De heupoperatie

Een kunstheup wordt ook wel een totale nieuwe heup of een total hip genoemd. Het bestaat uit een nieuwe kom in het bekken en een nieuwe steel in het dijbeen met op de hals van de steel een kop.


De kunstheup kan op twee manieren worden vastgezet:

  • door de prothese klemvast in het bot te slaan waarna de prothese de weken na de operatie vastgroeit (ongecementeerd)
  • door de prothese vast te lijmen met speciaal botcement wat na enkele minuten keihard wordt waardoor de prothese vast zit in het bot ( gecementeerd)
  • beide methoden kunnen ook samen gebruikt worden bijvoorbeeld een gecementeerde kom en een ongecementeerde steel (hybride)

De steel en de kom zijn in het geval van de ongecementeerde uitvoering van titanium gemaakt. Bij een gecementeerde steel is deze meestal van een legering van Chroom en Kobalt gemaakt. De kop op de steel kan van metaal of keramiek zijn. De binnenkant van de kom kan van polyethyleen (kunststof) of keramiek zijn. De overleving van de huidige heupprothesen is waarschijnlijk langer dan 15 jaar.

Bij Bergman Clinics | Bewegen wordt gebruik gemaakt van heupprothesen met een lange trackrecord en een wetenschappelijke basis voor gebruik. Er zijn verschillende manieren om de heup te opereren. Het plaatsen van de nieuwe heup bij de heupoperatie duurt ongeveer één tot twee uur. Voor welke heupprothese en verankermethode er ook gekozen wordt, de procedure bij de heupoperatie blijft ongeveer gelijk.

De heupoperatie stap voor stap

Er wordt incisie gemaakt om toegang te krijgen tot het heupkapsel. De beschadigde heupkop wordt bij de hals afgezaagd.

 heupoperatie
                 klik op de afbeelding om te vergroten

Vervolgens wordt het door artrose aangetaste kom uitgefreesd. De heupkom wordt voorbereid zodat de nieuwe heupprothesekom precies past.

 heupoperaties
    klik op de afbeelding om te vergroten

Vervolgens wordt ook het dijbeen voorbereid zodat de steel hierin kan worden gebracht.

 Heupoperatie
                        klik op de afbeelding om te vergroten

Tenslotte wordt de nieuwe kop op de heupsteel geplaatst en controleert de orthopedisch chirurg de stabiliteit van het gewricht alvorens de wond wordt gesloten.

 Heupoperatie
                  klik op de afbeelding om te vergroten

 

Heupoperatie
                                      klik op de afbeelding om te vergroten


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!