Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Granuloma annulare

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is granuloma annulare?

Granuloma annulare wordt gekenmerkt door een ring of meerdere ringen van huidkleurige of rode bulten. Granuloma annulare is een volledig onschuldige huidaandoening.

Over het algemeen heeft u ook weinig tot geen last van granuloma annulare. Er zijn twee verschillende vormen. De meest voorkomende vorm van granuloma annulare komt vooral voor bij vrouwen onder de 30 jaar. Deze vorm van granuloma annulare laat maar weinig ringen zien.

De uitgebreidere vorm, komt vooral voor bij mensen rond de 50 jaar. Bij deze vorm van granuloma annulare zijn meerdere ringen te zien. Wat de oorzaak is voor granuloma annulare is nog onbekend.

Oorzaken & symptomen van granuloma annulare

Bij granuloma annulare is de huid gezwollen en vaak in de vorm van een ringetje. Granuloma annulare wordt veroorzaakt door een ontsteking in het onderhuidse bindweefsel. Deze ontsteking begint meestal met een klein rood bobbeltje, dat langzamer groter wordt. Aan de randen breidt het granuloma annulare bobbeltje uit, terwijl het centrum alweer geneest, zo ontstaat de ringvorm.

Granuloma annulare is een onschuldige en goedaardige aandoening. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van de ontsteking bij granuloma annulare. Bij de meeste patiënten gaat het vanzelf over. Dit kan soms wel 1 jaar tot 2 jaar duren. De huidaandoening komt vooral voor bij vrouwen onder de 30 jaar, maar het kan ook bij mannen voorkomen. Omdat granuloma annulare niet wordt veroorzaakt door ziektekiemen, is het niet besmettelijk.

Bij de klassieke vorm van granuloma annulare, zijn ringvormige, rode of roze-rode bultjes te zien. Deze bultjes jeuken niet en hebben geen schilfers. De zwellingen komen vooral voor op de handruggen en voetruggen. Ook op de vingers, tenen en armen kan granuloma annulare voorkomen.

Naast de klassieke vorm is er ook een uitgebreide vorm van granuloma annulare. Hierbij komen zeer veel plekjes granuloma annulare voor, die verspreid zijn over het lichaam.

Behandeling van granuloma annulare

Granuloma annulare is een goedaardige aandoening die vaak na enkele maanden tot jaren vanzelf verdwijnt. In sommige gevallen keert de aandoening terug maar deze plekken verdwijnen ook weer. Heeft u last van klachten dan is het goed een dermatoloog de plekken eens te laten bekijken. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kijken samen met u welke behandeling het beste aansluit.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van granuloma annulare bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:






Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.