Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Erythrasma

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is erythrasma?

Erythrasma is een schilferende huidaandoening die roodbruine plekken op de huid veroorzaakt. Erythrasma is niet besmettelijk en komt vooral voor in de liezen, onder de oksels en in andere lichaamsplooien. Ook tussen de tenen kan erythrasma voorkomen waar het een witte huidafwijking veroorzaakt. Bij erythrasma is de huid oppervlakkig geïnfecteerd en is zeer goed te behandelen. De klachten kunnen na het stoppen van de behandeling helaas wel weer terug komen.

 Oorzaken & symptomen erythrasma

Erythrasma wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie is vaak op de normale huid aanwezig en geeft alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen. Ook andere bacteriën en schimmels kunnen een rol spelen. Wanneer de huid vochtig is, bij warmte, veel transpireren, overgewicht, verminderde hygiëne en ook suikerziekte, kan erythrasma zich eenvoudiger ontwikkelen.

 Onderzoek & diagnose van erythrasma

Uw dermatoloog ziet aan de rood-bruine plekken het kenmerkende beeld van erythrasma. Wanneer deze erythrasma plekken beschenen worden met een UV-lamp zijn deze in het donker nog duidelijker herkenbaar. De plekken lichten rood op. Om definitief de erythrasma vast te stellen, kan er een kweek worden afgenomen. De cellen van plekken met erythrasma worden dan door middel van een wattenstokje afgenomen. De schilfers van de huid worden onder de microscoop bekeken.

 Behandeling van erythrasma

Wanneer u de erythrasma niet behandelt, kan deze jarenlang klachten geven en zichtbaar blijven. Een goede behandeling van erythrasma zorgt ervoor dat de huidaandoening verdwijnt. Toch is het altijd mogelijk en is de kans zelfs groot dat de infectie weer een keer terugkomt. Dit komt doordat mensen met erythrasma gevoelig zijn voor een infectie door bacteriën die normaliter op de huid voorkomen. Ook de bruine vlekken kunnen soms nog tot een geruime tijd na de behandeling zichtbaar blijven.

Erythrasma kan worden behandelt met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erytromycine of clindamycine. Het kan ook behandelt worden met miconazolcrème. Dit wordt meestal tegen schimmelinfecties gebruikt, maar werkt ook goed bij erythrasma.

Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes of lotions die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica-tabletten in aanmerking. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen u adviseren in de juiste behandeling.

 Nazorg

Wanneer uw erythrasma terugkomt na behandeling, kunt u het beste uzelf dagelijks wassen. Dit kan met een antibacteriële zeep zoals povidonjood, scrub of shampoo. Ook het voorkomen dat huidplooien warm en vochtig blijven kan een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van een nieuwe uitbraak van erythrasma. U kunt dat doen door na het douchen bijvoorbeeld, de huid goed af te drogen. Om de huid van de huidplooien droog te houden, ook wanneer u transpireert, kunt u bijvoorbeeld talkpoeder gebruiken.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van erythrasma bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.