drastisch gereduceerd kan worden.

Wanneer start ik met fysiotherapie na de heupoperatie?

U start met fysiotherapie in het zorghotel en direct na thuiskomst. De vervolgafspraak zal plaatsvinden twee weken nadat u geopereerd bent. Dan zullen ook de hechtingen worden verwijderd.

Wanneer word ik doorverwezen naar Bergman Clinics?

U ontvangt van de huisarts bericht over de uitslag van het uitstrijkje. Bij een afwijkend uitstrijkje kan de huisarts u doorverwijzen naar Bergman Clinics voor verder onderzoek. Het is belangrijk dat de afwijkingen aan de baarmoederhalscellen, die door het HPV-virus veroorzaakt kunnen worden, goed bekeken worden. Op basis van dit vervolgonderzoek zal worden bepaald of er een behandeling nodig is. Wij kunnen daarom alleen in grote lijnen aangeven wat u kunt verwachten naar aanleiding van de uitslag.

Wanneer wordt de ankermethode en wanneer de sleutelgat methode bij een borstverkleining toegepast?

Welke methode bij een borstverkleining wordt toegepast hangt af van de grootte van de borst, de tepelpositie en met name van de mate waarin de borst verkleind moet worden.

In het algemeen wordt bij grotere borstverkleiningen de ankermethode toegepast. Als de verkleining niet erg groot is en de tepel hoeft niet enorm gelift te worden, is ook de sleutelgatmethode mogelijk. Deze heeft als voordeel dat er minder littekens zijn, maar als nadeel dat het er in het begin vaak minder mooi uitziet en de borst op langere termijn toch wel wat kan gaan uitzakken.

Wanneer wordt gekozen voor een halve knieprothese?

De knie bestaat uit 3 met kraakbeen beklede compartimenten. De binnen-, buiten- en voorkant. Wanneer alleen de binnen- of de buitenkant van de knie is versleten kan hier soms een halve knieprothese worden geplaatst. Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. De knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie. Wanneer echter zowel de binnen- als de buitenkant zijn versleten, kan een halve knieprothese niet meer worden geplaatst. Meestal zal dan worden gekozen voor een totale knieprothese.

Wat gebeurt er als ik geen operatieve behandeling krijg?

Wanneer u geen operatie ondergaat zult u alleen de PROMs vragenlijst ontvangen voor het eerste consult.

Wat gebeurt er bij de controle op het vliegveld?

Als u slank bent of meerdere protheses heeft, kan het zijn dat het poortje gaat piepen vanwege uw schouderprothese. U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen. Voor eventuele vragen kunt u telefonisch of via email contact opnemen met Bergman Clinics | Bewegen. Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed het verwachte resultaat van de ingreep met u.

Wat gebeurt er na het maken van de afspraak?

Na het maken van de afspraak ontvangt u een e-mail met:

  • de afspraakgegevens;
  • informatie over de voorbereiding op de afspraak; 
  • de wijze waarop u uw behandeltraject digitaal kunt volgen in uw persoonlijke Mijn Bergman Clinics omgeving.

 

Wat houden deze injecties in de knie precies in?

Bij deze methode wordt bloed afgenomen uit uw arm en bewerkt om het plasma deel van het bloed te behouden. Dit plasma, waarin lichaamseigen groeifactoren zijn geconcentreerd, wordt onder plaatselijke verdoving ingespoten in het gewricht.

Wat houdt de Rapid Recovery methode in?

Een team van specialisten werkt er samen met u gericht aan dat u zo snel mogelijk weer op de been bent. 

Wat houdt het beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht in?

Alle medewerkers die betrokken zijn bij uw behandeling hebben toegang tot de gegevens die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van hun taak. Te denken valt aan (para)medisch personeel zoals specialisten, optometristen, consulenten en verpleegkundigen. Deze zorgprofessionals werken onder een zelfstandig beroepsgeheim en/of een geheimhoudingsplicht.

Naast de zorgprofessional die direct bij uw zorg betrokken is, zijn er ook professionals die achter de schermen betrokken zijn bij het waarborgen van goede en veilige zorg. Te denken valt aan managers van de klinieken en medewerkers van stafafdeling zoals Kwaliteit en Veiligheid en ICT. Bergman Clinics doet er alles aan om de informatie die voor deze werkzaamheden beschikbaar is, alleen noodzakelijke gegevens te gebruiken en waar mogelijk anoniem. Deze professionals zijn allen gebonden aan de geheimhoudingsplicht.

Wat is bilateraal cataract precies?

Bij bilateraal cataract is er sprake van staar aan beide ogen. Dit kan worden behandeld met een operatie. Bij deze operatie worden uw beide ogen direct na elkaar behandeld. Normaal gesproken zit er 2 weken tussen deze operaties. Uw behandelend arts zal u uitgebreid informeren over de mogelijkheden tijdens uw eerste consult bij Bergman Clinics.

Wat is Botox®?

Botuline toxine (Botox®) is een natuurlijk eiwit dat door bepaalde bacteriën wordt geproduceerd. Voor gebruik wordt het eiwit opgelost in fysiologisch zout. Botuline toxine wordt al sinds jaar en dag gebruikt om verhoogde spierspanning of spasticiteit te helpen verminderen. De laatste jaren heeft het vooral aan bekendheid gewonnen door het gebruik voor cosmetische doeleinden.

Wat is de beste behandeling bij oorpijn?

Dit soort middeltjes wordt op grote schaal toegepast. De vraag is natuurlijk altijd: helpt het?
Ik denk dat dit erg afhankelijk is van de reden waarom je het doet. Als je niet in je eigen oor kunt kijken, de meeste mensen kunnen dat niet, dan weet je niet of oorpijn nu komt door een middenoorontsteking of door een ontsteking van je gehoorgang of dat er misschien een stuk oorsmeer klem zit.
Ik zou me nog kunnen voorstellen, dat als je een stukje oorsmeer hebt wat klem is gaan zitten in je gehoorgang en wat lokaal irritatie geeft, dat dan warme olie in je oor een lekker gevoel geeft en er ook voor zorgt dat het oorsmeer oplost en dat de klachten verdwijnen.
Maar als je een middenoorontsteking hebt, waarbij de ontsteking zich achter het trommelvlies afspeelt, dan is het gebruik van warme olie in je oor natuurlijk geen oplossing en datzelfde geldt voor een watje.
Daarnaast kun je er natuurlijk ook nog wel wat problemen van krijgen, want als de olie toevallig te warm is, kun je als gevolg daarvan nog wel eens een gat in de trommelvlies krijgen. Of misschien heb je wel een gat in je trommelvlies en dan gooi je iets in je oor, wat in het middenoor terecht komt, wat helemaal niet de bedoeling is. Dus ik denk dat het toch, in algemene zin, verstandiger is om dit soort middeltjes niet te gebruiken, maar even naar de huisarts of naar de kno-arts te gaan om te laten beoordelen wat er aan de hand is.

 

 

Wat is de beste manier om het oor schoon te maken?

In feite is het de bedoeling dat alleen de buitenkant van het oor wordt schoongemaakt.

Dit doet u met een washandje met lauw warm water. Met uw vinger in de washand maakt u de oorschelp en het stuk gehoorgang dat u kunt bereiken schoon.

