Huid & Vaten

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Erythrasma

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is erythrasma?

Erythrasma is een schilferende huidaandoening die roodbruine plekken op de huid veroorzaakt. Erythrasma is niet besmettelijk en komt vooral voor in de liezen, onder de oksels en in andere lichaamsplooien. Ook tussen de tenen kan erythrasma voorkomen waar het een witte huidafwijking veroorzaakt. Bij erythrasma is de huid oppervlakkig geïnfecteerd en is zeer goed te behandelen. De klachten kunnen na het stoppen van de behandeling helaas wel weer terug komen.

 Oorzaken & symptomen erythrasma

Erythrasma wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie is vaak op de normale huid aanwezig en geeft alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen. Ook andere bacteriën en schimmels kunnen een rol spelen. Wanneer de huid vochtig is, bij warmte, veel transpireren, overgewicht, verminderde hygiëne en ook suikerziekte, kan erythrasma zich eenvoudiger ontwikkelen.

 Onderzoek & diagnose van erythrasma

Uw dermatoloog ziet aan de rood-bruine plekken het kenmerkende beeld van erythrasma. Wanneer deze erythrasma plekken beschenen worden met een UV-lamp zijn deze in het donker nog duidelijker herkenbaar. De plekken lichten rood op. Om definitief de erythrasma vast te stellen, kan er een kweek worden afgenomen. De cellen van plekken met erythrasma worden dan door middel van een wattenstokje afgenomen. De schilfers van de huid worden onder de microscoop bekeken.

 Behandeling van erythrasma

Wanneer u de erythrasma niet behandelt, kan deze jarenlang klachten geven en zichtbaar blijven. Een goede behandeling van erythrasma zorgt ervoor dat de huidaandoening verdwijnt. Toch is het altijd mogelijk en is de kans zelfs groot dat de infectie weer een keer terugkomt. Dit komt doordat mensen met erythrasma gevoelig zijn voor een infectie door bacteriën die normaliter op de huid voorkomen. Ook de bruine vlekken kunnen soms nog tot een geruime tijd na de behandeling zichtbaar blijven.

Erythrasma kan worden behandelt met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erytromycine of clindamycine. Het kan ook behandelt worden met miconazolcrème. Dit wordt meestal tegen schimmelinfecties gebruikt, maar werkt ook goed bij erythrasma.

Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes of lotions die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica-tabletten in aanmerking. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen u adviseren in de juiste behandeling.

 Nazorg

Wanneer uw erythrasma terugkomt na behandeling, kunt u het beste uzelf dagelijks wassen. Dit kan met een antibacteriële zeep zoals povidonjood, scrub of shampoo. Ook het voorkomen dat huidplooien warm en vochtig blijven kan een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van een nieuwe uitbraak van erythrasma. U kunt dat doen door na het douchen bijvoorbeeld, de huid goed af te drogen. Om de huid van de huidplooien droog te houden, ook wanneer u transpireert, kunt u bijvoorbeeld talkpoeder gebruiken.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythrasma bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.