Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Chronische Discoide Lupus Erythematodes

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is CDLE?

Chronische discoïde lupus erythematosus (afgekort CDLE) is een vrij zeldzame huidziekte en behoort tot de groep “bindweefselziekten”. Meestal zijn er rode plekken in het gezicht te zien. CDLE komt 2x zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste symptomen van CDLE uiten zich over het algemeen tussen het 20ste en 45ste levensjaar.

De term CDLE is een beschrijvende term:

  • ‘Chronisch’ omdat het een niet snel overgaande ontsteking van de huid is.
  • ‘Discoid’ (schotelvormig) omdat het vaak ronde plekken zijn.
  • ‘Lupus’ (wolf) omdat het plekken kunnen zijn met een ‘invretend’ karakter. Dat wil zeggen dat de ontsteking schade aan de huid kan aanrichten (deuken, onregelmatig oppervlak, littekens).
  • ‘Erythematosus’ (rood), omdat de plekken rood zijn.

 

Iemand die aan CDLE lijdt, heeft last van rode plekken, vaak met schilferige huid. De rode vlekken bevinden zich vaak in het gezicht en op de armen. Ook kunnen kale plekken op de hoofdhuid voorkomen.

 Oorzaken & symptomen van CDLE

Deels lijkt CDLE een erfelijke factor te hebben. Vaak ontstaan de karakteristieke rode schilferige vlekken van CDLE op huid die is blootgesteld aan zonlicht. Daarom ziet men de effecten van CDLE ook vaak in het gezicht.

Symptomen van CDLE kunnen ook beginnen na een zwangerschap, stress, medicijngebruik of een zware infectie. Dit zijn echter niet de oorzaken van CDLE. Deze aandoening is een auto-immuunziekte. En helaas is de precieze oorzaak van CDLE onbekend. Bij iemand met CDLE maakt het lichaam antistoffen tegen de eigen huid, waar hierdoor ontstekingsreacties ontstaan. Dit zijn de kenmerkende vlekken van CDLE.

De aandoening CDLE veroorzaakt ontstekingen in de huid. Dat komt doordat bepaalde antistoffen worden gevormd tegen het eigen huidweefsel. Normaal worden antistoffen in het lichaam gemaakt om infecties van buitenaf te bestrijden. Waarom bij CDLE de lichaamseigen huid wordt aangevallen is onduidelijk. De ontstekingen in de huid die bij CDLE optreden kunnen zware ontstekingen zijn, die ontsierende littekens kunnen achterlaten.

 Onderzoek & diagnose CDLE

Om te bepalen of iemand CDLE heeft, is een bloedonderzoek niet voldoende. Ondanks dat de ontstekingen bij CDLE ontstaan door bepaalde antistoffen, zijn die vaak niet in het bloed terug te vinden. Naast een bloedonderzoek wordt er doormiddel van een biopt microscopische gekeken of de ontstekingen inderdaad door CDLE worden veroorzaakt.

 Behandeling van CDLE

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij CLDE. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen u na onderzoek adviseren over het beste behandeltraject voor uw CDLE.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van CDLE bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.