We zien liever niet dat mensen met wattenstokjes in hun oren zitten.

Ten eerste is het zo dat het effect dat men beoogt, nooit bereikt wordt. Namelijk het oorsmeer verwijderen; men duwt het er vaak dieper in.

Ten tweede zien we er ook nog wel eens dat men een gat in hun trommelvlies maakt. Bijvoorbeeld doordat ze plotseling schrikken.,

Dus: oren schoonmaken is goed, maar alleen met een washandje en aan de buitenkant.

Als het oor echt aan de binnenkant schoongemaakt moet worden, kunt u beter naar de huisarts of naar de KNO-arts gaan.

Wat is de cervix?

Met de cervix wordt de baarmoederhals en de baarmoedermond bedoeld. 

Wat is de gemiddelde leeftijd voor een nieuwe heup?

De meeste cliënten zijn tussen de 60 en 80 jaar. In uitzonderlijke gevallen worden heupprotheses ook bij 20- en 30-jarigen geplaatst.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is een bloemkooloor? En hoe ontstaat zoiets?

Een bloemkooloor is een oor wat ontstaat bij voornamelijk mannen, die doen aan contactsporten en dan moet je denken aan rugby, worstelen, judo.
Wat er gebeurt is dat zo’n oorschelp bloot staat aan klappen erop of wrijving en daarmee kun je bloedingen krijgen in je oorschelp. Als je die bloedingen niet snel oplost, door dat bloed te laten aflopen – meestal zijn deze jongens niet zo heel kleinzerig dus dat gebeurt dan meestal niet – dan krijg je een beschadiging van het kraakbeen van je oorschelp. Dat geneest dan heel onregelmatig, met een soort litteken. Als je dat op diverse plekken in je oorschelp krijgt, dan krijg je daar dus een soort onregelmatige oppervlakte van die oorschelp en dat noemen we in de volksmond een ‘bloemkooloor’.

Wat is een hoge oogdruk?

In de ogen wordt continu vocht (kamerwater) aangemaakt. Het kamerwater zorgt voor voeding van het hoornvlies en de lens en geeft een bepaalde druk in het oog (oogdruk) doordat de aanmaak en afvoer van kamerwater in balans zijn. Het oog behoudt hierdoor zijn mooie ronde vorm. Als deze balans wordt verstoord, bijvoorbeeld doordat de afvoer minder goed werkt, wordt de oogdruk hoger. Door deze hogere druk in het oog, kunnen de zenuwvezels van de oogzenuw beschadigen.

Wat is een lenswissel precies?

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens, met als doel om u weer (zoveel als mogelijk) zonder bril en lenzen door het leven te laten gaan.

Wat is een metaal-op-metaal heupprothese?

Bij deze protheses kwam er een metalen kap op de eigen heupkop in combinatie met een metalen cup waarin de kap draaide.

Metaal-op-metaal protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer, vanwege dat deze prothese op den duur niet erg goed bleef zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een chronische aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte raken de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk beschadigd. Eén van de oorzaken van glaucoom is een verhoogde oogdruk, wanneer het vocht binnenin het oog niet voldoende kan worden afgevoerd. Door een verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. De vezels van de oogzenuw raken hierdoor steeds meer beschadigd. Bij een blijvende hoge oogdruk gaan de zenuwvezels kapot. Vaak is de oogboldruk verhoogd, maar dat is niet altijd het geval. Er kan ook glaucoom ontstaan bij een normale oogboldruk. Dan speelt vaak niet de afknelling van de bloedvaten een rol, maar zijn de bloedvaten zelf onvoldoende goed. Als de ziekte niet of onvoldoende wordt behandeld worden de wazige of blinde vlekken in het gezichtsveld groter. In een laat stadium kan ook het scherpe zien worden aangetast.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat is het verschil tussen monofocale en multifocale lenzen?

Monofocaal betekent dat u met de geimplanteerde kunstlens maar op 1 afstand scherp ziet, meestal in de verte. U heeft dan ondanks uw nieuwe kunstlens toch nog een (lees)bril nodig. Een multifocale lens corrigeert het zicht op meerdere afstanden, waardoor u geheel (of zoveel als mogelijk) brilonafhankelijk bent.

Wat is het voordeel van Bergman Clinics ten opzichte van andere aanbieders?

Bergman Clinics is gespecialiseerd in refractieve oogchirurgie. Wij maken niet alleen gebruik van uiterst geavanceerde apparatuur, maar hebben ook de meeste kennis en ervaring op gebied van dit specialisme. Omdat wij alle behandelmogelijkheden aanbieden, kunnen we precies en objectief bepalen welke behandelvorm het beste bij uw ogen past. We zijn de meest ervaren kliniek in Nederland en hebben al ruim 100.000 behandelingen gedaan. Bij elk van die behandelingen staat persoonlijke aandacht voor u centraal; voor, tijdens en na de behandeling. Met onze 24/7 bereikbaarheidsdienst kunt u dag en nacht op ons vertrouwen. 

Wat is heupslijtage (artrose)?

Heupslijtage, ook wel artrose genoemd, betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat. Hierdoor wordt het bewegen van de heup lastiger en bovendien pijnlijker. 

Wat is knieslijtage?

Bij knieslijtage is het kraakbeen van het kniegewricht beschadigd. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, wrijven de botuiteinden van het dijbeen en het onderbeen niet meer goed over elkaar. Hierdoor kunnen zogenaamde botuitsteeksels ontstaan en kan zwelling in het gewricht optreden. Uiteindelijk vindt er een onomkeerbaar proces plaats: het kniegewricht raakt ontstoken en vervormd. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een afwijkende stand van de benen, maar ook reuma of een ongeval. 

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan dan plaatselijke pijnlijke vetophopingen. Lipoedeem komt veel voor en kent een aantal specifieke kenmerken.

Wat is Maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt.

Wat is nastaar?

Als gevolg van een staaroperatie kan nastaar ontstaan. Het lijkt dan alsof het wazige zicht is teruggekeerd. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Het kan voorkomen dat het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie troebel wordt, waardoor het scherpe zicht langzaam weer verdwijnt. Dit wordt nastaar genoemd. Lees hier meer over nastaar.

Wat is ooglaseren en hoe gaat een behandeling?

Een ooglaserbehandeling is een zeer veilige methode om uw oogsterkte te optimaliseren. Bij een ooglaserbehandeling behandelt de oogarts het buitenste laagje van uw oog, het hoornvlies, met een laser. Hierdoor valt het licht weer op de juiste manier op uw netvlies met als resultaat: scherp zicht. Na de behandeling kunt u weer scherp zien, zonder bril of lenzen. Uw ogen kunnen gelaserd worden indien uw oogafwijking tussen de -10 en +4 ligt. En bij cilinders tot maximaal 5 Dioptrie.

Wat is tumescente liposuctie?

