Gescheurde meniscus

De meniscus is een rubberachtige, halve maanvormige structuur aan de binnen- en buitenzijde in de knie. Een mens heeft dus twee menisci in elke knie. De meniscus fungeert als een soort stootkussen tussen het boven- en onderbeen.


De meniscus is slecht doorbloed: alleen de randen van de meniscus, waar deze vastzit aan het kniekapsel, worden doorbloed. Deze matige doorbloeding is mede de oorzaak van de slechte spontane genezing van eventuele scheuren in de meniscus.

De meniscus kan tot problemen leiden in de knie, meestal doordat er een scheur in is ontstaan. De klachten die ontstaan bij een scheur van de meniscus zijn:

  • Vrijwel altijd pijn in de knie, aan de kant van de scheur.
  • De knie kan ten gevolge van de irritatie gaan zwellen; er komt vocht in de knie.
  • De knie kan onbetrouwbaar aanvoelen.
  • De knie kan “op slot” gaan en niet meer wil buigen of strekken.

Een scheur in de meniscus kan goed gediagnosticeerd worden bij het lichamelijk onderzoek; in dat geval wordt meestal een knie kijkoperatie (ofwel: arthroscopie) geadviseerd. Een enkele keer is de diagnose van een gescheurde meniscus onduidelijk en wordt eerst een MRI scan gemaakt.

Er zijn verschillende soorten scheuren mogelijk, op verschillende plaatsen in de meniscus. Behalve dat de gescheurde meniscus de eerder genoemde pijnklachten kan geven, kan ten gevolge van de scheur ook kraakbeenschade ontstaan.

Operatie bij een gescheurde meniscus

Bij een operatie wordt het gescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd. Soms, als de scheur van de meniscus niet te lang bestaat, de patiënt jong is en de scheur in het doorbloede gedeelte van de meniscus loopt, is het mogelijk om de scheur van de meniscus te hechten. Dit is een uitzondering en komt vaker voor als een onderdeel van een uitgebreider knie probleem zoals instabiliteit door bandletsels.

Meer weten over de behandeling van een gescheurde meniscus bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Zorg dan dat u een verwijsbrief heeft van uw huisarts.


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.