Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Erythrasma
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Erythrasma

 Wat is erythrasma?

Erythrasma is een schilferende huidaandoening die roodbruine plekken op de huid veroorzaakt. Erythrasma is niet besmettelijk en komt vooral voor in de liezen, onder de oksels en in andere lichaamsplooien. Ook tussen de tenen kan erythrasma voorkomen waar het een witte huidafwijking veroorzaakt. Bij erythrasma is de huid oppervlakkig geïnfecteerd en is zeer goed te behandelen. De klachten kunnen na het stoppen van de behandeling helaas wel weer terug komen.

 Oorzaken & symptomen erythrasma

Erythrasma wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie is vaak op de normale huid aanwezig en geeft alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen. Ook andere bacteriën en schimmels kunnen een rol spelen. Wanneer de huid vochtig is, bij warmte, veel transpireren, overgewicht, verminderde hygiëne en ook suikerziekte, kan erythrasma zich eenvoudiger ontwikkelen.

 Onderzoek & diagnose van erythrasma

Uw dermatoloog ziet aan de rood-bruine plekken het kenmerkende beeld van erythrasma. Wanneer deze erythrasma plekken beschenen worden met een UV-lamp zijn deze in het donker nog duidelijker herkenbaar. De plekken lichten rood op. Om definitief de erythrasma vast te stellen, kan er een kweek worden afgenomen. De cellen van plekken met erythrasma worden dan door middel van een wattenstokje afgenomen. De schilfers van de huid worden onder de microscoop bekeken.

 Behandeling van erythrasma

Wanneer u de erythrasma niet behandelt, kan deze jarenlang klachten geven en zichtbaar blijven. Een goede behandeling van erythrasma zorgt ervoor dat de huidaandoening verdwijnt. Toch is het altijd mogelijk en is de kans zelfs groot dat de infectie weer een keer terugkomt. Dit komt doordat mensen met erythrasma gevoelig zijn voor een infectie door bacteriën die normaliter op de huid voorkomen. Ook de bruine vlekken kunnen soms nog tot een geruime tijd na de behandeling zichtbaar blijven.

Erythrasma kan worden behandelt met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erytromycine of clindamycine. Het kan ook behandelt worden met miconazolcrème. Dit wordt meestal tegen schimmelinfecties gebruikt, maar werkt ook goed bij erythrasma.

Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes of lotions die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica-tabletten in aanmerking. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen u adviseren in de juiste behandeling.

 Nazorg

Wanneer uw erythrasma terugkomt na behandeling, kunt u het beste uzelf dagelijks wassen. Dit kan met een antibacteriële zeep zoals povidonjood, scrub of shampoo. Ook het voorkomen dat huidplooien warm en vochtig blijven kan een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van een nieuwe uitbraak van erythrasma. U kunt dat doen door na het douchen bijvoorbeeld, de huid goed af te drogen. Om de huid van de huidplooien droog te houden, ook wanneer u transpireert, kunt u bijvoorbeeld talkpoeder gebruiken.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythrasma bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.