Bij tumescente liposuctie wordt het onderhuidsvet eerst ingespoten met liposuctie vloeistof om vervolgens op zeer zachte, gecontroleerde manier weg te zuigen. Een belangrijk verschil met de ouderwetse klassieke liposuctie is dat er nu eerst veel vloeistof in het vetweefsel wordt gespoten, waarna het vet met dunne, cannules wordt weggezogen. Op deze wijze is er sprake van zeer weinig bloedverlies en zorgt de techniek ervoor het vezelnetwerk en de lymfevaten in het onderhuidse weefsel nauwelijks beschadigen.

De ingreep kan uitstekend plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. Dat is minder belastend voor het lichaam dan een algehele narcose of ruggenprik en zorgt voor een sneller herstel. Bovendien kunt u met een plaatselijke verdoving tijdens de ingreep van houding veranderen, waardoor de arts een beter beeld krijgt en een mooier eindresultaat kan bewerkstelligen. Ook kan de ingreep indien u het wenst onder narcose: dat gebeurt sowieso al wanneer de liposuctie plaatst vindt in combinatie met bijvoorbeeld een buikwandcorrectie of een arm- of beenlift.

Wat kan er aan lipoedeem gedaan worden?

De behandeling van lipoedeem bestaat meestal uit een combinatie van voedingsadviezen, lichaamsbeweging, steunkousen, endermologie en lymfedrainage. Medicijnen hebben op deze aandoening geen effect. Veel patiënten merken echter dat het probleem ondanks al deze maatregelen nauwelijks vermindert. Tumescente liposuctie kan in veel gevallen wél een effectieve behandeling zijn. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk.

De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren.

Wat kan ik doen om de kans op spataderen te voorkomen/verkleinen?

Om spataderen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen, is het van belang dat u niet te lang en te veel achter elkaar staat. Probeer het staan en zitten geregeld af te wisselen. Daarbij is het van groot belang om in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te lopen of door te fietsen. 
Indien u aanleg heeft voor spataderen, dan kunt u ervoor kiezen om uit voorzorg steunkousen te dragen wanneer u veel moet staan of zitten. Daarnaast kunt u het gebruik van rutosiden overwegen. Dit zijn natuurlijke, uit planten gewonnen producten die de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. 

Wat kan ik doen om mijn ogen te beschermen?

Uit studies is gebleken dat het helpt om te stoppen met roken, te zorgen voor een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. Verder kunt u eventueel u in overleg met uw oogarts speciale voedingssupplementen gebruiken die antioxidanten bevatten in een specifieke samenstelling, de zogenaamde AREDS-2 formule.

Wat kan ik na de heupoperatie verwachten?

De dag na uw operatie zal er (ter controle) een foto worden gemaakt van uw heup. Tevens prikken we wat bloed en leren we u hoe u zelf Fraxiparine kunt injecteren. Dit is een middel tegen trombose. Daarnaast  komt u twee tot drie weken na de heupoperatie op controle. De pleister kan van uw wond en eventuele nietjes of een hechting kunnen eruit. Zes à twaalf weken na de operatie heeft u nog een afspraak met uw heupspecialist. Na zes maanden tot een jaar bent u als het goed is helemaal hersteld en geniet u van uw nieuwe bewegingsvrijheid.

Wat kan ik na de ingreep verwachten?

Na de ingreep kunt u 2 tot 4 weken gehinderd worden door vaginaal bloedverlies of afscheiding. Dit verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf als de wond geneest. Gedurende 2 weken na de lisexcisie en/of zolang u nog enig bloedverlies of bloederige afscheiding hebt, is het verstandig om geen seksueel contact te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te zwemmen. Douchen is wel toegestaan.

Wat kan ik verwachten van het onderzoek aan mijn knie?

De specialisten van Bergman Clinics | Bewegen zullen tijdens een onderzoek aan uw knie bekijken waar de pijn zich precies bevindt. Er wordt ook nagegaan hoe beweeglijk de knie is, zodat de stand van de knie kan worden beoordeeld. Is er eventueel een begeleidend meniscusletsel aanwezig? Ook dit wordt onderzocht. 

Wat kan ik zelf doen om eczeemklachten te verminderen?

  • Gebruik niet teveel zeep en zeker geen bad- of doucheschuim. Dit droogt de huid verder uit. Gebruik liever bad- of doucheolie.
  • Smeer de huid in met een vette crème of zalf.
  • Let op het materiaal van uw kleding. Draag katoenen kleding in plaats van wollen kleding of textiel met een ruwe vezel (dit geeft jeuk). Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden.
  • Douche direct en kortstondig na inspanning en transpiratie om het ontstaan van jeuk te voorkomen.
  • Vermijd hoge temperaturen binnen- of buitenshuis in de zon, dit veroorzaakt jeuk. Zonnebaden hoeft niet nadelig te werken, mits er afkoeling (wind) is.
  • Vermijd contact met de stof waarvoor u allergisch bent. Draag geschikte handschoenen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt.
  • Houd nagels kort en draag eventueel verbandhandschoenen om krabben (met name ’s nachts) te voorkomen. Ook met gedragstherapie kan het krabgedrag verminderen.
  • Voorkom stressfactoren. Stress en emotionele gebeurtenissen zijn belangrijke oorzaken voor het verergeren van jeuk en eczeem.
  • Zoek hulp indien (ernstige) eczeem leidt tot psychische klachten.

Wat kan ik zelf doen om een beenzweer te voorkomen?

Wanneer u oedeem in het been heeft kunt u het volgende doen om een beenzweer te voorkomen:

  • Beweeg veel en span daarbij vooral uw kuitspieren aan om het overtollige vocht uit uw onderbenen te krijgen. Bij lopen en fietsen gebruikt u de kuitspieren veel.
  • Rol u voet goed af wanneer u loopt (zet met uw voorvoet af zodat uw hak omhoog komt), zodat uw kuitspier zich aanspant.
  • Doe kuitspieroefeningen indien lopen niet of moeilijk mogelijk is. Een eenvoudige oefening is om de tenen naar beneden en weer naar boven te bewegen of om rondjes te draaien met de voeten.
  • Leg uw been omhoog wanneer u ligt. Dan loopt het bloed eenvoudiger terug uit uw benen zodat het oedeem kan verminderen.
  • Rook niet. Roken heeft een grote negatieve invloed op uw gezondheid en vooral op uw vaatstelsel waardoor doorbloeding slechter wordt en de druk in de aderen groter wordt.

Wat kan ik zelf doen tegen acne?

Huidverzorging

In de meeste gevallen hebben mensen met acne last van verhoogde talgproductie. Kenmerkend is een vettig, glimmend gezicht. Door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben) verwijdert u het teveel aan talg en zorgt u voor een gezonde huid. Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Tijdens de behandeling ontstaat soms een droge huid. Een hydraterende crème biedt wellicht uitkomst. Pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor juist weer puistjes kunnen ontstaan. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.

Geneesmiddelen

Het is verstandig om niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Bij het ontstaan van acne spelen meestal meerdere factoren een rol. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het daarom beter om een middel aan de behandeling toe te voegen. Met een combinatiebehandeling kan de aandoening op meerdere fronten tegelijk worden bestreden.

Wat kost de TransPRK ooglaserbehandeling?

Bekijk hier de prijs van de TransPRK ooglaserbehandeling.

Wat kost de voorzetlensimplantatie?

Bekijk hier de prijs van de implantatie van voorzetlenzen.

