Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Lichen sclerosus

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is lichen sclerosus?

Lichen sclerosus is een aandoening waarbij witte plekken ontstaan in de schaamstreek. Lichen sclerosus komt voornamelijk voor bij vrouwen. Ook mannen kunnen lichen sclerosus ontwikkelen. Waar vrouwen de witte plekken van lichen sclerosus vooral op de schaamlippen en de anus krijgen, zijn deze bij mannen op de penis te zien. De plekken kunnen zeer pijnlijk zijn. Daarnaast wordt de voorhuid krapper door lichen sclerosus. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat er een grote kans is op littekenvorming door het ontstaan van kloofjes.

Lichen sclerosus begint over het algemeen tussen de 45 en 60 jaar. De oorzaak van lichen sclerosus is onduidelijk. De aandoening is niet besmettelijk. Lichen sclerosis kan bij kinderen voorkomen, al is dit heel erg zeldzaam.

 Oorzaken & symptomen van lichen sclerosus

De oorzaak en oorsprong van lichen sclerosus is onbekend. Het is zelfs onduidelijk waarom vrouwen veel vatbaarder zijn om lichen sclerosus te ontwikkelen dan mannen. Ook is niet bekend waarom lichen sclerosus zich meestal pas ontwikkelt bij vrouwen op middelbare leeftijd.

Symptomen lichen sclerosus bij vrouwen

Bij vrouwen met lichen sclerosus komen goed zichtbare witte plekken op het lichaam voor. Deze lichen sclerosus plekken komen vooral voor op de schaamlippen of de anus. De lichen sclerosus kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De plekken kunnen glanzen en de huid die getroffen is door lichen sclerosus voelt strak aan, hierdoor kunnen kloofjes en daardoor littekens op de huid ontstaan. Ook zult u bij lichen sclerosus last hebben van jeuk en kan het vervelende pijnklachten geven wanneer er kloofjes op de plekken ontstaan.

Symptomen van lichen sclerosus bij mannen?

Wanneer een man last heeft van lichen sclerosus, krijgt het witte, glanzende plekken voornamelijk op de penis. Het is mogelijk dat de lichen sclerosus op andere plekken op het lichaam ontstaat. De lichen sclerosus plekken jeuken en kunnen ook pijnklachten geven. Pijn van de lichen sclerosus treedt vooral op wanneer er kloofjes vormen. Daarnaast wordt de voorhuid krapper door lichen sclerosus.

Symptomen van lichen sclerosus bij kinderen

Wanneer kinderen last hebben van lichen sclerosus zullen zij over het algemeen aangeven dat zij jeuk, een branderig gevoel of pijn hebben wanneer zij naar het toilet gaan. Zowel bij het urineren en de behoefte doen kan het kind klachten hebben door de lichen sclerosus. Bij meisjes kan er vocht uit de vagina komen. Ook kunnen wondjes in de vagina ontstaan door lichen sclerosus. Bij jongens kan er een afwijking optreden aan de voorhuid wanneer zij lichen sclerosus hebben. De voorhuid wordt strakker en dat kan problemen geven. Het is daarom belangrijk om snel met de behandeling van lichen sclerosus te beginnen.

 Behandeling van lichen sclerosus

Mensen met lichen sclerosus hebben het meest last van jeuk. Ook pijn bij het vrijen komt voor. Uw arts zal hiervoor een sterke corticosteroïd-zalf (ook wel hormoonzalf genoemd) voorschrijven. De klachten van pijn en jeuk zullen door het gebruik van de corticosteroïd-zalf snel minder worden. Ook het risico op het krijgen van littekens wordt hierdoor kleiner.

Wat kunt u zelf doen?

In de beschadigde huid kan weer een nieuwe lichen sclerosus plek ontstaan. U kunt proberen om de huid zo min mogelijk te beschadigen door bijvoorbeeld niet te krabben en te wrijven.

Bij lichen sclerosus op de geslachtsdelen is er een kleine kans dat er huidkanker in de lichen sclerosus plek ontstaat. Daarom is het advies om de plekken elk jaar door uw arts te laten controleren. Controleer ook zelf uw huid regelmatig met een spiegel. Het is belangrijk uw huid door uw arts te laten controleren als u een bult ontdekt die snel groter wordt of als er spontaan een wond ontstaat die niet geneest ondanks het gebruik van een corticosteroïd-zalf.

 

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van lichen sclerosus bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.