Wat kost een lenswissel?

Wat kost TeleDE?

TeleDE is kosteloos voor huisartsen en ook voor patiënten, omdat wij met verzekeraars hebben afgesproken geen kosten in rekening te brengen voor het uitvoeren van een teleconsult. Wanneer een patiënt op basis van een verwijzing op consult komt bij Bergman Clinics wordt een normaal zorgtraject gestart. Hiervoor brengen wij de gebruikelijke kosten in rekening bij de zorgverzekeraar die op basis hiervan (een deel van) het eigen risico van de patiënt kan inhouden.

Wat kunt u zelf doen bij psoriasis?

Met verzorgende crèmes kunt u proberen om uw huid soepel te houden, zodat de psoriasis plekken die op het lichaam voorkomen minder klachten geven. De beschermlaag van de huid wordt op deze manier aangevuld. Omdat het bij de droge huid vaak aan zowel vocht als vetten ontbreekt, is het beter om een product te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor de droge tot zeer droge huid. Uw dermatoloog kan trouwens ook een zalf of crème voorschrijven. Deze zogeheten onderhoudszalven kunt u onbeperkt toepassen.

Er bestaat een patiëntenvereniging, De Psoriasis Vereniging Nederland (PVN), voor mensen die te maken hebben met psoriasis.

Wat kunt u zelf doen om de rosacea te verminderen?

U kunt zelf nagaan of u factoren herkent die de rosacea verergeren bij u. Per persoon kunnen dit andere prikkels zijn. Probeer de factoren die bij u de rosacea verergeren daarom te vermijden. Probeer ook blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Camouflerende cosmetica kan helpen de roodheid in het gezicht te maskeren.

Wat moet ik doen als ik geen e-mailadres heb?

U kunt het e-mailadres opgeven van iemand die dichtbij u staat, zoals een partner, broer, zus, dochter, zoon of mantelzorger. U kunt dit e-mailadres opgeven bij onze medewerkers of mailen naar proms@bergmanclinics.nl onder vermelding van uw naam en geboortedatum.

Als u het e-mailadres van iemand anders opgeeft, is het wel van belang dat diegene niet namens u de vragenlijst invult. U moet zelf de antwoorden geven. Uiteraard mag uw naaste u wel helpen bij het invullen.

Wat moet ik doen om in aanmerking te komen?

1. Vraag een verwijzing aan bij uw huisarts.
2. Plan uw eerste afspraak online.
3. Heeft u na 4 dagen nog geen afspraak gepland? Dan nemen wij contact met u op.

Wat te doen na een staaroperatie?

Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind. Wanneer uw oog enkele uren na de operatie pijnlijk is, dan kunt u een paracetamol nemen. 

Wat voor pijnstilling krijg ik na een borstvergroting?

U kunt van te voren paracetamol in huis halen en dat gebruiken na de borstvergroting. Meestal is dat voldoende. Zonodig kunt u een aanvullende pijnstiller voorgeschreven krijgen.

Wat weegt de prothese?

Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.

Wat wordt verstaan onder urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is het gevolg van een beschadiging van het bindweefsel onder de plasbuis of beschadiging en/of verslapping van de spieren. 

Wat zijn de effecten van een ooglaserbehandelingen op lange termijn?

Ooglaseren is al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw een beproefde en betrouwbare behandelmethode. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van een ooglaserbehandeling na 20 jaar. Lensimplantatie behoort zelfs tot een van de meest succesvolle medische ingrepen in de geneeskunde en bestaat nog langer dan ooglaserbehandelingen. Ook een lensimplantatie heeft een prima en blijvend resultaat.

Wat zijn de gevolgen van een infectie van de heupprothese?

Als de infectie van de heupprothese binnen zes weken na de operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de heup en het geven van antibiotica, kan de prothese worden behouden. Indien een langere termijn verstrijkt, moet de prothese meestal worden verwijderd om later na volledige genezing van de infectie weer een nieuwe heupprothese te implanteren. Een geïnfecteerde prothese vereist vaak meerdere operaties om de botvlakken vrij van bacteriën te krijgen. Wanneer uiteindelijk opnieuw een heupprothese geplaatst wordt, zal gedurende ongeveer een half jaar een combinatie van antibiotica gegeven worden om de nieuwe prothese te beschermen.

Wat zijn de klachten door knieslijtage (artrose)?

De pijnklachten kunnen het volgende veroorzaken:

  • Ernstig beperkte loopafstand;
  • Verstoorde nachtrust;
  • Traplopen gaat moeilijk;
  • Gezwollen knie;
  • Onbetrouwbaar aanvoelen van de knie;
  • Het been kan een "O" of "X" stand hebben aangenomen;
  • Afname van de buiging of strekking van de knie.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van urine-incontinentie?

Van alle vormen incontinentie komt stress-incontinentie het meeste voor. Daarnaast is ''aandrang of 'urge-incontinentie'' een vorm van urine-continentie, waarbij er een plotselinge, hevige aandrang is om te plassen. Tot slot heeft een aantal vrouwen zowel ongewild urineverlies als aandrang tijdens inspanning. We noemen dit 'gemengde incontinentie'.

Wat zijn de mogelijke risico's en complicaties van een glaucoombehandeling?

De risico’s van de behandeling zijn afhankelijk van het type behandeling en dit wordt voor het starten van de behandeling met u besproken door de oogarts.

Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties van een behandeling van maculadegeneratie?

In de meeste gevallen is de injectie een korte en veilige behandeling. De meest voorkomende klachten zijn irritatie en slecht zien met name op de dag van de injectie. De meest voorkomende complicaties bij een injectie in het oog zijn bloedinkjes (oppervlakkig of in het oog) of ontsteking. Met rust en eventueel medicamenteuze behandeling gaat dit snel weer over. In zeldzame gevallen is een hersteloperatie nodig.

Er zijn veel studies gedaan naar de bijwerkingen van anti-VEGF injecties in het oog in de rest van het lichaam. Hieruit is gebleken dat de kans op bijwerkingen per injectie erg klein is. Er werd aanvankelijk gedacht dat er mogelijk een iets verhoogde kans zou zijn op een hart- of herseninfarct, sterfte of bloedingen, maar uit de verschillende studies is een duidelijk verhoogd risico hierop tot op heden nog niet aangetoond.

Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties van een borstvergroting?

Een borstvergroting is een relatief veilige ingreep met beperkte risico’s. Die risico's hebben we voor u op een rijtje gezet op de pagina mogelijke risico’s van een borstvergroting.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Urine-incontinentie kan het gevolg zijn van:
- Zwangerschap en bevalling;
- De menopauze;
- Een moeizame stoelgang;
- Operaties in het gebied van de blaas, zoals een plasbuisoperatie of een verwijdering van de baarmoeder;
- Verzakking.

Wat zijn de risico’s bij een ingreep als een buikwandcorrectie?

Plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks secure voorbereiding, planning en veiligheidsmaatregelen is er geen garantie op een ongestoord verloop zonder complicaties of een garantie op een perfect resultaat. Mogelijke complicaties van een buikwandcorrectie zijn bloeduitstorting, infectie, ophoping van wondvocht, wijken van de wond, verminderd gevoel of gevoelloze huid, doorbloedingsproblemen of weefselversterf van de navel, pijnklachten, narcoseproblemen, trombosebeen en longembolie. Gelukkig komen deze complicaties niet vaak voor.

We streven altijd naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat, maar 100% symmetrie kan helaas nooit worden gegarandeerd. Het kan toch zijn dat er kleine verschillen in vetophoping of onregelmatigheden en/ of overtollige huid op de flanken aan weerszijden van het litteken blijven bestaan of dat de littekens toch breder en dikker zijn geworden dan gedacht. We kunnen dat in de meeste gevallen gelukkig nog in tweede instantie corrigeren. Tenslotte komt het helaas heel soms voor dat het resultaat niet overeenkomt met uw verwachtingen.

Wat zijn de risico’s van een neuscorrectie?

Een rhinoplastiek oftewel een neuscorrectie is een veilige operatie. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. Echter, het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. De meest voorkomende complicaties die kunnen optreden zijn bloeding en infectie. Dit wordt zoveel mogelijk voorkomen met respectievelijk een neustampon en een antibioticakuur rond de ingreep.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Wat zijn de symptomen van glaucoom?

Door beschadiging van de oogzenuw wordt de informatie uit de ogen minder goed doorgegeven naar de hersenen. De symptomen zijn afhankelijk van het soort glaucoom. Bij chronisch open- of gesloten kamerhoek glaucoom neemt het gezichtsveld langzaam af. Doordat de hersenen in het begin nog goed het missende beeld erbij kunnen verzinnen, merkt u in het begin van de oogziekte niet op dat het gezichtsveld kleiner wordt. Soms merken patiënten wel op dat zij meer moeite hebben met het vinden van een voorwerp, dat zij tegen dingen aanlopen of dat zij in het verkeer dingen missen. Als de schade aan het gezichtsveld toeneemt merken patiënten de uitval in het gezichtsveld wel op. Bij vergevorderd glaucoom kan uiteindelijk ook de gezichtsscherpte afnemen. Andere symptomen die op glaucoom kunnen wijzen, zijn het meten van een verhoogde oogdruk bij de opticien of, bij chronisch gesloten kamerhoek glaucoom, het zien van halo’s rondom lampen in combinatie met hoofdpijn in omstandigheden met weinig licht. Bij acuut glaucoom is er sprake van een acuut rood, vaak pijnlijk oog met afname in de scherpte van het zicht en/of misselijkheid en braken.

Wat zijn de symptomen van maculadegeneratie?

De eerste klachten zijn wazig zien met of zonder een kleine vervorming in het beeld, meestal in een oog. De lijntjes van een tegelwand zijn bijvoorbeeld niet helemaal recht of er zit een deukje in. Soms zien patiënten in het centrum een grauwe of donkere vlek die permanent aanwezig is. Ook is er vaak meer licht nodig bij lezen.

Wat zijn de voordelen van een halve knieprothese?

In vergelijking met een totale knieprothese toont de knie met een halve knieprothese een sneller herstel; de knie heeft bovendien een betere functie. Dit komt doordat de eigen knie grotendeels behouden blijft. Hierdoor voelt de knie met een halve prothese meer 'eigen' aan.

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u rosacea heeft?

Natuurlijk zijn de verschijnselen van rosacea zeer vervelend en kunnen deze cosmetisch erg storend zijn. Toch is rosacea over het algemeen een zeer onschuldige ziekte, waarbij naast een sporadische oogafwijking geen complicaties optreden. Rosacea kan goed behandeld worden, maar is niet definitief te genezen. Wanneer u stopt met de therapie (met de crème, gel, tabletten of capsules) zullen de verschijnselen van rosacea na verloop van tijd dus meestal weer terugkeren.

 

Wat zijn de voorwaarden van een geldende verwijzing?

De (digitale) verwijsbrief door de huisarts of andere medische specialist is voorzien van: 

  • Je naam, adres, woonplaats en geboortedatum;
  • Naam, adres, woonplaats, functie en kenmerk (AGB-code) van de verwijzer;
  • De beschrijving van de klacht waarvoor je wordt verwezen;
  • Een datum die ligt op of voor de datum van het eerste consult.

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een borstvergroting?

Het kiezen voor een borstvergroting is een hele stap. We vinden het dan ook belangrijk u zo goed mogelijk te informeren over wat u van ons kunt verwachten. Met persoonlijke zorg en aandacht doen wij er alles aan u het gewenste resultaat te bieden, zodat u tevreden terugkijkt op de behandeling en tevreden bent met het eindresultaat. Lees hier alles over op onze rechten & plichten pagina.

 

Wat zijn mogelijke complicaties na mijn heupprothese?

  • Een infectie of ontsteking;
  • Trombose en longembolie;
  • Bloeduitstorting of nabloeding;
  • Een scheur of breukje in (een deel van) het bovenbeen;
  • Het uit de kom gaan van de nieuwe heup (luxatie);
  • Verschil in beenlengte na de operatie;
  • Letsel aan een grote zenuw (nervus femoralis, deze stuurt onder andere de quadriceps-spier aan) of een huidzenuw.

Wat zijn mogelijke oorzaken van spataderen?

Aanleg voor spataderen kan een rol spelen. Ook kunnen ze tijdens de zwangerschap ontstaan. Staat u veel en lang, bijvoorbeeld door uw beroep? Dan heeft u een verhoogde kans op spataderen. Daarnaast zijn overgewicht en trombose mogelijke oorzaken van spataderen.

Wat zijn PROMs?

PROMs staat voor Patient Reported Outcome Measures. Dit zijn digitale vragenlijsten waarmee uw gezondheid in kaart gebracht wordt. De PROMs vragenlijsten zijn gericht op uw dagelijks functioneren, kwaliteit van leven en uw gezondheid in relatie tot uw klachten.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataderen zitten meestal in de benen. 

Wat zijn symptomen van baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker heeft u in het begin vaak geen klachten. Baarmoederhalskanker ontstaat namelijk heel langzaam. Een eerste symptoom van baarmoederhalskanker kan abnormaal bloedverlies zijn, maar ook afscheiding die er anders uitziet dan normaal.

Met abnormaal bloedverlies wordt bloedverlies op onverwachte momenten bedoelt. Bijvoorbeeld tussen de normale menstruaties door, tijdens het vrijen of wanneer u in de overgang bent en al langer dan een jaar niet meer ongesteld bent geweest. Als u bloed verliest uit de vagina op onverwachte momenten, kan dat een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. Maar meestal is dat niet het geval. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer u last heeft van abnormaal bloedverlies.

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig of wit. Heeft de afscheiding opeens een andere geur of kleur dan u gewend bent, of heeft u meer afscheiding dan normaal? Ook dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Wat zijn symptomen van knieslijtage?

 U kunt knieslijtage onder andere herkennen aan een knarsend geluid in het kniegewricht en een onstabiel gevoel. Waar eerst alleen pijn aan het kniegewricht was bij bewegen, ontstaat later ook pijn in rust en zelfs 's nachts. Ook lukt het niet meer om lange afstanden te lopen en is er een zwelling aan het kniegewricht. Verder kunnen de spieren bij de knie stijf aanvoelen. 

 

Wat zijn veelvoorkomende heupklachten?

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, kan dat de volgende heupklachten veroorzaken:

  • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen;
  • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel;
  • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen;
  • Niet ver kunnen lopen;
  • Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Wat zijn verschillen tussen de verschillende soorten ooglaserbehandelingen?

Bekijk dit overzicht om alle behandelingen van Bergman Clinics te vergelijken.

Wat zijn voorzetlenzen?

Een voorzetlens is een extra lens die in uw oog wordt geïmplanteerd. Voor uw eigen ooglens.

Eigenlijk als een soort contactlens. Een voorzetlenslens kan er wel altijd weer uitgehaald worden: de behandeling is dus omkeerbaar.

Welk resultaat kan ik verwachten van een behandeling?

Het doel van de behandeling is om de oogdruk te verlagen en een verdere toename van gezichtsveldbeperking zoveel mogelijk te beperken. De reeds aanwezige schade kan helaas niet gerepareerd worden.

Welk type implantlenzen biedt Bergman Clinics aan?

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen, namelijk monofocale en multifocale kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Memira maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

  • Monofocale lens (torisch)

Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

  • Monofocaal met monovisie

Hetzelfde als hierboven, waarbij een oog voor veraf wordt gecorrigeerd en een oog voor nabij.

  • Bifocale kunstlenzen (torisch)

Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en de tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft.
Bij deze variant wordt veraf en tussenafstand (dashboard, computer, telefoon) goed gecorrigeerd maar zult u voor dichtbij een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft. Soms kan hier door lichte monovisie toe te passen het zicht op korte afstand ook worden verbeterd.

  • Trifocale kunstlenzen (torisch)

Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. Deze lenzen geven het grootste bereik aan zicht zonder bril. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Echter ook hierbij kan het zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De definitieve beslissing ligt hierbij altijd bij de oogarts.

Welk type voorzetlenzen gebruikt Bergman Clinics?

Bergman Clinics gebruikt meestal deze drie types voorzetlenzen. Elk type lens heeft zijn eigen kenmerken.

  • ICL (Implantable Contact Lens)

De ICL is gemaakt van collageen-acrylaat en is heel dun en flexibel. De lens wordt opgerold en door een sneetje van slechts 2,5 à 3 mm in uw oog gebracht. De ICL komt achter uw pupil (in uw achterste oogkamer). Het sneetje hoeft niet gehecht te worden en binnen een dag is het zicht al goed.

  • Artisan-lens

De Artisan-lens is gemaakt van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer en vastgemaakt aan het regenboogvlies. Daarna wordt het sneetje gehecht. Met een Artisan lensimplantatie behandeling wordt altijd één sterkte gecorrigeerd.

  • Artiflex-lens

De Artiflex-lens is gemaakt van perspex en siliconen. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer. De lens wordt opgevouwen ingebracht via een sneetje van 3,2 mm. Dat hoeft niet gehecht te worden. De lens wordt vastgezet aan de iris. Binnen enkele dagen is uw zicht al goed.

Welke lens gebruikt wordt, bepaalt de oogarts in overleg met u.

Vanaf ongeveer 45 jaar kunnen uw ogen minder accommoderen, waardoor er een toenemende behoefte aan een leesbril ontstaat. Dit staat los van de lensimplantatie behandeling en is een normaal gevolg van het verouderingsproces van het oog.

Welke behandelingen zijn mogelijk bij glaucoom?

De schade aan de oogzenuw is helaas blijvend en kan niet hersteld worden. Het is daarom van belang dat glaucoom zo vroeg mogelijk opgemerkt wordt en behandeling gestart wordt. De enige bewezen behandeling op dit moment is het verlagen van de oogdruk en de behandeling verschilt per glaucoom soort.

  • Acuut glaucoom

Bij acuut glaucoom zit de iris klem en daardoor verstopt de afvoer van het oog. Behandeling is erop gericht om de oogdruk te verlagen met oogdruppels en tabletten en daarnaast om door middel van een laser de aanval te doorbreken. Zodra het oog tot rust gekomen is, wordt vaak later stadium een staaroperatie uitgevoerd zodat de iris niet meer klem kan komen te zitten. Het andere oog wordt vaak preventief behandeld met een laser en/of staaroperatie om te voorkomen dat er een acuut glaucoom kan ontstaan.

  • Chronisch open kamerhoek glaucoom

Bij chronisch openkamerhoek glaucoom en normale druk glaucoom is het doel van de behandeling om de oogdruk te verlagen. Dit kan bereikt worden met een laserbehandeling, met oogdruppels en in sommige gevallen met een operatie waarbij er een nieuwe afvoer voor het kamerwater gemaakt wordt door de oogarts.

  • Chronisch nauwe kamerhoek glaucoom

Bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom wordt in eerste instantie een laserbehandeling uitgevoerd om te voorkomen dat de iris klem kan komen te zitten en er eventueel een acuut glaucoom ontstaat. Indien de ruimte bij de afvoer van het oog te beperkt is, kan een lens vervangende operatie gedaan worden. Doordat de kunstlens die geplaatst wordt dunner is dan de lichaamseigen lens, ontstaat er meer ruimte voorin het oog

Welke behandelingen zijn mogelijk bij maculadegeneratie?

Het hangt af van de vorm van leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) af of behandeling mogelijk is. LMD bestaat uit twee vormen. De droge en de natte vorm.

Ongeveer 80%-90% van de mensen met LMD heeft de droge vorm. Voor de droge vorm is eigenlijk nog geen behandeling beschikbaar. Eventueel kunt u in overleg met uw oogarts speciale voedingssupplementen gebruiken die antioxidanten bevatten in een specifieke samenstelling, de zogenaamde AREDS-2 formule.

Droge LMD kan overgaan in de natte vorm. Bij de natte vorm ontstaan er bloedvaatjes in het gebied van de maculadegeneratie die kunnen gaan lekken. Deze lekkage kan leiden tot schade aan de zenuwcellen. Bij natte LMD kunnen injecties worden toegediend in het oog met vaatgroeiremmers (VEGF-remmers) om het proces te vertragen. Deze injecties moeten regelmatig herhaald worden.

Welke complicaties kunnen ontstaan tijdens een staaroperatie?

Bij iedere medische ingreep geldt dat het verloop en het eindresultaat onvoorspeelbaar is. Tijdens een staaroperatie lukt het niet altijd om alle lensresten weg te halen. Verder bestaat er een kans dat er een kapselscheurtje, infectie, netviesprobleem of infectie optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig. Een staaroperatie behoort tot een van de meest veilige operaties; de kans op complicaties is dus zeer gering.

Welke gegevens van mij worden verwerkt en waarom?

Voor een goede (medische) behandeling is het noodzakelijk om gegevens van u te verwerken: uw gezondheidstoestand, resultaten van onderzoeken, diagnose, behandelplannen, OK verslagen, etc. Deze worden in uw medisch dossier vastgelegd. Behalve uw medisch gegevens hebben wij ook andere persoonsgegevens nodig, zoals uw BSN, naam, adres en geboortedatum. Dit hebben wij nodig om u te kunnen identificeren en om ervoor te zorgen dat wij u niet verwarren met een andere cliënt.

Naast medische verslaglegging zijn ook andere doeleinden van belang. De meest voorkomende doeleinden zijn onze financiële administratie, kwaliteitsbewaking, -verbetering en -onderzoek. Andere doeleinden kunt u terugvinden in ons privacy statement op onze website.

Welke informatie moet ik invullen bij het insturen van een TeleDE consult?

Informatie die verplicht ingevuld dient te worden bij het insturen van een TeleDE consult bestaat uit: foto’s van de huidaandoening, medische informatie, BSN, geboortedatum en naam van de patiënt

Welke klachten wijzen op een peesprobleem of slijmbeursontsteking?

  • pijn rondom de schouderkap
  • pijn uitstralend naar de nek en de bovenarm
  • wakker worden bij het liggen op de schouder
  • pijn bij het heffen van de arm

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Welke merk Botuline toxine (Botox®) en fillers worden gebruikt bij Bey by Bergman Clinics?

Bij Bey by Bergman Clinics staat kwaliteit en veiligheid voorop. Wij werken daarom uitsluitend met A-merken waaronder Restylane, Juvederm, Radiesse, Botox® en Azzalure.

Welke onderzoeken worden er gedaan bij glaucoom?

Er worden verschillende soorten onderzoek gedaan bij glaucoom. Afhankelijk van de ernst van het glaucoom beslist de oogarts welke onderzoeken hij aanvraagt.

  • Algemeen oogheelkundig onderzoek

Bij het algemeen oogheelkundig onderzoek dat de oogarts uitvoert wordt er gekeken naar de algemene conditie van het oog met nadruk het aspect van de oogzenuw en de oogdruk. Tevens beoordeelt de oogarts hoe de afvoer van het oog eruit ziet.

  • OCT-scan

Hierbij wordt met een apparaat een foto van het netvlies en van de oogzenuw gemaakt. De dikte van de oogzenuwvezels wordt gemeten en er wordt een doorsnede van het netvlies gemaakt. Het is dan mogelijk om te zien of de oogzenuw beschadigingen heeft. De OCT-scan kan milde en vroegtijdige beschadigingen opsporen.

  •  Pachymetrie

De dikte van het hoornvlies wordt eenmalig opgemeten. De dikte van het hoornvlies is van invloed op de oogdrukmeting. Een normale dikte van het hoornvlies is ongeveer 0,54mm. Indien het hoornvlies wat dikker is, is het wat stugger, waardoor de oogdruk iets hoger gemeten wordt. Indien het hoornvlies dunner is, is het flexibeler en wordt de oogdruk lager gemeten.

  • Gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveldonderzoek is noodzakelijk om schade in het gezichtsveld te constateren en om te controleren of de schade die er is stabiel blijft of dat er nieuwe schade ontstaat.

  • Dagdruk curve

Tijdens een dagdruk curve wordt de oogdruk op een werkdag diverse malen opgemeten om te beoordelen hoe de oogdruk verloopt gedurende de dag.

  • Extra aanvullend onderzoek

Zo nodig vraagt de oogarts via de huisarts extra aanvullende onderzoeken aan zoals een 24- uurs bloeddrukmeting, een onderzoek naar het bestaan van slaapapnoe, een MRI of een echografie van de halsslagaders.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Welke prothese krijg ik?

Dit hangt af van de mate van slijtage en uw leefstijl. Uw orthopedisch chirurg bespreekt de meest geschikte optie met u.

Welke soorten glaucoom zijn er?

Er bestaan verschillende soorten glaucoom.
- Acuut glaucoom
Bij acuut glaucoom is er een plotselinge afvoerbeperking van het vocht in het oog waardoor de oogdruk heel hoog wordt. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij mensen met hoge plus-sterktes of bij vergevorderd cataract.

- Chronisch openkamerhoek glaucoom
Bij chronisch glaucoom is de meest voorkomende vorm het open kamerhoek glaucoom. Bij open kamerhoek glaucoom werkt de afvoer van het oog minder goed. Hierbij is er sprake van een (licht) verhoogde oogdruk, de kenmerkende beschadiging aan de oogzenuw en vaak een beperking in het gezichtsveld. Normale drukglaucoom onderscheidt zich van openkamerhoek glaucoom doordat de oogdruk niet verhoogd is.

- Nauwe of gesloten kamerhoek glaucoom
Bij nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom is er te weinig ruimte tussen het hoornvlies en de iris, waardoor het vocht moeilijker de afvoer van het oog kan bereiken.

- Secundair glaucoom
Glaucoom kan ook ontstaan als gevolg van andere oogziekten of door een eerder ongeluk aan het oog. We spreken dan van secundair glaucoom.
- Congenitaal glaucoom

Van alle soorten glaucoom is congenitaal glaucoom, ook wel aangeboren glaucoom, het meest zeldzaam. Bij dit soort glaucoom is er een aangeboren afwijking van de kamerhoek.

Welke soorten maculadegeneratie zijn er?

Er zijn twee typen maculadegeneratie: Juveniele maculadegeneratie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Juveniele maculadegeneratie dient zich op jonge leeftijd aan, is erfelijk en openbaart zich in verschillende vormen, waarvan de ziekte van Stargadt de meest bekende is.

Juveniele maculadegeneratie komt betrekkelijk weinig voor. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie bestaat uit 2 soorten, namelijk droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie.

Droge maculadegeneratie begint als kleine bleekgele afzettingen, ’drusen’ genoemd, die zich ophopen in de macula. Het optreden van deze drusen gaat samen met vermindering van het aantal kegeltjes in de macula, waardoor het zien zal verslechteren. Dit is een sluipend en zéér langzaam verlopend proces, waarbij het vele jaren kan duren, voordat het zien achteruit gaat.

Bij natte maculadegeneratie verloopt het proces van slechter gaan zien veel sneller dan bij de droge LMD. De natte LMD ontstaat als er zeer kleine nieuwe bloedvaatjes achter de macula gaan groeien. Omdat de wanden van deze bloedvaatjes aangetast zijn, lekt er bloedplasma wat aanleiding geeft tot een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen. Uiteindelijk ontstaat een litteken in de macula met verlies van het centrale zien. Natte LMD treedt vrijwel alleen op bij mensen die al droge LMD hebben.

Welke uitslagen aan de hand van het uitstrijkje bestaan er?

Het eerste uitstrijkje wordt altijd door de huisarts gedaan. Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Hier kunnen de volgende uitslagen uit voortvloeien: 

- de cellen zijn normaal;
- de cellen zijnn niet goed te beoordelen;
- de cellen zijn afwijkend (licht tot ernstig). 

Welke voordelen bieden de ACP-injecties mij?

De injectie in de knie werkt ontstekingsremmend. Dit leidt tot minder pijn. Daarnaast wordt er meer 'smeringsvloeistof' aangemaakt, zodat het gewricht beter kan bewegen.

Welke vormen van staar bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten vormen van staar. Het is per persoon afhankelijk hoeveel last iemand daarvan heeft. Staar kan ontstaan door een ziekte, maar ook kan staar ontstaan door een beschadiging van het oog of bij een ongeval. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

Wie kan mij verwijzen naar Bergman Clinics?

Uw huisarts of andere geldende verwijzer, zoals een medisch specialist, jeugdarts, sportarts, bedrijfsarts, optometrist of specialist ouderengeneeskunde kan u verwijzen naar Bergman Clinics.

Wie voert het vooronderzoek uit?

Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door een optometrist/refractionist, in samenwerking met de oogarts. Indien u na het vooronderzoek besluit tot behandeling over te gaan, zijn dit ook de personen die betrokken zijn en blijven bij uw behandeling.

Word ik volledig blind bij maculadegeneratie?

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is alleen de centrale gezichtsscherpte aangedaan. Het perifere gezichtsvermogen (het gezichtsvermogen rondom het centrum) blijft meestal redelijk goed. Hierdoor leidt LMD zelden tot volledige blindheid. Wel hebben patiënten met LMD vaak een vervormd centraal beeld of een vlek in het centrum waardoor het zien erg beperkt wordt en bijvoorbeeld lezen en het herkennen van gezichten moeilijk is.

Worden er permanente of tijdelijke fillers gebruikt bij Bey by Bergman Clinics?

Uw veiligheid en gezondheid staat op nummer één bij Bey by Bergman Clinics; daarom wordt er geen gebruik gemaakt van permanente fillers bij Bey by Bergman Clinics. Dit is bovendien al sinds 2015 bij de wet verboden in verband met de vele complicaties van permanente fillers.

Worden metaal-op-metaal heupprotheses nog gebruikt?

Nee, deze protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer. Deze prothese bleef op den duur niet erg goed zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Worden mijn gegevens met derden gedeeld en waarom?

In sommige gevallen zijn wij wettelijk verplicht om een aantal persoonsgegevens van u te delen met een andere partij, denk bijvoorbeeld aan het sturen van een factuur naar uw zorgverzekeraar. Ook zijn wij als ziekenhuis wettelijk verplicht om onze kwaliteit van zorg te monitoren en om bij te dragen aan de kwaliteit van zorg in Nederland. Soms moeten wij daarvoor gegevens verstrekken aan landelijke registraties. Bergman Clinics doet dit anoniem wanneer mogelijk. Voor de continuïteit van zorg informeren wij uw (huis)arts die u heeft doorverwezen. Wij verstrekken geen gegevens als dit niet nodig is.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Jouw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door je huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Meer informatie over vergoedingen vind je hier. Uiteraard dien je wel rekening te houden met je eigen risico. Wil je meer weten over het wettelijk eigen risico en de DBC systematiek in Nederland? Kijk dan eens op onze pagina over eigen risico.

Wordt de behandeling vergoed?

Ja, de behandeling wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Wordt de operatie van een schouderprothese vaak uitgevoerd?

In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 schouderprotheses geplaatst.

Wordt de operatie van een totale knieprothese vaak uitgevoerd?

In Nederland worden per jaar ongeveer 18.000 knieprothesen geplaatst. Bij Bergman Clinics | Bewegen zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een knieprothese.

Wordt een borstverkleining vergoed?

Een borstverkleining wordt onder voorwaarden vergoed vanuit het basispakket. Hiervoor heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Om de behandeling vergoed te krijgen moeten uw klachten voldoen aan landelijk gestelde regels. Lees meer op de vergoedingspagina van borstverkleining. 

Wordt een lenswissel vergoed?

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, dan wordt de staarbehandeling vergoed. Bij deze behandeling wordt standaard een monofocale lens geplaatst. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar?

Alleen onder strenge en strikte voorwaarden van uw zorgverzekering kan een bovenooglidcorrectie in sommige gevallen worden vergoed. Er moet sprake zijn van ernstige gezichtsveld belemmering en de huid van uw bovenooglid moet uw pupil voor meer dan 50% bedekken. Dit is helaas zelden het geval. Ook heeft u bij mogelijke vergoeding een verwijzing van uw huisarts nodig.

Denkt u in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit uw zorgverzekering neemt u dan eerst contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u dan verwijzen naar Bergman Clinics. Wordt de behandeling niet vergoed vanuit uw verzekering dan is soms een vergoeding mogelijk vanuit een aanvullende verzekering.

Wanneer er geen sprake is van gezichtsveld belemmering en u vooral om cosmetische redenen een bovenooglidcorrectie wilt laten uitvoeren, dan kunt u direct een afspraak maken met één van onze plastisch chirurgen of oogartsen.

Wordt er een MRI/botscan van mijn knie gemaakt?

Indien de oorzaak middels lichamelijk ondezoek en een röntgenfoto nog niet duidelijk is, kan er een MRI en/of botscan van uw knie worden gemaakt. Op deze manier kan de exacte oorzaak worden achterhaald en vastgesteld. 

Wordt er een verband aangelegd na een borstverkleining?

U krijgt een beperkt verband over de borsten met erover heen een elastische BH. Deze BH moet u 2 weken dag & nacht dragen en vervolgens nog 2 weken overdag dragen.

Zijn er alternatieve methodes voor een buikwandcorrectie?

Helaas zijn er geen alternatieve ingrepen voor een buikwandcorrectie om overschot aan buikhuid weg te krijgen. Soms wordt ondanks een teveel aan huidoverschot toch gekozen voor alleen een liposuctie. In dat geval wordt de buik vaak wel platter door het verwijderen van het vet, maar een overschot aan huid blijft wel bestaan.  

Zijn er complicaties te verwachten na een Botox® behandeling?

Complicaties van Botox® behandelingen komen gelukkig zelden voor. Maar, zoals bij elke inspuiting, kan er gedurende enkele dagen een blauwe of een pijnlijke plek ontstaan op de plaats van de injectie. Heel soms ontstaat er een asymmetrie in de mimiek of een hangende wenkbrauw. Dit verdwijnt gelukkig vanzelf weer. Bovendien kan dit vaak ook door één van onze artsen worden gecorrigeerd. Zeer zelden wordt een licht afhangend ooglid gerapporteerd, welke gelukkig altijd in de loop van 1 tot 3 maanden verdwijnt.

Zijn er hulpmiddelen die mijn klachten kunnen verminderen?

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. U kunt hierbij denken aan computeraanpassingen, lees- en kijkhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen of hulpmiddelen voor het algemeen dagelijks leven. Uw oogarts zal u hiervoor verwijzen naar een low vision specialist, iemand gespecialiseerd in dergelijke hulpmiddelen.

Zijn er ooglaserbehandelingen waarbij er geen flapje in mijn hoornvlies gemaakt wordt?

Ja, dit is mogelijk. Wanneer u zelf niet de voorkeur heeft voor de behandeling met een flapje, dan is de TransPRK of de SMILE behandeling een mogelijkheid. Het kan echter voorkomen dat na het vooronderzoek blijkt dat een andere methode voor u geschikter is.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen kunnen soms wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of het niet kunnen lopen.

Zijn verdere controles op de polikliniek noodzakelijk?

Verdere controles op de polikliniek zijn niet per se nodig. Dit komt doordat de slijtvastheid van moderne kunstheupen aanzienlijk is verbeterd. Wij raden u desondanks om na een heupoperatie iedere vijf jaar langs te komen voor controle. 

 

Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.